Βloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη


Φινλανδία μπορεί να ξεπεράσει η Ελλάδα και να καταστεί ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη, γράφει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Eldorado Gold Corp και η Glory Resources Ltd αναπτύσσουν τέσσερα ορυχεία, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα τον μεγαλύτερου παραγωγό χρυσού της Ευρώπης μέχρι το 2016. Η καναδέζικη και η αυστραλιανή εταιρεία δήλωσαν πως τα projects τους θα προσθέσουν περίπου 425.000 ουγκιές χρυσού μέχρι το 2016, αξίας 757 εκατ. δολαρίων (τιμή spot 5ης Οκτωβρίου), στις 16.000 ουγκιές που παρήγαγε η χώρα το 2011.

Η εξόρυξη χρυσού αρχίζει να «πατάει γκάζι» από τότε που η Ελλάδα ξεκίνησε το επονομαζόμενο πρόγραμμα fast-track εγκρίσεων έργων. «Υπάρξουν ξεκάθαρα αποδείξεις ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει τις δυνατότητες της μεταλλευτικής της βιομηχανίας», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Glory Resources, Jeremy Warthall. «Οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι μια στάση υπέρ της εξόρυξης είναι κατάλληλη, λόγω των προοπτικών δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Η Eldorado Gold απέκτησε τρία ορυχεία πέρυσι, μέσω της εξαγοράς της European Goldfields. Η εταιρεία αναπτύσσει τα ορυχεία της European Goldfields στις Σκουριές και την Ολυμπία, καθώς και το project στο Πέραμα. Τα τρία αυτά ορυχεία θα παράγουν περίπου 345.000 ουγκιές χρυσού μέχρι το 2016, ενώ η Glory εκτιμά ότι το ορυχείο στις Σάπες θα έχει παραγωγή περίπου 80.000 ουγκιών ετησίως.

Η Ελλάδα θα αντιπροσωπεύει περίπου το 21% της παραγωγής χρυσού 1,7 εκατ. ουγκιών της Eldorado το 2016, σύμφωνα με έρευνα της BMO Capital Markets. Η εταιρεία στοχεύει σε παραγωγή 660.000 ουγκιών φέτος. Οι ελληνικές δραστηριότητες της Eldorado το 2016 θα αποφέρουν έσοδα υψηλότερα των 500 εκατ. δολαρίων ετησίως (με 1.500 δολάρια η ουγκιά), με βάση τις προβλέψεις του Bloomberg.

Η εταιρεία δηλώνει ότι θα πληρώσει φόρο 20% στην Ελλάδα, που προς το παρόν δεν υπάρχουν δικαιώματα χρήσης. Η εταιρεία αναφέρει ότι σχεδιάζει να καταβάλλει περίπου 1% των εσόδων της στις τοπικές κοινωνίες μέχρις ότου τεθούν σε ισχύ τα δικαιώματα χρήσης. Η Glory προβλέπει ότι θα καταβάλλει περίπου 80 εκατ. δολάρια σε φόρους και 22 εκατ. δολάρια σε δικαιώματα χρήσης κατά την τρέχουσα εκτιμώμενη ζωή του project, με βάση μια τιμή χρυσού 1.200 δολαρίων ανά ουγκιά. Η ανακάλυψη και άλλων αποθεμάτων θα οδηγούσε σε επέκταση του χρόνου ζωής του ορυχείου και της καταβολής φόρων και δικαιωμάτων.

Τα ορυχεία των Σκουριών και της Ολυμπίας βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία, μια περιοχή με 25,1% ανεργία στο τέλος του β’ τριμήνου. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, όπου βρίσκονται τα ορυχεία του Περάματος και των Σαπών, κατέγραφε ανεργία 24%. Και τα δυο ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου.

Η Ελλάδα, η οποία είχε καταγράψει 10.500 θέσεις εργασίας στον τομέα της μετάλλευσης και της εξόρυξης το β’ τρίμηνο, βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης.

 

reporter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s