Κόβονται τα πριμ στον αθλητισμό


Ακόμη ένα πλήγμα δέχεται ο ελληνικός αθλητισμός, αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει να κόψει τα πριμ των αθλητών για τις διεθνείς τους επιτυχίες.

Για τους Ολυμπιακούς  και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, οι Έλληνες αθλητές που διακρίθηκαν  δεν γνωρίζουν σήμερα το ύψος του πριμ, πότε θα το πάρουν και αν θα το πάρουν. Το πριμ δίνεται κατόπιν απόφασης του εκάστοτε υφυπουργού Αθλητισμού, όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι εγκρίσεις έρχονται άνωθεν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγες μέρες εγκρίθηκε η εκταμίευση των πριμ των αθλητών που διακρίθηκαν το 2009 και το 2010, ενώ επειδή δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα, δεν μπήκαν οι υπογραφές για τα πριμ των προπονητών.

Εξάλλου, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που αλλάζει τα προνόμια των αθλητών, δεν προβλέπονται στο εξής πριμ για επιτυχίες, παρά μόνο εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με προϋποθέσεις. Επίσης σταματούν οι διορισμοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι εκκρεμούν διορισμοί από το 2007 και είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθούν μετά τις αποφάσεις για περικοπές στο Δημόσιο. Αντιθέτως, όσοι εν ενεργεία αθλητές έχουν ήδη διοριστεί, θα δικαιούνται άδεια μετ’ αποδοχών εφόσον προετοιμάζονται για διεθνείς διοργανώσεις, γεγονός που διορθώνει τον παραλογισμό του νόμου Ραγκούση.

Αυτό που συζητιέται μεταξύ κορυφαίων αθλητών είναι ότι εφόσον καταργηθούν και τα θεσμοθετημένα πριμ της Πολιτείας μπαίνει οριστικά ταφόπλακα στον αθλητισμό, ειδικά μετά τις τεράστιες περικοπές στις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών και με δεδομένο ότι τα σωματεία έχουν να επιχορηγηθούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Όπως εξήγησε στο TheSporters η γενική γραμματέας Αθλητισμού, Κυριακή Γιαννακίδου, αναφορικά με τα πριμ «το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Είδατε πώς διαμορφώνεται το τοπίο από τις περικοπές στις επιχορηγήσεις. Ας θεωρήσουμε, όμως, ότι το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά».

Αναφορικά με τις εισαγωγές στα ΑΕΙ, ο νέος νόμος προβλέπει να εισάγονται άνευ εξετάσεων και καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων οι αθλητές που έχουν πάρει μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι και σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων, οποιουδήποτε Ολυμπιακού αθλήματος. Δηλαδή, αν κάποιος κατακτήσει ευρωπαϊκό μετάλλιο νέων π.χ. στο μπάντμιντον θα εισάγεται απευθείας σε όποιο ΑΕΙ επιθυμεί, ενώ ο αθλητής που κατακτά π.χ. την τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 100 μέτρα, θα εισάγεται μόνο στα ΤΕΦΑΑ χωρίς εξετάσεις και για τις υπόλοιπες σχολές θα μοριοδοτείται απλώς με 30%.

thesporters

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s