Τρόικα: Βάλτε φόρους για να μην πληρώσουν οι τράπεζες


Ζητά να μην εισπραχθούν οι τόκοι επί των προνομιούχων μετοχών του Κράτους

Νέα «τρύπα» 550 εκατ. ευρώ δημιουργείται στον προϋπολογισμό του 2012 από την απαίτηση της τρόικας οι τράπεζες να μην καταβάλλουν στο Δημόσιο τόκους επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Κράτος. Η τρόικα προτείνει το κενό να καλυφθεί με νέες φορολογικές παρεμβάσεις.

Βάσει του νόμου Αλογοσκούφη του 2008 για τις εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες υποχρεούνταν να επιστρέφουν κάθε χρόνο το 10% στο Δημόσιο.

Όμως, πλην της πρώτης χρονιάς που πλήρωσαν κανονικά, έκτοτε δεν επέστρεψαν τα οφειλόμενα ποσά, γεγονός που αποδόθηκε στο ότι ήταν ζημιογόνες.

Ως αποτέλεσμα, συσσωρεύτηκε μια συνολική οφειλή 550 εκατ. ευρώ των τραπεζών προς το Δημόσιο, η οποία ακόμα και σήμερα παραμένει εκκρεμής.

Για το θέμα είχε κληθεί προ μηνός να γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο ξεκαθάρισε ότι οι τόκοι θα πρέπει να αποδοθούν κανονικά. Η γνωμοδότηση έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση.

Ωστόσο, εχθές το βράδυ η τρόικα ζήτησε να μην καταβληθούν από τις τράπεζες αυτά τα 550 εκατ. ευρώ και φέρεται να εισηγήθηκε αντ’ αυτού το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με νέες φορολογικές παρεμβάσεις.

Στην πρόταση αυτή φέρονται να αντέδρασαν έντονα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το επιχείρημα της τρόικας είναι, ότι αν οι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεωθούν να καταβάλουν τόκο ακόμη και όταν εμφανίζουν ζημιές, τότε τα 5 δισ. ευρώ που έλαβαν σε προνομιούχες παύουν να λογίζονται στα εποπτικά κεφάλαια και θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο. Έτσι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να αυξηθούν κατά 5 δισ. ευρώ και οι προνομιούχες μετοχές να ακυρωθούν.

ksipnistere

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τρόικα: Βάλτε φόρους για να μην πληρώσουν οι τράπεζες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s