Δελτίο Τύπου ΚΕΠΚΑ: Έρευνα: Κόστος Χριστουγεννιάτικου Τραπεζιού


Αρ. Πρωτ.: 2394

Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

Έρευνα: Κόστος Χριστουγεννιάτικου Τραπεζιού

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών πραγματοποίησε έρευνα τιμών, για το κόστος του Χριστουγεννιάτικου Τραπεζιού. Η έρευνα διεξήχθη, 18-20 Δεκεμβρίου 2012. Η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε, σε διάφορα καταστήματα τροφίμων, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης. Τα καταστήματα, στα οποία κάναμε την τιμοληψία, είναι τα ίδια, με πέρυσι. Παρατηρήσαμε ότι όσο πλησιάζουμε, στα Χριστούγεννα, η τιμή της γαλοπούλας αυξάνεται.

Δείτε τον πίνακα:

ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ 2012

ΕΙΔΟΣ

ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΤΙΜΗ ΜΟΝΑΔΟΣ

ΚΟΣΤΟΣ

ΑΠΌ

ΈΩΣ

ΑΠΌ

ΈΩΣ

1

Καρότα

0,5

0,69

1,50

0,35

0,75

2

Παντζάρια

0,5

0,79

1,48

0,40

0,74

3

Λάχανο

2

0,35

0,60

0,70

1,20

4

Μαρούλι

0,5

1,00

1,79

0,50

0,90

5

Λεμόνια

0,5

0,79

2,00

0,40

1,00

6

Αντίδια

0,5

0,99

1,48

0,50

0,74

7

Πατάτες

3

0,61

0,97

1,83

2,91

8

Κάστανα

0,5

1,99

6,48

1,00

3,24

9

Ξερά κρεμμύδια

0,5

0,42

0,88

0,21

0,44

10

Μαϊντανός

1

0,31

0,50

0,31

0,50

11

Άνιθος

1

0,39

0,50

0,39

0,50

12

Κρεμμυδάκια

1

0,42

0,70

0,42

0,70

13

Μήλα

0,5

0,69

2,50

0,35

1,25

14

Πορτοκάλια

1

0,36

2,00

0,36

2,00

15

Ακτινίδια

0,5

0,69

2,98

0,35

1,49

16

Μανταρίνια

0,5

0,69

2,00

0,35

1,00

17

Αχλάδια

0,5

0,69

3,40

0,35

1,70

18

Γαλοπούλα εγχώρια

4

6,99

10,30

27,96

41,20

19

Χοιρινό χωρίς κόκκαλο εγχώριο

2

4,20

6,50

8,40

13,00

20

Κιμάς

0,5

5,69

9,80

2,85

4,90

21

Βούτυρο 250gr

1

1,79

4,40

1,79

4,40

22

Ελαιόλαδο 1lt

0,5

3,29

7,15

1,65

3,58

23

Τυρί φέτα 1 kg

0,5

5,65

11,10

2,83

5,55

24

Σάλτσα ντομάτα 400gr

1

0,36

2,23

0,36

2,23

25

Κρασί

1

1,27

23,15

1,27

23,15

26

Μελομακάρονα

0,5

6,00

13,00

3,00

6,50

27

Κουραμπιέδες

0,5

5,80

13,00

2,90

6,50

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

61,72

132,06

  • Το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι, για 8-10 άτομα, περιλαμβάνει 2 κύρια πιάτα, 4 σαλάτες, 2 γλυκά, 5 είδη φρούτων. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο ένα Χριστουγεννιάτικο γεύμα να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

  • Το 2011, ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε από 56,69 ευρώ έως 128,18 ευρώ. Το φετινό γιορτινό μας τραπέζι θα στοιχίσει από 61,72 ευρώ έως 132,06 ευρώ, δηλαδή θα κοστίσει, από 3,03% έως 8,87% ακριβότερα από πέρσι.

  • Για το ίδιο προϊόν, οι τιμές (κατώτερη – ανώτερη) διαφέρουν, κατά πολύ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 114% από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν, με τις κατώτερες τιμές.

  • Το ίδιο τραπέζι, αλλά με γαλοπούλα εισαγόμενη (νωπή Ιταλίας), θα στοιχίσει 51,76 ευρώ έως 112,86 ευρώ, δηλαδή μέχρι και 16,14% φθηνότερα, από το αντίστοιχο τραπέζι, με εγχώρια γαλοπούλα. Δεν κατανοούμε γιατί η εισαγόμενη νωπή γαλοπούλα ξεκινά από 4,50 ευρώ το κιλό και η νωπή ελληνική ξεκινά, από 6,99 ευρώ το κιλό, με αυξητική τάση. Στην αγορά, για τα γλυκά, υπάρχουν και ακραίες τιμές (π.χ. μελομακάρονα 15,95 ευρώ το κιλό και κουραμπιέδες 17,95 ευρώ το κιλό). Δε χρησιμοποιήσαμε αυτές τις τιμές, για το τραπέζι μας και συμβουλεύουμε τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτά τα πανάκριβα γλυκά.

  • Το ίδιο τραπέζι, αν αντικαταστήσουμε τη γαλοπούλα, με κόκορα (ελληνικό έθιμο), θα στοιχίσει, από 46,96 ευρώ έως 111,26 ευρώ, δηλαδή μέχρι και 24% φθηνότερα, από το αντίστοιχο τραπέζι, με ελληνική γαλοπούλα.

απο e-mail που λάβαμε στο MySatelite

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s