Ψεύτικα πολλά βιολογικά προιόντα


Να ξεχωρίζει εγκαίρως η ήρα απο το στάρι

Ανεξέλεγκτοι παραγωγοί δήλωναν σαν βιολογικά τα συμβατικά προϊόντα τους, με πλαστές βεβαιώσεις.

Απληστία, πονηριά, κερδοσκοπία…

Τίτλοι που δεν ταιριάζουν στο χώρο και τους ανθρώπους της βιολογικής γεωργίας. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί -πολλούς από τους οποίους συναντάμε καθημερινά στις αγορές των βιοκαλλιεργητών- καλλιεργούν χωρίς χημικά από αντίληψη και παρά τις φυσικές και… γραφειοκρατικές αντιξοότητες, συνεχίζουν τον αγώνα τους με υπομονή και επιμονή φέρνοντας στην αγορά αγνά προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη αποκάλυψη, τουλάχιστον 120 παραγωγοί σε 5 νομούς της χώρας, πωλούσαν βιολογικά προϊόντα με ψεύτικες βεβαιώσεις, που οι ίδιοι εξέδιδαν για πολλά χρόνια. Παράλληλα εισέπρατταν και τις επιδοτήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


Η… μαφία των βιολογικών, που εξαρθρώθηκε από κοινή έρευνα της Αστυνομίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δρούσε σε πέντε νομούς της χώρας: Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλονιά, Αρτα, Πρέβεζα και Φωκίδα, με «εγκέφαλο» έναν γεωπόνο – μελετητή, του οποίου οι 120 παραγωγοί ήταν πελάτες. Είχε δηλαδή κάνει για λογαριασμό τους τις μελέτες προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας. Πρόκειται για παραγωγούς από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές, μέχρι τα κηπευτικά (ντομάτες κ.λπ.), τα πορτοκάλια, το καλαμπόκι, τα κτηνοτροφικά, το τριφύλλι (για ζωοτροφές) κ.ά.

Το κύκλωμα παραποιούσε βεβαιώσεις γνωστής εταιρείας πιστοποίησης στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, οι υπεύθυνοι της οποίας έχουν ήδη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις. Στις πλαστές αυτές βεβαιώσεις αναφέρονταν ότι οι εκτάσεις των συγκεκριμένων παραγωγών και ο αριθμός των ζώων τους πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Οπως αποκαλύφθηκε επρόκειτο για τη μισή… αλήθεια. Ενα μόνο μέρος των εκτάσεων ή του αριθμού των ζώων που δήλωναν οι παραγωγοί ότι είναι βιολογικά τηρούσαν τα εν λόγω κριτήρια.

Με βάση τα όσα έχουν μέχρι τώρα βρεθεί, υπολογίζεται ότι το κύκλωμα έχει εισπράξει, από το 2007 οπότε και προκηρύχθηκε το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας μέχρι και σήμερα, πάνω από 1 εκατ. ευρώ παράνομες επιδοτήσεις.

Και κάπου εδώ το κράτος καλείται να απολογηθεί. Για τους ελλιπείς ελέγχους απο τους αρμόδιους μηχανισμούς, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα να μενουν απροστάτευτοι οι βιοκαταναλωτές και εκτεθειμένος στην αγορά σύσσωμος ο κλάδος των βιοκαλλιεργητών. Και αν κάποτε υπερίσχυε η αντίληψη ότι τους απατεώνες τους ξερνάει μόνος του ο χώρος της βιολογικής γεωργίας, τώρα που έγιναν πολλοί δεν στέκει πια και απαιτείται κάτι πιο οργανωμένο.

Το κουβάρι της σοβαρότατης υπόθεσης έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών άρχισε να ξετυλίγεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας απο την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού. Η Περιφέρεια διενήργησε ΕΔΕ για τυχόν εμπλοκή υπαλλήλων, ενώ η Αστυνομία ξεκίνησε αμέσως προανάκριση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γεγονός» που κυκλοφορεί, η σύλληψη ενός γνωστού μελετητή στα γραφεία της υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης στο Μεσολόγγι, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και οι αποκαλύψεις για το μέγεθος της υπόθεσης, που σχετίζεται με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών παραγωγής βιολογικών προϊόντων από μεγάλη εταιρία πιστοποίησης, είναι καταιγιστικές.

Ο συγκεκριμένος μελετητής, πιάστηκε να ψάχνει φακέλους αγροτών στα γραφεία της υπηρεσίας τον Αύγουστο και να επιχειρεί να αφαιρέσει έγγραφα, ενώ μόλις τον αντιλήφθηκε υπάλληλος, κατήγγειλε το γεγονός και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Ο μελετητής οδηγήθηκε στην Α/Δ Ακαρνανίας και στη συνέχεια στον Εισαγγελέα Μεσολογγίου που είχε ενημέρωση από τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Οι έρευνες άρχισαν σχετικά σύντομα, αφού η εταιρία πιστοποίησης, είχε ήδη ενημερώσει με καταγγελίες της, ότι έχουν εντοπιστεί πλαστά πιστοποιητικά της.

 

koinonikieksegersi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s