Μελέτη: Τα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα όταν μεγαλώνουν μέσα σε μια «παραδοσιακή» οικογένεια με μαμά και μπαμπά


Σχ. ΚΟ: Είδες πως καταντήσαμε να λέμε την (φυσιολογική) οικογένεια; «Παραδοσιακή». Λες και είναι παραδοσιακή πίτα…

 Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή μπορεί να λειτουργήσουν σαν φρένο στους δημοφιλείς ισχυρισμούς των κοινωνικών επιστημών ότι οι ομοφυλόφιλοι γονείς είναι το ίδιο καλοί – ή ίσως και καλύτεροι από ό, τι – οι «παραδοσιακοί» γονείς που αποτελούνται από μια μητέρα και ένα πατέρα.

«Ο εμπειρικός ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές πρέπει να φύγει», αναφέρει ο Mark Regnerus, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, σε μελέτη του στο περιοδικό Social Science Research (Έρευνα Κοινωνικών Επιστημών).

Χρησιμοποιώντας ένα νέο, «χρυσό κανόνα» δεδομένων από σχεδόν 3.000 τυχαία επιλεγμένους Αμερικάνους νεαρούς ενήλικες, ο κ. Regnerus κοίταξε τη ζωή τους μέσα από κοινωνικά, συναισθηματικά και θέματα σχέσεων αποτελέσματα.

 

Βρήκε ότι, σε σύγκριση με τους ενήλικες που μεγάλωσαν σε οικογένειες με μητέρα και πατέρα, οι ενήλικες που μεγάλωσαν με λεσβίες μητέρες είχαν αρνητικά αποτελέσματα σε 24 από τις 40 κατηγορίες, ενώ οι ενήλικες που μεγάλωσαν με gay πατέρες είχαν αρνητικά αποτελέσματα σε 19 κατηγορίες.

Τα ευρήματα αυτά αναιρούν τους ισχυρισμούς ότι «δεν υπάρχουν διαφορές» μεταξύ ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων γονέων, είπε ο κ. Regnerus, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη της Νέας Μελέτης Οικογενειακών Δομών στο πανεπιστήμιο.

Αντίθετα, «τα παιδιά φαίνονται πιο ικανά να πετύχουν ως ενήλικες όταν περνούν όλη την παιδική τους ηλικία με την μητέρα τους και τον πατέρα τους, και ειδικά όταν οι γονείς παραμένουν παντρεμένοι μέχρι σήμερα», έγραψε.

Η μελέτη του κ. Regnerus σε 2.988 άτομα ηλικίας 18 – 39 – συμπεριλαμβανομένων 175 ενήλικων που μεγάλωσαν με λεσβίες μητέρες και 73 ενήλικων που μεγάλωσαν με gay πατέρες – σηματοδοτεί την πρώτη έρευνα της νέας βάσης δεδομένων, η οποία περιελάμβανε αρχικά περίπου 15.000 άτομα.

Η δεύτερη μελέτη, επίσης, στο Social Science Research, ρίχνει μια κριτική ματιά στη βάση μιας έκθεσης που αναφέρεται συχνά από την American Psychological Association (APA) σχετικά με τους γκέι γονείς.

Η σύντομη έκθεση της APA, έλεγε, ότι «ούτε από μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά των λεσβιών ή γκέι γονέων είναι σε μειονεκτική θέση σε κανένα σημαντικό τομέα σε σχέση με τα παιδιά των ετεροφυλόφιλων γονέων», όπως δήλωσε ο Loren Marks, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ανθρώπινης Οικολογίας στο Louisiana State University.

Ωστόσο, μετά την εξέταση των 59 μελετών που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό αυτό, «η απόφαση ακόμα δεν έχει βγει», είπε ο κ. Marks. «Η έλλειψη δεδομένων υψηλής ποιότητας αφήνει τις πιο σημαντικές ερωτήσεις [για τους ομοφυλόφιλους γονείς] χωρίς παραλήπτη και αναπάντητες.»

Τα προβλήματα που αποκαλύφθηκαν σε αυτές τις μελέτες της APA ήταν τα μικρά μεγέθη δείγματος – η υπεραντιπροσώπευση των πλούσιων, λευκών, υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου λεσβιών μητέρων καθώς και η αποτυχία να εξετασθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα ‘ζωής’ των ίδιων των παιδιών όπως το επίπεδο εκπαίδευσής τους, η απασχόληση καθώς και ο κίνδυνος φτώχειας, εγκληματικότητας, πρόωρης τεκνοποίησης, κατάχρησης ουσιών και αυτοκτονίας.

Αντ ‘αυτού, οι μελέτες της APA συχνά κοίταξαν τις συμπεριφορές του ρόλου των φύλων των παιδιών, την συναισθηματική λειτουργία και τη σεξουαλική ταυτότητα.

Είναι πολύ σαφές ότι τα μεθοδολογικά τεχνάσματα και οι επιστημονικές ελλείψεις δεν θα πρέπει να καθοδηγούν συνειδήσεις και να προβαίνουν σε βεβιασμένα συμπεράσματα… Είναι το πλέον λογικό, φυσιολογικό και επιθυμητό τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μία οικογένεια μητέρας – πατέρα με ξεκάθαρους ρόλους και συμπεριφορές…

 

hellenicrevenge

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s