Αθήνα 19 Οκτωβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αποτελέσματα της σύσκεψης για τη διαχείριση των τροφίμων με περασμένη ημερομηνία διατηρησιμότητας
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σύσκεψη που διενεργήθηκε στον ΕΦΕΤ με όλους τους εμπλεκόμενους
φορείς του κλάδου των Τροφίμων και τις καταναλωτικές οργανώσεις, με αφορμή την έκδοση νέας
αγορανομικής διάταξης που προωθήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε σχέση με τη διαχείριση των
«Τροφίμων Περασμένης Διατηρησιμότητας». Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι καταναλωτικών
οργανώσεων, των μεγάλων Super Market της χώρας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Σε γενικές γραμμές υπήρξε συμφωνία στην αναγκαιότητα μη εφαρμογής της διάταξης που επιτρέπει τη
διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας, προκειμένου να καθοριστούν συγκεκριμένες
διαδικασίες διαχείρισής τους. Συγκεκριμένα, προκρίθηκε η πρόταση της διάθεσης των συγκεκριμένων
τροφίμων πριν την ημερομηνία διατηρησιμότητας σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή συγκεκριμένου εύρους, πρακτική που ήδη ακολουθούν αρκετές επιχειρήσεις λιανεμπορίου (Super Market).
Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Γιάννης Μίχας, στην τοποθέτησή του επισήμανε : «Η νέα αγορανομική
διάταξη αποτελεί στο μεγαλύτερο μέρος της το αποτέλεσμα μιας πολύ καλής προσπάθειας που
έχει γίνει από τους εμπλεκόμενους φορείς και βοηθάει την επιχειρηματικότητα, τους καταναλωτές
και την αγορά. Ωστόσο, τίθεται ένα θέμα σε σχέση με τη διαχείριση των μη ευαλλοίωτων τροφίμων
περασμένης ημερομηνίας διατηρησιμότητας. Πρότασή μου είναι η θέσπιση αγορανομικής
διάταξης για υποχρεωτικά μειωμένη τιμή στα μη ευαλλοίωτα τρόφιμα, όχι μετά την παρέλευση της
ημερομηνίας ανάλωσης, αλλά πριν αυτή λήξει, σημείο στο οποίο συμφώνησε το σύνολο των
εκπροσώπων των μεγάλων Σούπερ Μάρκετ και των καταναλωτικών οργανώσεων, ενώ δεν
διαφώνησε ο εκπρόσωπος των βιομηχανιών τροφίμων, ο οποίος ζήτησε και αυτός να υπάρξει
συγκεκριμένη διαδικασία διαχείρισης».
Ο κ. Μίχας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ηθική διάσταση που εμπεριέχει το ζήτημα για τους καταναλωτές.
Τα συμπεράσματα της σύσκεψης θα μεταφερθούν στους αρμόδιους Υπουργούς και στις Υπηρεσίες της
Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΦΕΤ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΏΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΠΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
19/10/2012
Αξιότιμοι κύριοι,
Να σας καλωσορίσουμε στη σημερινή μας συνάντηση που γίνεται με αφορμή τη γενικότερη συζήτηση που έχει ανακύψει σχετικά με την πώληση τροφίμων μετά την παρέλευση της ημερομηνίας ανάλωσης κατά προτίμηση (best before date).
Η συνάντησή μας γίνεται στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής του ΕΦΕΤ να διαβουλεύεται και να συνεργάζεται για όλα τα ζητήματα με όλους τους φορείς που εμπλέκονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στην παραγωγή, διακίνηση και εμπορία τροφίμων.
Και αυτό γιατί θέλουμε να ακούμε όλες τις απόψεις, όλες τις φωνές, είτε διαφωνούμε, είτε συμφωνούμε. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατική μας συνείδηση και μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε ως χώρα
να πάμε μπροστά.
Το αντικείμενο της συζήτησής μας ήρθε, όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, στην επικαιρότητα μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία γίνεται υποχρεωτική η
πώληση των ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ σε ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΤΙΜΗ.
Καταρχήν, εδώ να πούμε ότι με την πώληση των ΜΗ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ με περασμένη ημερομηνία ανάλωσης, δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική.
Στα τρόφιμα, βάσει κοινοτικής νομοθεσίας (Οδηγία 2000/13 και Καν. 1169/2011), αναγράφεται υποχρεωτικά η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
Ανάλογα με τη φύση του προϊόντος (ευαλλοίωτο ή μη), η ημερομηνία δίδεται ως «ανάλωση έως…» ή «ανάλωση κατά προτίμηση έως…».
Στην ισχύουσα αγορανομική διάταξη (07/2009) υπάρχει πρόβλεψη για πώληση ΜΗ ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΩΝ τροφίμων, στα οποία έχει παρέλθει η ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση, με συγκεκριμένους όρους.
Η διάταξη αυτή είναι εν ισχύ στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια (αγοραν. Διάταξη 14/1989). Επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπεται η πώληση των τροφίμων αυτών.
Ένα μη ευαλλοίωτο τρόφιμο, όπως είναι για παράδειγμα τα ζυμαρικά, ένα αφυδατωμένο τρόφιμο, ο καφές, τα όσπρια, οι κονσέρβες κλπ, θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση, ακόμη και μετά την παρέλευση
ευλόγου κατά περίπτωση διαστήματος, μετά την παρέλευση της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας. Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο στα τρόφιμα αυτά να παρατηρηθεί αλλαγή
οργανοληπτικών χαρακτήρων.
Πάντως, αν η «ανάλωση κατά προτίμηση» δίνεται με Μέρα, Μήνα, Έτος (πχ αναψυκτικά), τότε μπορεί να πωληθεί για 15 επιπλέον ημέρες. Αν δίνεται με Μηνά, Έτος (πχ ζυμαρικά), μπορεί να πωληθεί για επιπλέον 1 μήνα. Αν δίνεται με Έτος (πχ κονσέρβες), μπορεί να πωληθεί για 3 επιπλέον μήνες.
Αυτά λέει η ισχύουσα νομοθεσία. Βέβαια, στην πράξη κάτι τέτοιο δεν έχει εφαρμοστεί και νομίζω ότι όλοι ξέρουμε πολύ καλά τον λόγο.
Ο Έλληνας και η Ελληνίδα έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με το τραπέζι, με την καθημερινή τους διατροφή. Δεν αγοράζουν κατά τύχη. Θέλουν να έχουν πρόσβαση στα ποιοτικότερα, στα καλύτερα, ει δυνατόν στην καλύτερη τιμή.
Ακόμη και σήμερα, που η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατά τουλάχιστον 30 %, βλέπουμε ότι αναζητούν το φθηνότερο, αλλά πάντα σε
σχέση με την ποιότητα.
Επίσης, η ενημέρωση που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια, από όλους τους φορείς, τον ΕΦΕΤ, τις πρώην νομαρχίες, τις καταναλωτικές οργανώσεις, έχει κάνει τον Έλληνα καταναλωτή περισσότερο
προσεκτικό, περισσότερο υποψιασμένο και περισσότερο ευαισθητοποιημένο.
Τώρα, λοιπόν, που μάθαμε τους καταναλωτές να προσέχουν την ημερομηνία λήξης και γενικά τις ενδείξεις στην ετικέτα τους ζητάμε να τρώνε ληγμένα.
Για τους λόγους αυτούς, νομίζω, δεν «περπάτησε» η πώληση μη ευαλλοίωτων τροφίμων με περασμένη ημερομηνία ανάλωσης.
Αυτό, λοιπόν, που αλλάζει σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι η ισχύς του άρθρου 31 της ΑΔ 7/2009. Αυτό που αλλάζει είναι ότι γίνεται υποχρεωτική η πώληση των ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ σε ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΤΙΜΗ.
Εμείς έχουμε άποψη για το συγκεκριμένο θέμα και δεν έχουμε διστάσει μέχρι σήμερα να την πούμε δημόσια και με παρρησία :Πρόκειται για ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΕΠΟΧΗ.
Γιατί το λέμε αυτό :
Α. ΠΟΛΙΤΕΣ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Καταρχήν, δημιουργείται διαχωρισμός των πολιτών – καταναλωτών σε δυο κατηγορίες ή, εάν θέλετε, σε κατηγορίες πολλών ταχυτήτων. Αυτών που αγοράζουν τα εντός εισαγωγικά «ληγμένα» και αυτών που ακόμη μπορούν να αγοράζουν τα, ας τα πούμε, κανονικά προϊόντα.
Σήμερα, εάν κάποιος θέλει να επιλέξει από μία κατηγορία προϊόντος το φθηνότερο δεν έχει πρόβλημα, καθώς στο ίδιο ράφι θα βρει κατά σειρά από το ακριβότερο στο πιο οικονομικό και θα κάνει την επιλογή
του σύμφωνα με τα κριτήριά του.
Στην περίπτωση των «ληγμένων», όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού τα συγκεκριμένα τρόφιμα θα βρίσκονται σε ξεχωριστά σημεία πώλησης. Έχουμε, λοιπόν, το φαινόμενο του στιγματισμού που την περίοδο της κρίσης που διανύουμε είναι ό,τι χειρότερο για τους συμπολίτες μας.
Γιατί μπορεί η κρίση, η τρόικα και το Μνημόνιο, το πολιτικό σύστημα διαχρονικά με τις ευθύνες του, να έχει τσαλακώσει το εισόδημά των συμπολιτών μας, όμως εμείς δεν έχουμε κανένα απολύτως δικαίωμα να τσαλακώσουμε την αξιοπρέπειά τους.
Ξέρετε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν πηγαίνουν ούτε καν στα συσσίτια των εκκλησιών ή των δήμων ή δεν δέχονται βοήθειες τρίτων ακριβώς για λόγους αξιοπρέπειας.
Λοιπόν, εάν θέλουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που πιέζονται από την οικονομική κρίση, να ρίξουμε τις τιμές και να μην ρίξουμε τα λεγόμενα «ληγμένα» στην αγορά. Υπάρχουν τρόποι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους υποφέρουν.
Reblogged this on ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ.