Πλήθος ερωτημάτων από τη σύμβαση ΕΡΤ – Euronews


Πλήθος ερωτημάτων εξακολουθεί να προκαλεί η σύμβαση στην οποία προχώρησε η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ με το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, για την ίδρυση σταθμού στην Αθήνα, παραχωρώντας του εθνική επίγεια ψηφιακή συχνότητα, κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Το ζήτημα που έχει ανακύψει διερευνά η νέα διοίκηση της ΕΡΤ για να διαπιστωθεί εάν έχει προκληθεί βλάβη στο ελληνικό δημόσιο. Το θέμα έφερε στη Bουλή και ο Γιάννης Μιχελάκης από τη Νέα Δημοκρατία.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, ο βουλευτής της ΝΔ υποστηρίζει πως η ΕΡΤ δεν μπορεί – βάσει νόμου – να παρέχει επίγεια ψηφιακή συχνότητα, η οποία αποτελεί δημόσια περιουσία, σε έναν ανταγωνιστή της, καθώς το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, αναμένεται να προβάλλει 24ωρο ειδησεογραφικό πρόγραμμα στα ελληνικά καθημερινώς.

Πάντως, το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, αποφάσισε να επαναδιαπραγματευτεί τη σχετική σύμβαση, αρνείται κάθε σχέση με το γραφείο του Euronews στην Ελλάδα και την πρόσληψη δημοσιογράφων, ενώ προειδοποιεί πως θ’ αναζητήσει πιθανές ποινικές ευθύνες, για τη διαχείριση της υπόθεσης. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα, η ΕΡΤ παραδέχεται δε θα μπορούσε να φιλοξενήσει έναν… ανταγωνιστή της.

Ο γενικός διευνθυντής του Euronews Μάικλ Πίτερς ωστόσο, έχει άλλη άποψη. Εμμένει στην συμφωνία που είχε κάνει με την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ, δηλαδή τον τέως διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη και τον πρώην γενικό διευθυντή Ενημέρωσης Βασίλη Μπίτση, και κάνει λόγο για παρεξήγηση.

Το τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ παραμένει άγνωστο αφού δεν υπάρχει σύμβαση για το όλο εγχείρημα και επί της ουσίας αποδέχτηκαν αυτούσια πρόταση του Euronews

«Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την ΕΡΤ για το ζήτημα. Ίσως πρόκειται για παρεξήγηση. Η ΕΡΤ είναι συνεργάτης μας και έχει δεσμευτεί για την εκπομπή από το επίγειο δίκτυο της, αφού ήδη εκπέμπουμε στην Ελλάδα, στα αγγλικά και τα γαλλικά» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πίτερς.

Το τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤπαραμένει άγνωστο, αφού δεν υπάρχει σύμβαση για το όλο εγχείρημα και επί της ουσίας αποδέχτηκαν αυτούσια πρόταση του Euronews με αποικιοκρατικούς όρους για τους υποψήφιους εργαζόμενους σε αυτό και επαχθείς όρους για την ΕΡΤ και το σύνολο της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς στην Ελλάδα.

Πάντως, το πόρισμα ελέγχου από την ειδική επιτροπή, αναμένεται να γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες και να παραδοθεί στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ.

himaira

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s