Μήπως τελικά η Ελλάδα, χρωστάει της “Μιχαλούς”;


Από το olympia αναρτήθηκε το παρακάτω άρθρο το οποίο ανοίγει μεν ενα παραθυράκι στη αλήθεια αλλά δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το υπόλοιπο του χρέους.

Διάγραμμα του BBC τα λέει όλα για την Ελλάδα! Που χρωστάμε και σε ποιόν

Χρωστάμε σχεδόν 400 δις, με εξωτερικό χρέος 252% και χρέος της κυβέρνησης 166% του ΑΕΠ. Το τελευταίο είναι αυτό που με βάση το επιτυχημένο κούρεμα 50% και το PSI, θα φτάσει το 2020 στο 120% του ΑΕΠ όσο ήταν δηλαδή και το 2009.
Κάθε Έλληνας πολίτης χρωστά πάνω από 38.000 ευρώ (ως στατιστικό στοιχείο για το χρέος), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το διάγραμμα για να δούμε σε ποιες χώρες χρωστάμε:
Το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους το έχει η Γαλλία με 41 περίπου δις και μετά ακολουθεί η Γερμανία με 15,9 δις, αφού πρόλαβε να «ξεφορτωθεί» μαζικά ελληνικά ομόλογα κάτι το οποίο δεν έκανε η Γαλλία.
Το δικό μας συμπέρασμα; Μάθαμε σε ποιες χώρες χρωστάμε. Αυτό το ποσό όμως δεν αγγίζει καν τα 400 δις που χρωστάμε γενικά.
Σε ποιόν ανήκει λοιπόν, το υπόλοιπο χρέος των 300 + δις ευρώ.”

Αν κάποιος αθροίσει τα ποσά βρίσκει 2.8+7.5+41.4+6.2+9.4+15.9= 83.2 δις ευρώ δηλαδή 316.8 δις λιγότερα!!! από το συνολικό μας χρέος.

Επειδή το άρθρο αυτό μας κίνησε την περιέργεια, προσπαθήσαμε αυτή την όχι ευκαταφρόνητη διαφορά να ερευνήσουμε πως μπορεί να δικαιολογηθεί. Η πλέον αξιόπιστη πηγή λοιπόν από την οποία μπορούμε να πάρουμε επίσημα στοιχεία (τα οποία θεωρούνται διεθνώς έγκυρα) είναι η BIS (Bank For International Settlements) , η οποία στην ετήσια έκθεσή της την 12 Δεκ. 2011 αναλύει το Ελληνικό χρέος όπως στον παρακάτω πίνακα :

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ

 

ΧΩΡΑ

ΠΟΣΟ σε δις. US $

Ποσοστό %

Ελληνικές Τράπεζες

74.2

19.3%

ΕΚΤ

66.2

17.3%

Τράπεζα της Ελλάδος

13.2

3.4%

Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία

39.7

10.3%

Γαλλία

56.9

14.8%

Γερμανία

26.8

7.0%

Αγγλία

3.2

0.8%

Ιταλία

2.6

0.7%

ΗΠΑ

1.8

0.5%

Ισπανία

0.6

0.2%

Ιαπωνία

0.5

0.1%

Αλλα κράτη της ΕΕ

13.1

3.4%

Αλλοι επενδυτές

84.8

22.1%

383.6

Χώρες των οποίων οι κεντρικές τράπεζες είναι μέλη της BIS.

Θεωρώντας ότι τα παραπάνω είναι ακριβή και σωστά, πράγμα για το οποίο πολύ θα αμφιβάλουμε, μέχρι να γίνει εξωλογιστικός έλεγχος του χρέους μας και να διαπιστωθεί η εγκυρότητά του, σας ζητούμε να προσέξετε τα εξής :

  • Η Γερμανία έχοντας μόνο το 7% του χρέους μας, αλωνίζει στην κυριολεξία έχοντας μετατρέψει την χώρα μας σε προτεκτοράτο της.

  • Το χρέος μας κατά μεγάλο μέρος του είναι “εσωτερικό” και συγκεκριμένα σε ποσοστό 19.3+3.4+10.3= 33%  (χωρίς να προσθέσουμε και το ποσοστό των Ελλήνων επενδυτών που κατέχουν ομόλογα από από το 22.1% των ιδιωτών επενδυτών)

  • Μόνο το 44% του χρέους μας είναι προς άλλα κράτη και την ΕΚΤ. Το υπόλοιπο χρέος είναι καθαρά δικό μας (προς εμάς τους ίδιους) και κάποιων “αεριτζήδων” που “τζογάρουν” σε τριτοκοσμικές χώρες και θα άξιζε να χάσουν τα λεφτά τους για το κακό που προκαλούν.  Παρ όλα αυτά οι “δανειστές” μας (κυρίως οι Γερμανοί)  έχουν καταργήσει την Δημοκρατία μας και το Σύνταγμά μας και μας έχουν μετατρέψει σε αποικία των Γερμανών.

  • Για να μην πιστεύετε και τόσο εύκολα ότι διαβάζετε,  θα σας υπενθυμίσουμε ότι τα στοιχεία αυτά είναι παρμένα από τη BIS, της οποίας τον ρόλο θα αναλύσουμε σε κάποιο μελλοντικό μας άρθρο όταν συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία. Μέχρι τότε να ξέρετε ότι η BIS της οποίας κλάδος είναι και η ΕΚΤ, κατέχει την πλειονότητα των μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος δηλαδή με απλά λόγια η Τράπεζα της Ελλάδας δεν ανήκει στο Ελληνικό κράτος, το οποίο έχει στην διάθεσή του  μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά στην BIS. Πότε εκχωρήθηκε και από ποιόν δεν γνωρίζουμε ακόμα!

     

    epicouros

εξωτερικό χρέος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s