Ανέκδοτο: Είπαν ότι αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα


Τι μας περιμένει ως το 2016; Περικοπές, φόροι, εργασιακά

Νέα μέτρα ύψους 14,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να ληφθούν έως το 2016, εκ των οποίων τα 7,6 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών και τα 6,6 δισ. ευρώ από αυξήσεις σε φόρους. Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου έλαβε υπόψιν της ως δεδομένη την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Όπως αναφέρεται, το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει «την επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για την επίτευξη των στόχων κατά δύο χρόνια, προκειμένου να αμβλυνθούν οι υφεσιακές πιέσεις, με παράλληλη διατήρηση όμως ενός ικανοποιητικού βηματισμού προσαρμογής».

Επιπλέον το κείμενο αναφέρει ρητά ότι παρά τα σενάρια της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής σε 4 χρόνια η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

Πιο συγκεκριμένα στην τριετία περιλαμβάνουν:

• Περικοπές για τη μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων:

-Επιπλέον μείωση 10% στον αριθμό των συμβασιούχων

-Εξορθολογισμό του γενικού μισθολογίου με εξαίρεση τις ΔΕΚΟ και τα ειδικά μισθολόγια

-Περικοπές σε όλα τα ειδικά μισθολόγια ακόμη και των ένστολων

-Κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο

-Εφαρμογή νέου τύπου εργασιακής εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος

-Κατάργηση των εξαιρέσεων από το ειδικό μισθολόγιο

-Μείωση του προσωπικού σε ΑΕΙ ΤΕΙ

-Μείωση των προσλήψεων

• Περικοπές στις συντάξεις που περιλαμβάνουν:

-Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

-Εξορθολογισμό των παροχών εφάπαξ του 2013 και 2014

-Κλιμακωτό «ψαλίδι» στις συντάξεις

-Κατάργηση των «μαϊμού» συντάξεων

-Κατάργηση των δώρων

-Μείωση των συντάξεων εξαιτίας περικοπών των ειδικών μισθολογίων

-Επιβολή πλαφόν στη κύρια σύνταξη ανύπανδρων θυγατέρων

-Μείωση των συντάξεων αιρετών

-Κατάργηση ειδικών συντάξεων συνδικαλιστών

-Αύξηση των εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΓΑ

• Περικοπές στα ειδικά επιδόματα ανεργίας

• Υγεία: «ψαλίδι» στη φαρμακευτική δαπανών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.

• Άμυνα: «μαχαίρι» σε συμβάσεις στρατιωτικών προμηθειών, ακύρωση νέων συμβάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα, κλείσιμο ή εμπορική αξιοποίηση στρατοπέδων, μείωση των λειτουργικών εξόδων.

• ΔΕΚΟ: αναδιάρθρωση και μείωση λειτουργικών δαπανών, περικοπή των επιχορηγήσεων και ένταξη του προσωπικού στο ενιαίο μισθολόγιο.

Τα φορολογικά μέτρα

•Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, αναδιάρθρωση των κατηγοριών και φορολογικής βάσης.

• Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης

•Εξίσωση της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

•Ακίνητα: Αναδιάρθρωση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να προσεγγίσουν τις εμπορικές, αύξηση των φόρων μεταβίβασης ακινήτων και των γονικών παροχών.

•Φορολογία των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα).

•Επέκταση τεκμηρίων φορολόγησης βάσει δαπανών διαβίωσης.

• Μείωση των φορολογικών επιστροφών στους αγρότες

• Περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα

• Εξίσωση στο πλαφόν των αποδοχών προς υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών

• Τέλος καπνιζόντων για χώρους διασκέδασης και εστίασης

• Μείωση της επιδότησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης ντίζελ στους αγρότες

• Φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ

• Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα.

• Έσοδα από εγγυήσεις.

• Παρεμβάσεις για την τακτοποίηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΟΚΑ, καθιέρωση εργοσήμου.

•Αλλαγή στην φορολόγηση των πλοίων

Αποκρατικοποιήσεις με στόχο συνολικά έσοδα 50 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο την είσπραξη 2,58 δισ. ευρώ το 2013 και 4,99 δισ. ευρώ με στόχο το πρόγραμμα να διαρκέσει και μετά το 2020 και να φτάσει συνολικά στα έσοδα 50 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει δημόσιες επιχειρήσεις, παραχωρήσεις δικαιωμάτων στα παίγνια, υποδομές καθώς και τραπεζικές μετοχές που είτε έχει στην κατοχή του το Δημόσιο είτε θα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν εκτιμώμενη αξία 26 δισ. ευρώ. Επί πλέον, έχουν εξεταστεί 81.000 ακίνητα με εκτιμώμενη αξία 20-28 δισ. ευρώ.

Η πρώτη ενέργεια για την επανεκκίνηση του προγράμματος είναι η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων. Θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ πλήρες και άμεσο ιδιοκτησιακό καθεστώς των μη ακινήτων περιουσιακών στοιχείων. Επίσης θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ πλήρες και άμεσο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων Κασσιόπη και Αφάντου, των 28 δημοσίων κτιρίων που θα πωληθούν και επανεκμισθωθούν και του Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Νέα μέτρα από το υπουργείο Εργασίας

Για την περίοδο 2013-2016 το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει προγραμματίσει να λάβει νέα μέτρα ύψους περίπου 6,1 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της εξοικονόμησης στη φαρμακευτική δαπάνη), που στοχεύουν τόσο στον εξορθολογισμό των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και στην εξασφάλιση της είσπραξης εσόδων.

Πιο αναλυτικά το υπουργείο προγραμματίζει:

• Επίσπευση των αλλαγών στη καταβολή των συντάξεων. Πιο συγκεκριμένα η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων για το 2013 μέχρι και το 2016 θα γίνει με την με την εισαγωγή από 1/1/2013 και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που προβλέπονταν από 1/1/2015 και εφεξής, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010.

• Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια

• Προοδευτική μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ για τους συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του δημοσίου.

• Κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας για όλους τους συνταξιούχους, από το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης, καθώς και όλους τους φορείς – τομείς επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, όπως και του ΟΓΑ και του ΝΑΤ.

• Εφαρμογή προϋποθέσεων για τον εξορθολογισμό της σύνταξης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων, καθώς θα απαιτείται πλέον να μην λαμβάνουν ή να μην δικαιούνται οι ενδιαφερόμενοι σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξάρτητα από το ύψος αυτής. Επίσης, θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί το 67ο έτος της ηλικίας και να αποδεικνύεται η μόνιμη και νόμιμη διαμονή του αιτούντος στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση. Τα εισοδηματικά κριτήρια του ετήσιου ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώνονται πλέον με βάση το σύνολο της καταβαλλόμενης ετήσιας παροχής προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες, όπως αυτή διαμορφώνεται από 1/1/2013 και εφεξής.

• Επιβολή από την 1 Ιανουαρίου του 2013 ανώτατου ορίου στη σύνταξη που καταβάλλεται στις ανύπαντρες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο θα αντιστοιχεί στο διπλάσιο περίπου της κατώτατης σύνταξης του Δημοσίου. Το συνταξιοδοτικό αυτό δικαίωμα θα συνδέεται πλέον και με τη συνολικότερη οικονομική κατάσταση των δικαιούχων.

• Εξορθολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων όπου επιδιώκεται η σύνδεση του μεγέθους της οικογένειας με το καθαρό μετά φόρων οικογενειακό εισόδημα και ανάλογα θα καταβάλλεται ένα ποσοστό ή όλο το επίδομα.

• Αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2014 του ορίου ηλικίας για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων από 60 σε 65 έτη σε συνδυασμό πάντα με τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που εξακολουθούν να ισχύουν για τη συγκεκριμένη παροχή.

• Κατάργηση ειδικών επιδοτήσεων ανεργίας, ειδικών εισοδηματικών ενισχύσεων ανεργίας, καθώς και των επιδοτήσεων ανεργίας απολυομένων μισθωτών. Δεν θίγονται τα υφιστάμενα επιδόματα ανεργίας των κοινών ανέργων, και οι ειδικές κατηγορίες ανέργων που προαναφέρθηκαν θα συνεχίσουν να επιδοτούνται μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2013 αλλά πλέον με τις προϋποθέσεις των κοινών ανέργων.

• Παροχή βοηθήματος ανεργίας σε μακροχρόνια ανέργους που έχουν εξαντλήσει το δωδεκάμηνο του επιδόματος ανεργίας για επιπλέον 12 μήνες το μέγιστο και κάτω από ένα όριο οικογενειακού εισοδήματος.

 

on-news

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s