Σύμφωνα με την αστυνομία οι προσαγωγές έφτασαν τις 105, από τις οποίες 22 μετατράπηκαν σε συλλήψεις ενώ τραυματίσθηκαν οκτώ αστυνομικοί.
Σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ένταση σημειώθηκε στην περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματός, καθώς κουκουλοφόροι που διείσδυσαν στη πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες σε άντρες των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίοι απάντησαν με τη χρήση χημικών.
Επεισόδια σημειώθηκαν και στις οδούς Αιόλου, Ερμού, Όθωνος και Πανεπιστημίου, καθώς και στην Ομόνοια. Yπό έλεγχο τέθηκε φωτιά μέσα στον Εθνικό Κήπο.
Μικρές εντάσεις είχαν λάβει χώρα προηγουμένως έξω από τη Βουλή, όπου είχαν παραταχθεί δυνάμεις της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με την αστυνομία οι προσαγωγές έφτασαν τις 105, από τις οποίες 22 μετατράπηκαν σε συλλήψεις ενώ τραυματίσθηκαν οκτώ αστυνομικοί.
Ο όγκος των συγκεντρωμένων ξεπέρασε τις 100 χιλιάδες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, ενώ ήταν περί τις 30 χιλιάδες σύμφωνα με την Αστυνομία.
Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στην απεργία η οποία, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ξεπέρασε το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καθολική και έφθανε το 100%.
Ειδικότερα, στον τραπεζικό κλάδο συμμετείχε το 80%, στον τομέα του μετάλλου το 85%, στην οικοδομή και στα λιμάνια το 90%, ενώ στο 100% έφθασε στα διυλιστήρια, στις μεταφορές και στα ναυπηγεία.
Θεσσαλονίκη
Δύο ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Η πρώτη ξεκίνησε από το τον χώρο μπροστά από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) και τη διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Μαζί τους ενώθηκαν και όσοι πήραν μέρος στην προσυγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Σωματείων στην Καμάρα. Η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, και του προέδρου της ΕΔΟΘ Πέτρου Κετικίδη. Πήραν μέρος εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχοι κρατούσαν αυτοσχέδιες κρεμάλες από τις οποίες κρέμονταν ομοιώματα συνταξιούχων. «Ενας ακόμη «πλούσιος» συνταξιούχος αυτοκτόνησε» και «Πόσοι ακόμα συνταξιούχοι πρέπει να αυτοκτονήσουν για να σταματήσετε» έγραφαν πάνω από τις κρεμάλες και σε πανό το σύνθημα «εμείς δεν κλέψαμε, δουλέψαμε».
Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και οι συνδικαλιστές θυροκόλλησαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους, καθώς ο υπουργός, Θεόδωρος Καράογλου, απουσίαζε.
Η δεύτερη πορεία, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στην πλατεία Μοριχόβου, έξω από το κτήριο που στεγάζει τα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Και αυτή η πορεία ήταν από τις μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.
Στις δύο πορείες κυριάρχησαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και της Τρόϊκας.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Αριστοτέλους έκαναν επαγγελματίες και βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΒΕΕ με κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων.
Μια Τρίτη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έκαναν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Δείτε τα πλάνα από τα επεισόδια
kathimerini.gr
newsbeast.gr
real.gr/