Αντιδράσεις για τις Κυριακές και απάντηση Χατζηδάκη


«Η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά δεν θα επιτρέψει σε όσους φοβούνται το καινούργιο, συχνά χωρίς κανένα λόγο, να κρατήσουν την Ελλάδα στο παρελθόν», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που εκφράζονται σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Υπενθυμίζεται ότι στο σχετικό νομοσχέδιο για τον νέο αγορανομικό κώδικα προβλέπεται τα εμπορικά καταστήματα με εμβαδόν έως 250 τ.μ. να μπορούν ναλειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου (εκτός από τα καταστήματα που ανήκουν σε αλυσίδες ή αυτά που λειτουργούν εντός πολυκαταστημάτων. Τα μεγάλα καταστήματα θα λειτουργούν μέχρι επτά Κυριακές το χρόνο.

«Επιδιώκουμε να κάνουμε την αγορά πιο σύγχρονη, πιο ευρωπαϊκή, πιο φιλική στους καταναλωτές. Γίνεται μια τομή με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία. Δίνουμε τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να δουλέψουν περισσότερο και στις μικρότερες ακόμα πιο πολύ. Δίνουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές, Έλληνες και τουρίστες, να κάνουν ελεύθερα τις αγορές τους», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στο 12ο Διεθνές Venture Capital & Private Equity Forum.

Εντονότατες αντιδράσεις εμπόρων βιοτεχνών

Η ανακοίνωση των ρυθμίσεων του υπουργείου Ανάπτυξης προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ κάνει λόγο για «πειραματισμούς των »γενίτσαρων» της τρόικας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης» και υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή «θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά, τόσο του κέντρου της Αθήνας όσο και των περιφερειακών και συνοικιακών αγορών της κάθε μικρής και μεγάλης πόλης της χώρας».

Από την πλευρά της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος, Δημήτρης Ασημακόπουλος, τονίζει ότι οι ρυθμίσεις αυτές «υπακούουν σε εντολές χορηγών». Επιτέλους, συνεχίζει σε ύφος ειρωνικό, μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα «καταναλωτές», στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για «shopping therapy».

ΚΚΕ: Ξεδιάντροπος εμπαιγμός

«Ξεδιάντροπο εμπαιγμό» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων θα είναι προς όφελος των μικρών καταστηματαρχών.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο τζίρος των μικρών καταστημάτων δεν πρόκειται να αυξηθεί λειτουργώντας και τις Κυριακές, ενώ αντίθετα θα αυξηθούν τα λειτουργικά τους έξοδα.

inews

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s