Πρεμιέρα για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών


Τις απόψεις τους σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης θα κληθούν να καταθέσουν μέσω Διαδικτύου δάσκαλοι και καθηγητές. Εντός του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται το πόρισμα της Επιτροπής.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιοποιήσει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας ερωτηματολόγιο προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης που θα ξεκινήσει άμεσα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, δάσκαλοι και καθηγητές θα κληθούν να καταθέσουν το επόμενο διάστημα τις απόψεις τους μέσω Διαδικτύου σχετικά με την αξιολόγηση αλλά και τα κριτήρια που θα θεσπιστούν.

Αναφορικά με το έργο της επιτροπής που έχει συσταθεί και ηγείται ο Ηλίας Ματσαγγούρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πρέπει εντός του Οκτωβρίου να έχει ολοκληρώσει το πόρισμα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα κριτήρια αξιολόγησης δασκάλων και καθηγητών.

Επίσης τα μέλη της επιτροπής θα μελετήσουν το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για την αξιολόγηση και τις προτάσεις που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα σε υπηρεσιακό επίπεδο σε θέματα αξιολόγησης και θα εξετάσουν τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τους αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης.

Ακόμη, έχουν επωμιστεί με την ευθύνη της διαμόρφωσης ερωτηματολογίου που θα απευθύνεται προς την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ η επιτροπή θα συντάξει και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του έργου του εκπαιδευτικού.

Σχετικά με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, έχουν εκφράσει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή τους στη σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή τους. Φοβούνται ότι η αξιολόγηση θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και εκτιμούν ότι ενδεχομένως συνδεθεί με απολύσεις δασκάλων και καθηγητών.

Από την πλευρά του υπουργείου, ωστόσο, έχει ξεκαθαριστεί πως πίσω από την αξιολόγηση δεν κρύβονται ούτε απολύσεις, ούτε τιμωρίες. Μάλιστα, ο υπ. Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, είχε αφήσει να εννοηθεί πρόσφατα ότι όσοι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται θετικά, θα μπορούν να επιβραβεύονται ακόμη και με μισθολογικό ή βαθμολογικό bonus.

Πάντως, πέρα από την επιβράβευση που θα δίνεται σε όσους αξιολογούνται θετικά, το υπουργείο Παιδείας θα βοηθά με διάφορους τρόπους, όπως σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα, εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα κρίνονται αρνητικά στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Σε γενικές γραμμές, τα βασικά κριτήρια για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα ληφθούν υπόψη είναι τα εξής:

  • Η απόδοση στο διδακτικό έργο

  • Ο σχεδιασμός του διδακτικού έργου

  • Αν καλύφθηκαν οι στόχοι του προγράμματος σπουδών

  • Αν επελέγησαν οι κατάλληλες μέθοδοι διδασκαλίας

  • Εάν αναλαμβάνει ο εκπαιδευτικός πρωτοβουλίες που βοηθούν στην πρόοδο των μαθητών

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

 

e-go

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s