Φόρος 35% για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Η Κομισιόν ακυρώνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Τελικά, ο φορολογικός Γολγοθάς δεν τελειώνει απλά με τη δημοσιοποίηση ενός νομοσχεδίου. Έχει και συνέχεια. Και αυτή προέρχεται από τις εκθέσεις των δανειστών μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της εκτέλεσης του μνημονίου.

Παρά το γεγονός ότι το φορολογικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας στο πρόσφατο Eurogroup, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα- ανεβάζει ακόμα υψηλότερα τη φορολόγηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ενώ, λοιπόν, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων θα φορολογείται από την επόμενη χρονιά με 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για τα ποσά άνω αυτού του ορίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ξεκάθαρη.

Μιλά για την «εισαγωγή ενός νέου φορολογικού καθεστώτος για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες με έναν αρχικό φορολογικό συντελεστή στο 26% (μέχρι εδώ, όλα καλά), που θα αυξάνεται στο 35% μετά τα 50.000 ευρώ, και χωρίς αφορολόγητο».

Η αναφορά αυτή, πέραν της επιπλέον -κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες- επιβάρυνσης, που θα επιφέρει σε αυτά τα εισοδήματα, εγείρει ένα βασικό ερώτημα για το κατά πόσο το νομοσχέδιο, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, πήρε το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες ή αν θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις και… εκπλήξεις.

Κατά τα άλλα, στην έκθεση γίνεται λόγος για απλοποίηση της κλίμακας μισθωτών και συνταξιούχων, με μείωση των κλιμακίων από τα οκτώ στα τρία, βάση της οποίας «ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν φόρο», μετατροπή του επιπλέον αφορολόγητου για παιδιά σε επίδομα με εισοδηματικά κριτήρια, κατάργηση των εκπτώσεων φόρου από δαπάνες, αναδιάρθρωση του φόρου επιχειρήσεων με συντελεστή 26% και 10% για τα μερίσματα, κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων για αγρότες και ναυτικούς.

newsbeast

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s