ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ: Πανεργατικό συλλαλητήριο Τετάρτη 31 Οκτωβρίου


Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) πραγματοποιούν στις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης πανεργατικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή και τα συνδικάτα εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις περικοπές στην παιδεία, στην υγεία και στις κοινωνικές παροχές.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ ζητά να μην προχωρήσει η ψήφιση των μέτρων και κάνει λόγο για «αντεργατική δογματική εμμονή της τρόικας, στη κατάργηση της Εθνικής Σύμβασης, των τριετιών, του επιδόματος γάμου και ό,τι έχει απομείνει από το εργασιακό θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας».

Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει προς όλους τους βουλευτές πίνακες με τους οποίους αντικρούει τις θέσεις της τρόικας για τα εργασιακά, όπως τις μετέφερε με δηλώσεις του χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Αναφερόμενη στις συλλογικές συμβάσεις, η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι «θεμελιώδες χαρακτηριστικό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ως αυτόνομου μηχανισμού θέσπισης κατωτάτων ορίων αμοιβής και εργασίας, είναι η καθολικότητα της ισχύος της» και προσθέτει πως «το επιχείρημα ότι η δέσμευση αυτή δεν ισχύει σε κανένα μέρος του κόσμου» δεν ευσταθεί διότι, «ο θεσμός αυτός προστατεύεται από τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 26 και 131, οι οποίες έχουν κυρωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από 104 και 51 χώρες αντίστοιχα, ανάμεσα στις οποίες και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «η επεκτασιμότητα των ΣΣΕ ο μηχανισμός κήρυξής τους ως γενικά υποχρεωτικών, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2011 ανεστάλη επ’ αόριστον, ήταν συναφής με την αντίστοιχη ισχύουσα γερμανική και γαλλική νομοθεσία».

Για το επίδομα γάμου, η θέση της ΓΣΕΕ, είναι ότι «αποτελεί συνήθη προσαύξηση της αμοιβής της εργασίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λόγω οικογενειακής κατάστασης, την οποία τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν δεσμευθεί να προστατεύουν ως υποχρέωσή τους από την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία (Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης κλπ)».

ΑΔΕΔΥ: Παναττική στάση εργασίας την Πέμπτη

Παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο από τις 12:00 το μεσημέρι, έως τη λήξη του ωραρίου, εξαγγέλλει για την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου, η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).

Η στάση εργασίας πραγματοποιείται, προκειμένου να μπορέσουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιούν οι Ομοσπονδίες στο χώρο της Υγείας, την ίδια ημέρα, στις 12.00 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ συντονίζει τη δράση της με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στα Προπύλαια.

madata

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s