Πιθανή η επαναφορά της βίζας για την ΠΓΔΜ και τη Σερβία


Θέμα επαναφοράς του καθεστώτος των θεωρήσεων (βίζα) για τους πολίτες της ΠΓΔΜ και της Σερβίας θα θέσουν πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Πιθανή η επαναφορά της βίζας για την ΠΓΔΜ και τη Σερβία

Η Γερμανία, το Βελγίο, η Ολλανδία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο «προβληματίζονται» λόγω του αυξημένου αριθμού πολιτών από τις δύο αυτές χώρες που ψευδώς αιτούνται ασύλου για να διαμείνουν σε χώρες της ΕΕ.

Πρόκειται κυρίως για Ρομά και αλβανικής καταγωγής πολίτες, από βόρειες περιοχές της ΠΓΔΜ (Κουμάνοβο, Λίπκοβο και Σκόπια) και από το νότιο τμήμα της Σερβίας (κοιλάδα του Πρέσεβο), οι οποίοι μεταβαίνουν σε χώρες της ΕΕ, ελπίζοντας να λάβουν άσυλο ως οικονομικοί μετανάστες.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ υιοθέτησε πέρυσι αποφάσεις, με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να αναστείλει προσωρινά το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου, εφόσον ζητηθεί από κάποιο από τα κράτη μέλη.

Οι πολίτες της ΠΓΔΜκαι της Σερβίας μπορούν να μεταβαίνουν στις χώρες της ζώνης Σέγκεν χωρίς βίζα από τον Δεκέμβριο του 2009 οπότε και καταργήθηκε το καθεστώς θεωρήσεων εισόδου.

 

newsbomb

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s