Ιωσήφ Σηφάκης: O Eλληνας που θα αλλάξει τον ψηφιακό κόσμο


Έρχεται το «Νέο Ίντερνετ»

Ο Ιωσήφ Σηφάκης κέρδισε το μετάλλιο Leonardo Da Vinci και θεωρείται διάνοια στην πληροφορική.

Ήδη από το 2007 μαζί με τους συνεργάτες του έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Α.Μ.Turing* για τις εργασίες τους στον έλεγχο μοντέλων (Model Checking), που αξιοποιείται πλέον από τις ΙΒΜ, Intel, Microsoft, Google και την Airbus! Ονομάζεται Ιωσήφ (Σήφης) Σηφάκης.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1946, σπούδασε Ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σήμερα εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, είναι διευθυντής έρευνας στο CNRS και ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag. Η επιστημονική κοινότητα περιμένει από τον ίδιο «Το Διαδίκτυο Αντικειμένων», το «Νέο Ίντερνετ», ενδεχομένως και τη σύγκλιση νανοτεχνολογίας, πληροφορικής, γνωσιολογίας ηλεκτρονικής και μοριακής βιολογίας, «Ώστε να πετύχουμε τη βελτίωση των επιδόσεων του ανθρώπου, συνδυάζοντας τεχνητή και φυσική νοημοσύνη»!

«Πρώτος Γάλλος, αλλά και πρώτος Έλληνας! Οι Γάλλοι με θεωρούν Γάλλο, έχω την υπηκοότητα, έζησα και έδρασα εδώ ως Γάλλος, δεν κρύβω ποτέ το γεγονός ότι είμαι Έλληνας, αλλά δούλεψα σε γαλλικό εργαστήριο».

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό ένα νέο Ίντερνετ, ο ίδιος απάντησε: «Ναι, το θεωρώ πιθανό. Κοιτάξτε, αυτά τα πράγματα τα κινεί η οικονομία. Αυτή τη στιγμή η υπάρχουσα υποδομή έχει πάρα πολλές τρύπες ασφαλείας. Αν θέλουμε αύριο μέσω αυτής της υποδομής να κάνουμε να συνεννοούνται έξυπνα συστήματα, παίρνουμε πολλά ρίσκα. Δεν νομίζω ότι οι αρχές πιστοποίησης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα δεχτούν αυτό το πράγμα, γιατί το Διαδίκτυο έχει πάρα πολλές τρύπες. Στη διάλεξή μου έδωσα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι εγγυημένη η ασφάλεια στο Διαδίκτυο, π.χ. υπάρχουν προβλήματα με την εμπιστευτικότητα των δεδομένων και την ιδιοποίηση ταυτότητας».

«Φυσικά, μπορούμε να εργαστούμε και να κάνουμε την υπάρχουσα υποδομή πολύ πιο ασφαλή, αν και δεν νομίζω ότι αυτό θα γίνει. Από την άλλη μεριά, στην Ευρώπη υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ηγετικό ρόλο σε τεχνολογίες ενσωματωμένων συστήματων. Η Αμερική δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, γιατί στην Ευρώπη έχουμε σημαντική ανάπτυξη στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην κατασκευή αεροσκαφών, στις τηλεπικοινωνίες, στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και, στην ουσία, ανταγωνίζονται με ασιατικές εταιρείες. Υπάρχει, λοιπόν, μία δυνατότητα να κάνουμε ορισμένες ειδικές υποδομές, να δημιουργηθεί ένα Ίντερνετ που θα είναι εξειδικευμένο. Βέβαια, οι Αμερικανοί, οι οποίοι πάντα είναι πρωτοπόροι, έχουν ήδη στήσει προγράμματα προς αυτήν την κατεύθυνση, με επικεφαλής τη Cisco», συμπλήρωσε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s