Στις 19 Οκτωβρίου οι προσφορές για το 33% του ΟΠΑΠ – Ξεκίνησε η διαδικασία αποκρατικοποίησης με συμβούλους την Deutsche Bank και Εθνική – Ποιοι είναι οι όροι του διαγωνισμού


Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία για την πώληση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει στον ΟΠΑΠ το ΤΑΙΠΕΔ.  Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το αργότερο μέχρι την 19η Οκτωβρίου 2012, στις 19:00.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δυο φάσεις, με επιφύλαξη του δικαιώματος του ΤΑΙΠΕΔ να εισάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.

Κατά την πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι υποψήφιοι επιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, το εάν κάποιος υποψήφιος κριθεί κατάλληλος ή όχι για να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση, θα καθοριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ στη βάση των όρων του διαγωνισμού.
Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν γραπτώς από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για το εάν πέρασαν ή όχι στην δεύτερη φάση, με αυτούς που δεν περνούν να ενημερώνονται για τους λόγους για τους οποίους δεν κρίθηκαν κατάλληλοι.

Για να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας, προκειμένου να λάβουν τις οδηγίες για την κατάθεση προσφορών.
Σε ότι αφορά τα οικονομικά κριτήρια, στην προκήρυξη επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα χρειαστεί να αποδείξουν, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ότι:

-στην περίπτωση εταιρικής οντότητας, ο μέσος όρος των EBITDA των τελευταίων τριών χρήσεων που έχουν ελεγχθεί, ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ ή,

-εάν πρόκειται για fund, το σύνολο των ενεργών και μη επενδεδυμένων κεφαλαίων ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

– στην περίπτωση κοινοπραξίας, το κριτήριο θα πρέπει να εκπληρώνεται από κάθε ένα από τα μέλη της κοινοπραξίας pro rata επί του μεριδίου του στην κοινοπραξία.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, το Ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ το 29% του συνολικού ποσοστού 34% που κατέχει στον ΟΠΑΠ. Το Δημόσιο θα μεταφέρει επιπλέον ποσοστό 4% του ΟΠΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια το Ταμείο θα προχωρήσει στην πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.

Η Deutsche Bank AG, παράρτημα Λονδίνου και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες, ενεργούν ως νομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ.

«Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης του συνολικού εθνικού σχεδίου επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Στόχοι του προγράμματος είναι η προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα εκτελεσθεί με απόλυτη διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε να συνδράμει αποφασιστικά στους στόχους αυτούς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης.

www.bankingnews.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s