Χρόνια τώρα γνωρίζουμε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα οφέλη αυτά είναι, εκτός των άλλων, συνέπεια της κατανάλωσης ελαιόλαδου. Παραδόξως, με μια γρήγορη ματιά στις προτεινόμενες συνταγές των τελευταίων ετών, εύκολα διαπιστώνει κανείς τον παραγκωνισμό του ελαιόλαδου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η προτεινόμενη δόση ποικίλλει από μία έως τρεις κουταλιές της σούπας.
Κανείς δε λέει όχι στην υγιεινή διατροφή, αλλά η σχεδόν καθολική απουσία του ελαιόλαδου από τα προτεινόμενα πιάτα, αγγίζει τα όρια της υστερίας εναντίον του. Και βέβαια δεν υπάρχει υγιής υστερία. Από την υπερβολή αυτή δεν έμειναν ανέγγιχτες οι σαλάτες, οι οποίες ειδικά σε εστιατόρια σερβίρονται πια χωρίς σχεδόν καθόλου λάδι, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι μηρυκαστικό. Το παλαιότερα πανταχού παρόν λαδόξιδο, που ερχόταν μαζί με τα σερβίτσια και με το οποίο θα μπορούσε να συμπληρώνεται το λάδι ανάλογα με το γούστο του καταναλωτή, αναζητείται συνήθως με κιάλια.
Θα προσπαθήσουμε να επανέλθουμε στο θέμα αφού συμβουλευτούμε ειδικούς προκειμένου να μας παραθέσουν αιτίες που ίσως δε μπορούμε να φανταστούμε δικαιολογώντας αυτή τη νέα συνήθεια….