Η Συμφωνία που τόσο χαροποίησε τη Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία…


Διαβάσαμε στο NEWSBOMB:

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Υπάρχει συγκεκριμένο «βέτο» της κ. Λαγκάρντ στην προχθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών: Για να βάλει τα λεφτά που του αναλογούν το ΔΝΤ στη δόση των 31,5 δισ. της 13ης Δεκέμβρη και στις δύο δόσεις των υπολοίπων 12 δισ του 2013, πρέπει η Ελλάδα να «τρέξει» γρήγορα και ουσιαστικά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ.

Αν δεν γίνει αυτό μέχρι τις 7 Δεκέμβρη δεν μπορεί να γίνει και η εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου γιατί απλά δεν θα «ανάψει» το πράσινο φως από το ΔΝΤ και δεν θα καταβληθεί από τη πλευρά του το μέρος του δανείου που του αναλογεί.

Για να επαναγοράσει δικά της ομόλογα η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή 10,2 δισ. ευρώ, τα οποία φυσικά δεν έχει. Και εκεί αρχίζει το μεγάλο πρόβλημα.

Σήμερα πρωί – πρωί, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας έκανε μία μεγάλη σύσκεψη στο γραφείο του με παράγοντες του Υπουργείου για να αναζητήσουν τα χρήματα αυτά, είτε από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα (σαν ένα νέο ξεχωριστό δάνειο), είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) τουλάχιστον σε μορφή δικών του ομολόγων που θα δοθούν σε αυτούς που θα πουλήσουν στην Ελλάδα ελληνικά ομόλογα.

Πάντως, για την ώρα δεν έχουν βρεθεί τα 10 δισ. ευρώ που χρειάζονται για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 30 δισ. και έτσι στην ουσία βρίσκεται στον «αέρα» η συμφωνία των Βρυξελλών για το δάνειο των 31,5 δισ. στις 13 Δεκέμβρη.

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τα λεφτά θα βρεθούν μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας ώστε οι δημοπρασίες για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων να γίνουν τη μεθεπόμενη Δευτέρα.»

Σημ:pikri-sokolata
Η Ελλάδα έχει επιπλέον λήξεις ομολόγων μέσα στο Δεκέμβριο άλλα 7,5 δις.

Προσέξτε, αν δε μπορέσει να βρεί αυτά τα χρήματα και να επαναγοράσει ομόλογα στις τιμές που ορίστηκαν σε 9, μέρες δε παίρνει τη δόση του ΔΝΤ, οπότε υποχρεωτικά ή θα δώσουν περισσότερα λεφτά οι εταίροι ή η δόση θα έρθει κουτσουρεμένη βάζοντας σε κίνδυνο την πληρωμή των ομολόγων.

Αν πάλι βρεί αυτά τα λεφτά και τεχνικά απομειωθεί το χρέος,θα πρέπει να δώσει επιπλέον λεφτά στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών(αν και εφ’όσον δεχθούν νέα απομείωση) οπότε ουσιαστικά ούτε χρέος θα έχει επαναγοραστεί.

Η στάση του ΔΝΤ δείχνει εμφανώς ότι θέλει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα ρίχνοντας το φταίξιμο στη Γερμανία και εκείνη με τη σειρά της στην Ελλάδα. Ο Σαμαράς πανηγυρίζει ακριβώς το ότι πιάστηκε σα την αλεπού με τα 4 πόδια στη παγίδα.Όταν ξυπνήσει θα είναι πολύ αργά….Για όλους.

pikri-sokolata

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s