Οι κουκουλοφόροι και η Standard & Poor’s


Του Ηλία Καραβόλια

Πριν λίγες ώρες συνέβη ότι χειρότερο μπορούσε αυτή την στιγμή να συμβεί για την ελληνική αξιοποστία, που τόσο κόπτεται η κυβέρνηση ότι ανέκτησε στις αγορές και στην διεθνή σκηνή. Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα κατά 5 κλίμακες (!), αποκλειστικά,όπως αναφέρει, λόγω της διαδικασίας επαναγοράς χρέους. Η Ελλάδα βρίσκεται απο χθές σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default)για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν με το PSI) σε διάστημα 9 μηνών.

Κάθομαι εδώ και ώρες και παρακολουθώ αγορές και ξένα πρακτορεία ειδήσεων, ενώ συνομίλησα με δύο αξιόπιστες πηγές (σε Λονδίνο και Ν.Υόρκη) που σαφέστατα κατανοούν ότι κάτι πολύ σοβαρό αγνοούμε εδώ κάτω (στην Αθήνα). Πολλοί δε έλληνες αναλυτές σχολιάζου ότι αυτή είναι μια σκόπιμη
και συνήθης μέθοδος των οίκων αξιολόγησης , αλλά ουδείς μας εξηγεί το απλό : γιατί την κάνουν τώρα-πριν την επαναγορά ομολόγων και μετά την τεχνητή υποτίθεται ανάσα απο το Eurogroup ;

Η νέα υποβάθμιση μας υποδεικνύει το αυτονόητο: ότι για τις αγορές έιναι άκρως παράλογο να προτείνεται εθελοντικά στους κατόχους των νέων ομολόγων -μετά το PSI- να πωλήσουν με ζημίες, δεδομένου ότι έχουν ήδη υποστεί απομείωση αξίας κατά 53,5%( PSI).

Κάποιος θα μπορούσε να πεί ότι αυτό που κάνει η S&P, να μας βάλει σε selective default, μόλις τρείς ημέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων, μας…ευνοεί (απαξιώνει τα ομόλογα των κατόχων, άρα θα βιαστούν να προσέλθουν στο πρόγραμμα επαναγοράς ). Αστεία πράγματα, εννοείται. Αυτή η υποβάθμιση είναι μια ξεκάθαρα αρνητική είδηση, μια απόδειξη αποτυχίας των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης.

Τι ξέρει όμως η S&P που μας κρύβει η κυβέρνηση; Είναι κάτι που επιμελώς και επισταμένα, ψάχνουμε-κάποιοι- εδώ και μέρες. Γνωρίζω λοιπόν, και οχι μόνο εγώ, οτι οι ελληνικές τράπεζες μετά το PSI+ έλαβαν ευρωπαικής εγγύησης (απο το EFSF) ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 7 δις, περίπου στο 15% των ομολόγων που ανταλλάχτηκαν, εκ των οποίων τα μισά λήγουν σε 1 χρόνο και τα άλλα μισά σε 2 χρόνια. Επίσης, πήραν σε αντάλλαγμα του κουρέματος απο το PSI, και ”νέα” ελληνικά ομόλογα (14,8 δις ευρώ ) που ως γνωστόν, αντιστοιχούσαν στο 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλιών ομολόγων που έδωσαν πίσω. Τέλος, έλαβαν και GDP linked Greek bonds (ομόλογα συνδεδεμένα με ρήτρα άυξησης του ΑΕΠ).

Ομως τί τα έκαναν, εδώ και 9 μήνες, όλα αυτά τα ομόλογα; Προσέξτε τι γνωρίζει καλά τόσο η S&P, όσο και κάποιοι σε Μαξίμου-Υπουργείο Οικονομίας:(γι αυτό και μιλούν για ‘πατριωτισμό’ τραπεζιτών): Οι ελληνικές τράπεζες σχεδόν πούλησαν πολλά απο τα ομόλογα εγγύησης EFSF (οπότε έγραφαν καθαρό κέρδος, λόγω της ευρωπαικής εγγύησης) και αγόρασαν επιπλέον ”νέα” ελληνικά ομόλογα , που έιχαν πέσει μέσα στο 2012 σε πολύ χαμηλές τιμές. Δεν έχω ούτε εγώ όυτε και άλλοι που συνομιλώ, ακριβή μεγέθη για το ύψος των ομολόγων του EFSF που έχουν πωληθεί, ούτε και πόσα ”νέα” ελληνικά έχουν αγοραστεί, δευτερογενώς, από τις ελληνικές τράπεζες. Αλλά οι αγοραπωλησίες έγιναν, και είναι αρκετές…

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Δεν θέλω να σας μπλέξω, όμως επειδή το παιχνίδι είναι χοντρό και εμπλέκονται για ακόμη μια φορά τα πολιτικά με τα τραπεζικά συμφέροντα, ο κόσμος στην Ελλάδα ”πρέπει” να μην ασχολείται με αυτό, αλλά με την….πληροφορία(!) της κυβέρνησης ότι νεολαίοι του Συριζα, κουκουλοφόροι, θα ”κάψουν” την Αθήνα και τις περιουσίες εμπόρων στο κέντρο, λόγω της επετείου για τον θάνατο του νεαρού Αλέξη, πριν 4 χρόνια . Όποιος διαβάσει με προσοχή την ανακοίνωση της νεολαίας του Συριζα και μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, θα καταλάβει τι σημαίνει Φασισμός. Τόσο απλά. Γιατί όταν μιλάει ο πρωθυπουργός για δύο άκρα (η Χρυσή Αυγή απο την μια μεριά, και απο την άλλη 1,700,000 άνθρωποι που ψήφισαν Συριζα) μάλλον θέλει να μας καλλιεργήσει κλίμα εμφυλίου πολέμου. Αλλά οι ”αγορές”, έχουν την δική τους αστυνομία (Standard & Poor’s). Και αυτές οι αγορές, που τόσο τις πείσαμε σαν κυβέρνηση με την αξιοποστία μας, μάλλον δεν φοβούνται την νεολαία του Συριζα και τους υποτιθέμενους κουκουλοφόρους. Γνωρίζουν πολύ καλά ποιοί φοράνε κουκούλες -και γραβάτες μάλιστα- προσπαθώντας με το ελληνικό τραπεζικό λόμπι να κρύψουν ζημίες για τα ”κατορθώματα ” τους στο Eurogroup.

exomatiakaivlepo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s