σχόλιο MySatelite: Το θέμα με τη ΔΕΗ είναι εξωφρενικό. Παίρνουν το ποσοστό τους για το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττουν, ακούμε για παχυλούς μισθούς (ο μέσος μισθός είναι 2.962,14 ευρώ παρακαλώ μετά τις μειώσεις έως 35% που έκαναν), και τώρα πάλι θέλουν αύξηση στα τιμολόγια. Χθές καθίσαμε στα πεταχτά να δούμε πόσες αυξήσεις έγιναν στην Ελλάδα της ύφεσης και των μέτρων λιτότητας και πέσαμε πάνω στο άρθρο απο το 2010 που παραθέτουμε πιο κάτω .
Συμπεράσματα που αποπνέουν: Το Κιότο φταίει απο τη μία, η ΔΕΗ που χρησιμοποιεί λιγνίτη απο την άλλη, το Μνημόνιο ορίζει το 2013 ως προθεσμία, το αυγό το τρώει ο καταναλώτης ως συνήθως εκέι που ξέρετε … Η ερώτηση είναι πως σε μια χώρα που περνάει την μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή των τελευταιών 60-70 ετών βάζει κανείς όριο – χονδρικά – μια διετία για τον εξορθολογισμό τιμολογίων του πιο αναγκαίου αγαθού; Πως θα κοιτάξεις να κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά όταν επιβαρύνεις τους πολίτες κι’άλλο (έχοντας μειώσει μισθούς, καταστρέψει την Υγεία, επιβάλλει δυσανάλογους φόρους); Πως θα δώσεις ώθηση στις επιχειρήσεις να παράγουν (ή έστω μια ανάσα ώστε να μην μπεί λουκέτο) όταν ανεβάζεις τα λειτουργικά έξοδα; Που θα φτάσει αυτή η υπόθεση και για πόσο ακόμη θα κάθεται ο Έλληνας με το κεφάλι σκυμμένο να λέει <<ναι αφέντη μ’>>; Μήπως το <<ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ>> το είπαμε και συνεχίζουμε να το λέμε εμέις τελικά;
——————————————————————————–
Σάββατο, 21 Αύγουστος 2010 20:12
ΔΕΗ: Οι πρώτες αυξήσεις… Σεπτέμβριος 2010
megaline.gr
Καταιγισμό αυξήσεων ξεκινά η ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο 2010…
«Τσουνάμι» αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να περιμένουν από εδώ και πέρα οι καταναλωτές…
Η πρώτη γεύση θα δοθεί τον Σεπτέμβριο με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ και δεν αποτελεί παρά την αρχή ενός σπιράλ σημαντικών, διαδοχικών ανατιμήσεων προκειμένου οι τιμές του ρεύματος να εκτοξευτούν ως το 2013 σε επίπεδα τουλάχιστον 40%-50% πάνω από τα σημερινά, με το διττό στόχο από τη μία να καλυφθεί το κόστος των ρύπων που θα επωμιστεί η ΔΕΗ και από την άλλη να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν τρίτες εταιρείες στην αγορά, για να λειτουργήσει στην πράξη η απελευθέρωση.
Το τελικό κόστος για τον καταναλωτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, γιατί στις αυξήσεις αυτές δεν συνυπολογίζονται οι συνεχείς ανατιμήσεις που θα γίνονται τα επόμενα χρόνια στο τέλος υπέρ ΑΠΕ, για την αποπληρωμή της πράσινης ενέργειας που θα εισάγεται στο σύστημα, ούτε οι αυξήσεις λόγω των καυσίμων κ.λπ.
Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο θα προβλέπουν αισθητές αυξήσεις για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών, τους αγρότες, τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, τους μέσους και μεγάλους οικιακούς, γενικώς όλους εκτός από τους εμπορικούς καταναλωτές, τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες για τις οποίες θα ισχύσει ειδικό, φθηνό τιμολόγιο και ενδεχομένως κάποιες πολύ μεγάλες οικιακές καταναλώσεις (αν γίνει δεκτό από τη ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος το αίτημα της ΔΕΗ για έκπτωση από ένα επίπεδο κατανάλωσης και πάνω).

Εξορθολογισμός
Οι ανακατατάξεις αυτές εντάσσονται στον εξορθολογισμό των τιμολογίων ρεύματος -πράξη που προβλέπεται ακόμα και στο Μνημόνιο με την τρόικα- και δεν αποσκοπούν, στη φάση αυτή τουλάχιστον, στην αύξηση των συνολικών εσόδων της ΔΕΗ, αλλά στην ορθολογικότερη κατανομή των επιμέρους τιμολογίων, ώστε να πάψουν κάποιες κατηγορίες καταναλωτών, όπως π.χ. όσοι έχουν εμπορικά τιμολόγια, να πληρώνουν ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, προκειμένου να επιδοτούν τα φθηνότερα τιμολόγια της βιομηχανίας ή των αγροτών.
Όμως, από το 2011, ενδεχομένως και νωρίτερα, τα τιμολόγια θα πρέπει να αυξηθούν ξανά και αυτή τη φορά η αύξηση θα μας αφορά όλους.
Το 2013 βάσει σχετικής οδηγίας της Ε.Ε., που υιοθετήθηκε σε εφαρμογή της συμφωνίας του Κιότο, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων για το σύνολο του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν και όχι μόνον για το επιπλέον CO2 που εκλύουν πάνω από μία συγκεκριμένη ποσότητα, για την οποία οι ρύποι σήμερα είναι δωρεάν. Η αλλαγή αυτή για τη ΔΕΗ σημαίνει εκτίναξη του κόστους ρύπων, από 150 – 300 εκατ. ευρώ που πληρώνει σε ποσά που μπορεί να φθάσουν τα 1,2 – 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Το ακριβές κόστος είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί, γιατί εξαρτάται από την τιμή που θα έχει το διοξείδιο του άνθρακα ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Ρύπων το 2013 και την ποσότητα CO2 που θα εκπέμπει η ΔΕΗ ανάλογα με το μείγμα καυσίμων που χρησιμοποιεί, καθώς κάθε καύσιμο έχει διαφορετικές εκπομπές. Δεδομένου, όμως, ότι για το 50%-60% της παραγωγής χρησιμοποιεί λιγνίτη, το πιο «βρόμικο» από τα καύσιμα, θεωρείται βέβαιο ότι η ΔΕΗ θα είναι μία από τις εταιρείες της Ευρώπης που θα πληγεί περισσότερο από το νέο σύστημα. Προκειμένου να αντεπεξέλθει στο έξτρα κόστος η ΔΕΗ θα πρέπει να αυξήσει τα τιμολόγια της κατά 40%-50% τουλάχιστον.
Επιβάρυνση
Σε όσους αντιτείνουν ότι η ΔΕΗ δεν θα πρέπει να μετακυλίσει την επιβάρυνση αυτή στον καταναλωτή, η Ε.Ε. απαντά με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», όπου «ρυπαίνων», εν προκειμένω, δεν είναι μόνον η ηλεκτρική εταιρεία αλλά και ο καταναλωτής που επωφελείται από τη φθηνή τιμή ενός «βρόμικου» καυσίμου. Η μαζική υποκατάσταση του λιγνίτη από άλλα πιο καθαρά καύσιμα θα κόστιζε πιο ακριβά στον καταναλωτή, γιατί οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ακόμα και με το έξτρα κόστος των ρύπων ο λιγνίτης και ο λιθάνρθρακας παραμένουν πιο αποτελεσματικοί και ανταγωνιστικοί σε σχέση με το το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με μόνη ίσως εξαίρεση την πυρηνική ενέργεια.

Σταδιακές ανατιμήσεις τιμολογίων
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός έχει ταχθεί υπέρ μίας σταδιακής αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ κάθε χρόνο προκειμένου το μην χρειαστεί το 2013 να γίνει μία απότομη, μεγάλη αύξηση που θα προκαλούσε αναστάτωση στην κοινωνία και την αγορά. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρότασή του -και όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση τελικά θα την εγκρίνει-θα πρέπει τα επόμενα τρία χρόνια να γίνονται αυξήσεις της τάξης του 13%-14% ετησίως μόνον για να καλυφθεί το κόστος ρύπων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις λόγω πληθωρισμού, ενδεχόμενης ανόδου της τιμής του πετρελαίου/αερίου κ.λπ.
Τι προβλέπει το Μνημόνιο
Tο Mνημόνιο προβλέπει ότι τα τιμολόγια ρεύματος ως το 2013 θα πρέπει να αποτυπώνουν την τιμή στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, μία τιμή που διαμορφώνεται με βάση το οριακό κόστος.
Σε συνδυασμό με την κατάργηση των λεγόμενων ρυθμιζόμενων τιμολογίων (όταν ορίζει η κυβέρνηση τα τιμολόγια ρεύματος) που θα γίνει σταδιακά, πρώτα για τους καταναλωτές εκτός των νοικοκυριών και των ευπαθών ομάδων και κατόπιν για όλους, είναι προφανές ότι οι ανατιμήσεις βρίσκονται προ των πυλών.
Aνοιγμα στον ανταγωνισμό…
Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Σημαντική παράμετρος που σχεδόν νομοτελειακά οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση είναι η επιτακτική ανάγκη να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Με τα τρέχοντα επίπεδα των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι πρακτικά αδύνατον για τρίτες εταιρείες να ανταγωνιστούν σοβαρά την κρατική επιχείρηση. Ακόμα και τα τιμολόγια που θα διαμορφωθούν το 2013 με ενσωματωμένο το κόστος ρύπων δεν αρκούν για να επιτρέψουν στους τρίτους παίκτες να διεκδικήσουν αξιόλογα μερίδια στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα αν οι εταιρείες αυτές στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή τους μόνον σε φυσικό αέριο και ΑΠΕ, όπως συμβαίνει σήμερα.
Χωρίς την «ομπρέλα» των υψηλών τιμών ρεύματος από τον κυρίαρχο μεγάλο παίκτη, τη ΔΕΗ, οι τρίτες εταιρείες δεν μπορούν να βρουν χώρο δραστηριοποίησης στην αγορά, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού συρρικνώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεδομένης δε της πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση από την τρόικα για την απελευθέρωση, οι αυξήσεις μοιάζουν μονόδρομος, διαφορετικά και η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να πουλήσει στους ανταγωνιστές της λιγντικές και υδροηλεκτρικές μονάδες και οι τιμές θα αυξηθούν.
Άλλωστε, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης όταν άνοιξε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν σημαντικά για να υποχωρήσουν αργότερα με την πάροδο των χρόνων, χωρίς, όμως, ποτέ να πέσουν ή έστω να πλησιάσουν τα προ της απελευθέρωσης επίπεδα…
Share this:mysatelite_catch the whisper
Μου αρέσει αυτό:
Μου αρέσει! Φόρτωση...
Σχετικά