Ψυγείο χωρίς πόρτα εξοικονομεί ενέργεια και τρόφιμα (βίντεο)


Ο Μπεν Ντε Λα Ρος, ένας φοιτητής βιομηχανικού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Μάσεϊ της Νέας Ζηλανδίας, σχεδίασε ένα ψυγείο-τοίχο χωρίς πόρτα. Το ψυγείο που ακούει στο όνομα Impress, όπως υποστηρίζει ο νεαρός εφευρέτης του εξοικονομεί ενέργεια και περιορίζει την σπατάλη των τροφίμων.

Το ψυγείο του Ντε Λα Ρος είναι φιναλίστ στο διαγωνισμό 2012 Electrolux Design Lab και όπως λέει η Electrolux το Impress “μεταμορφώνει τελείως τον τρόπο με τον οποίο ψύχουμε”. “Αντί να βάζουμε τα τρόφιμα και τα ποτά σε ένα κλειστό κουτί, η συσκευή λειτουργεί ως ανοιχτό ράφι και εξοικονομεί ενέργεια καθώς η ψύξη τίθεται σε λειτουργία μόνο στα σημεία όπου υπάρχουν αντικείμενα”.

Το Impress αποτελείται από μια συστοιχία, διαχωρισμένων, μακρόστενων μονάδων ψύξης τις οποίες ο Ντε Λα Ρος αποκαλεί “pins”. Κάθε μονάδα έχει μια εξαγωνική όψη έτσι ώστε ο συνδυασμός τους να κάνει το ψυγείο να μοιάζει με κηρήθρα. Όταν ο χρήστης θέλει να ψύξει ένα αντικείμενο το πιέζει σε ένα από τα εξάγωνα και στη συνέχεια το τραβάει προς τα πίσω. Το αντικείμενο (πχ συσκευασία) σταθεροποιείται και τα τοιχία που το περιβάλλουν ψύχονται, συντηρώντας έτσι το περιεχόμενο.

Αντίθετα με τα συμβατικά ψυγεία που χρησιμοποιούν τοξικά αέρια, το Impress βασίζεται στη μέθοδο της  θερμοακουστικής ψύξης που χρησιμοποιεί άζωτο.

Το ψυγείο του Ντε Λα Ρος είναι μία από τις δέκα καινοτόμες συσκευές που έχει επιλέξει η Electrolux για την Τριενάλε Σχεδίου στο Μιλάνο της Ιταλίας στις 25 Οκτωβρίου.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα κερδίσει 5000 Ευρώ και μια εξάμηνη πρακτική άσκηση στο παγκόσμιο κέντρο σχεδιασμού της εταιρείας.

To 2010 η Electrolux είχε παρουσιάσει ένα ψυγείο που δεν χρησιμοποιούσε ρεύμα , αλλά ένα ειδικό τζελ ψύξης.

 

 

econews

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s