100 Χρόνια Λευτεριάς, 104 Γενέθλια: Κάποτε, κάποιοι γεννιόντουσαν για μέγαλα πράγματα, σαν τα κατορθώματα του μυθολογικού Ηρακλή


Σήμερα γιορτάζει η ιστορικότερη ομάδα της Θεσσαλονίκης και απο τις πρώτες που εμφανίστηκαν στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Ελλάδας, αν και δεν είχε απελευθερωθεί εξ ολοκλήρου ακόμη όλη η χώρα.

Ο λόγος ύπαρξης συνδέεται στενά με το Ελληνικό στοιχείο και την προσπάθεια απελευθέρωσης των Ελλήνων απο τους Οθωμανούς, κατακτητές της Νύφης του Θερμαϊκού μέχρι το 1912. Οργανωμένη για να εμψυχώσει τους Έλληνες όχι μόνο της γενέτειράς της, αλλά και όλων των σκλαβωμένων περιοχών της Μακεδονίας, παρήγαγε πολιτιστικό έργο και λειτούργησε συσπειρωτικά για αυτό ενόχλησε τότε όπως και στην εποχή μας.

Δεν γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης  φέτος. Ο Μπουτάρης δεν το επιθήμει πιθανότατα. Επέτρεψε μερικές  συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, πολυπολιτισμικές εκδηλώσεις που σέβονται τους πάντες και τα πάντα αλλά δεν αναδεικνύουν τη Θεσσαλονίκη της λευτεριάς. Συναυλίες, ομιλίες, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβόλες που δεν έχουν ουδεμία σχέση με την απελευθέρωση εμφανίζονται στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου: «Χτίζοντας την Επανάσταση: Αρχιτεκτονική και Τέχνη στη Ρωσία 1915-1935», Thessaloniki Food Festival, Let’s Do It: Καθαρίζουμε την Ελλάδα,  Ομιλία της Victoria Hislop στο Γενί Τζαμί ……. Ναι μεν είναι το ημερολόγιο εκδηλώσεων όλης της χρονιάς, αλλά αυτό είναι που παρουσιάζεται στην ενότητα Ετοιμάζουμε μια γιορτή στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου (δεξιά αναγράφεται ως «Γιορτάζουμε, αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων») για τον εορτασμό των 100 χρόνων.

Το πρόγραμμα πάντως έχει και κάτι για τον ιστορικό σύλλογο. Εκδήλωση για τον Ηρακλή σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων του — η 366 κατά σειρά εκδήλωση φέτος. Υποτίθεται πως θα έχει παρουσίαση στο Φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ  ΗΡΑΚΛΗ (Π.Α.Λ.Η.). Η ανανκοίνωση:

«Η ανάδειξη της ιστορικότητας και της προσφοράς του αρχαιότερου αθλητικού σωματείου της Θεσσαλονίκης, μέσα από την παρουσίαση ιστορικών κειμένων, εκθεμάτων, φωτογραφιών και οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και ημερίδας αθλητικών εκδηλώσεων όλων των αθλημάτων του συλλόγου. Συγκεκριμένα, όλα τα παραπάνω θα παρουσιαστούν σε δύο εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου. Στις 29 Νοεμβρίου, σε κλειστό χώρο(π.χ. Φουαγιέ Δημαρχιακού Μεγάρου) θα γίνει εκδήλωση ιστορικής μνήμης σχετικά με τα 104 χρόνια του συλλόγου του ΗΡΑΚΛΗ, πριν και μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης με αντίστοιχο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό, καθώς και η παρουσίαση του ρόλου που διαδραμάτισαν τα στελέχη του ΗΡΑΚΛΗ κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου της Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης (1912) και μέχρι και σήμερα σε όλους τους τομείς αθλητισμού, πολιτισμού και ιστορίας. Θα υπάρξουν σχετικές ομιλίες από επίτιμους καλεσμένους και ημερήσια έκθεση του υλικού που προαναφέρθηκε.»

Τα τηλέφωνα που αναφέρει το πρόγραμμα (2310  877812, 2310 877814) δεν τα σηκώνει κανείς στις 9.50, αν και τα άφησα να χτυπάνε μέχρι να βγεί τηλεφωνητής να με ενημερώσει πως η υπηρεσία είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους.

Καμία ανακοίνωση απο τα μπλογκ της Θεσσαλονίκης παρά μόνο για την ημερίδα με θέμα «Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης: Από τους Βαλκανικούς Πολέμους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» στο Μέγαρο Μουσικής σήμερα στις 18:30.

Αν φταίει ο Δήμος, ο δήμαρχος ή η διοίκηση του Ηρακλή δεν με ενδιαφέρει, αλλά χρειάζομαι εγώ προσωπικά μια συγγνώμη, τουλάχιστον εκ μέρους όλων των προγόνων μου που μπόρεσαν σκλαβωμένοι όπως ήταν να βρούν τα πνευματικά αποθέματα να ξεσηκωθούν και να αναζητήσουν την λευτεριά, να κατέβουν στον Λευκό Πύργο μετά το ματς  της 23 Απριλίου 1905 για να πανηγυρίσουν το 3-0 ενάντια στην Union Sportive, αρχηγός της οποίας ήταν ο Ιταλός ταγματάρχης, επικεφαλής της Οθωμανικής πολιτοφυλακής της πόλης. Περιμένω μια συγγνώμη απο όσους δεν θέλουν να αναδειχθεί αυτή η ομάδα που φόρεσε εν μέσω Οθωμανικής κατοχής τα γαλανόλευκα της σημαίας μου, σμίλεψε ήρωες που πέθαναν είτε προστατεύοντας την πατρίδα απο τους Ναζί είτε πολεμόντας στη Κύπρο το ’74.

Δεν έχω πολλά να προσφέρω σε όσους πρόσφεραν τόσα σε μένα, μόνο αυτό το μικρό αφιέρωμα, ένα κέιμενο που έυχομαι θα διαβαστεί και θα μείνει να μας θυμίζει πως κάποτε, κάποιοι γεννιόντουσαν για μέγαλα πράγματα, σαν τα κατορθώματα του μυθολογικού Ηρακλή. Χρόνια πολλά, τότε Ηρακλή μου, και ας είναι έστω απο μένα.  Χρόνια πολλά ιδέα και ιστορία μου. Χρόνια σου πολλά, περηφάνεια μου.

Αναγνώστρια

MySatelite

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s