Επικίνδυνη αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες


Επικίνδυνη αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τις ξυλόσομπεςΑποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στις περισσότερες περιοχές της χώρας τις προηγούμενες ημέρες, από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, που έκαιγαν στο «φουλ» λόγω του κρύου.

Σε πολλές περιοχές της χώρας ο μέσος όρος των αιρούμενων σωματιδίων ξεπέρασε κατά πολύ το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα. Χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλονίκη μόνο το Σαββατοκύριακο οι τιμές των αιρούμενων σωματιδίων έφτασαν τα 168 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στον Ασπρόπυργο τα 134,5, ενώ στο Βόλο έφτασε τα 214 μικρογραμμάρια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από την καύση ξύλων σε σύγκριση με το πετρέλαιο, εκλύονται 30 φορές περισσότερα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Όπως αναφέρει πρόσφατο ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στις τιμές της αέριας ρύπανσης. Ορισμένοι μιλούν για σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή «ενός παλιού κακού γνώριμου», του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του. Οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι αυτό που θα αποκομίσει το κράτος από την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θα το πληρώσει στο πολλαπλάσιο για το περιβάλλον.

tsantiri

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s