Υψηλότερες συντάξεις και διπλό εφάπαξ για τους υπαλλήλους της Βουλής


Προκλητικά προνόμια για λίγους, εν μέσω μνημονίου

Υψηλότερες συντάξεις και διπλό εφάπαξ για τους υπαλλήλους της Βουλής αποκάλυψε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ουδείς βουλευτής έχει μιλήσει για αυτό καθ΄ όλη τη διάρκεια του μνημονίου. Και, έπρεπε να έρθει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.) για να παγώσει την εξαίρεση. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το πόρισμα του Ε.Σ., που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, πέραν της οριακής αντισυνταγματικότητας για τις μειώσεις στις συντάξεις, ανέδειξε και ότι από τις περικοπές εξαιρούνται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Με ποιο τρόπο ;

Όχι επειδή δεν υφίστανται καμία μείωση, αλλά γιατί διατηρείται ο διαφορετικός υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών, που οδηγεί σε συντάξεις έως και 40% υψηλότερες από των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων. Πώς γίνεται αυτό;

Επειδή, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι αποδοχές των εργαζομένων στο Κοινοβούλιο παίρνουν την ανιούσα προς το τέλος του εργασιακού τους βίου, ώστε να εξασφαλίζουν υψηλότερη σύνταξη. Στο μνημόνιο εντοπίζεται αυτή η ανισότητα και καταργείται. Για όλους;

Ασφαλώς και όχι. Μόνο για τους νέους υπαλλήλους. Την ώρα, δηλαδή, που όλοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραματικά και τον τρόπο υπολογισμό της σύνταξής τους να αλλάζει επί τα χείρω, κάποιοι θεωρούν ότι είναι ακόμα πατρίκιοι και οι υπόλοιποι πληβείοι. Και δεν είναι μόνο αυτό.

Οι ίδιοι εργαζόμενοι παίρνουν διπλό εφάπαξ. «Πληρώνουν ξεχωριστές εισφορές», δηλώνει ο γραμματέας της Βουλής. Σύμφωνοι, αλλά και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι πλήρωναν επί χρόνια εισφορές για το εφάπαξ τους και αυτό περικόπτεται.

Πάντως, μετά από τις αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από το οικονομικό επιτελείο δίνεται η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να διατηρηθούν οι εξαιρέσεις.

Να σημειωθεί ότι πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι δεσμευτική.

newsbeast

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s