Η Καλιφόρνια, η πολιτεία του ήλιου και της σταφίδας, ανοίγει το δρόμο στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό κάνοντας αυτό που κάποτε απασχολούσε μόνο τους συγγραφείς και τους αναγνώστες επιστημονικής φαντασίας πραγματικότητα. Στο Λος Άντζελες πέρασε νομοσχέδιο με το οποίο η Καλιφόρνια θα υποδεχθεί σε λιγότερο από μια δεκαετία τα πρώτα ρομποτικά αυτοκίνητα που οδηγούν τον εαυτό τους. Το υπέγραψε ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέρι Μπράουν στη διάρκεια επίσκεψης στα κεντρικά γραφεία της γνωστής μας Google που πρωτοπορεί και στον τομέα της αυτόνομης αυτοκίνησης.
Η αυτόνομη αυτοκίνηση είναι μια τεχνολογία που δοκιμάζουν σήμερα αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volvo, η Audi και η Ford, ωστόσο η Google δείχνει να προηγείται στις δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες. Ένας στόλος 12 ρομποτικών αυτοκινήτων της εταιρείας έχει καλύψει συνολικά 483.000 χιλιόμετρα στους δρόμους της Καλιφόρνια. Εξοπλισμένα με κάμερες, αισθητήρες, δέκτες GPS και ειδικό λογισμικό, τα πειραματικά οχήματα της Google αντιλαμβάνονται τη θέση τους στο οδόστρωμα και αναγνωρίζουν τα εμπόδια.
Ο συνιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν, μιλώντας στη διάρκεια της τελετής υπογραφής του νομοσχεδίου, προέβλεψε ότι η νέα τεχνολογία θα γίνει εμπορικά διαθέσιμη εντός μιας δεκαετίας. Το μεγάλο πλεονέκτημα, είπε, θα είναι τα αυξημένα επίπεδα ασφάλειας. Το νομοσχέδιο της Καλιφόρνια προβλέπει πάντως ότι στη θέση του οδηγού θα πρέπει πάντα να βρίσκεται ένας άνθρωπος με δίπλωμα οδήγησης προκειμένου να αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Νομοσχέδιο που επιτρέπει την κυκλοφορία αυτόνομων οχημάτων έχει ήδη υπογράψει η πολιτεία της Νεβάδα, ενώ το θέμα συζητείται και στη Φλόριντα, όπου ορισμένοι πολιτικοί εγείρουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια της νέας τεχνολογίας.