Aπάτες στον ΕΟΤ: Μια επιταγή, μια τρύπα 12 εκατ. και πολύ μίσος


Ο πόλεμος μεταξύ του Νίκου Καραχάλιου που αποπέμφθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ και της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη παίρνει διαστάσεις οικονομικού σκανδάλου μετά τις καταγγελίες του κ. Καραχάλιου ότι αποπέμφθηκε γιατί διαπίστωσε στον ΕΟΤ οικονομικές ατασθαλίες και συγκεκριμένα μια «τρύπα» 12 εκατ. ευρώ.

Ποιά είναι η απάτη με την επιταγή

Λίγες ημέρες μετά την αποπομπή του κ. Καραχάλιου (έμεινε συνολικά στη θέση του για 12 εβδομάδες) και συγκεκριμένα την παραμονή Χριστουγέννων γίνεται γνωστό ότι συνελήφθησαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο ειδικός σύμβουλος Κώστας Βασιλάκος, γιατί επιχείρησαν να εξαργυρώσουν επιταγή του ΕΟΤ ύψους 147.000 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να εισπράξουν απο την τράπεζα το ποσό αυτό αλλά διασταυρώθηκαν τα στοιχεία και αποκαλύφθηκε η απάτη με αποτέλεσμα να συλληφθούν και να παραπεμφθούν (την Παρασκευή) στον ειδικό ανακριτή.

Η αστυνομία εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία περιγράφει την απάτη του Κώστα Βασιλάκου ως εξής:

«Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, υπόθεση απόπειρας απάτης κακουργηματικής φύσεως, σε βάρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).

Συνελήφθησαν πρώην Ειδικός Σύμβουλος του Ε.Ο.Τ. και τέσσερα ακόμα άτομα, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα απάτης και πλαστογραφία.

Στην ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην Ειδικού Συμβούλου, εμπεριέχεται επιπλέον το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην Υπηρεσία.

Ο πρώην Ειδικός Σύμβουλος του Ε.Ο.Τ. σε συνεργασία με τους υπόλοιπους, επιχείρησε να προβεί σε απάτη σε βάρος του Οργανισμού χρησιμοποιώντας πλαστό τιμολόγιο εταιρείας, συνολικού ύψους 147.600 ευρώ.

Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, υπόθεση απόπειρας απάτης σε βάρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), μέσω χρήσης πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών εταιρείας ύψους (147.600) ευρώ και έκδοσης, αντίστοιχου ποσού, επιταγής του Οργανισμού.

Συνελήφθησαν το προηγούμενο διήμερο, για την υπόθεση αυτή, πέντε (5) ημεδαποί, μεταξύ των οποίων ένας 39χρονος πρώην Ειδικός Σύμβουλος του Ε.Ο.Τ., ένας 44χρονος επιχειρηματίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα 29 ετών αντίστοιχα, μέτοχοι εταιρείας και ένας επίσης 44χρονος άνδρας, εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας αυτής.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα, κακουργηματικής φύσεως, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρας απάτης και πλαστογραφίας, ενώ επιπλέον σε βάρος του πρώην Ειδικού Συμβούλου του Ε.Ο.Τ. για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην Υπηρεσία.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, ο πρώην Ειδικός Σύμβουλος του Ε.Ο.Τ., σε συνεννόηση και συνεργασία με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, εξέδωσε επιταγή ύψους (147.600) ευρώ, από μπλοκ επιταγών του Οργανισμού, για εξόφληση ως παραστατικού, πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών, αντίστοιχου ποσού, της εταιρείας των δύο 29χρονων.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, κλιμάκια αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αξιολόγησαν και αξιοποίησαν στοιχεία τα οποία προέκυπταν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία των συλληφθέντων προσώπων και να εξακριβωθεί η μέθοδος και ο τρόπος δράσης τους.

Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στον αρμόδιο Τακτικό Ανακριτή, ενώ την Παρασκευή (28.12.2012) θα οδηγηθούν εκ νέου ενώπιόν του. Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται».

Τι λέει η Ολγα Κεφαλογιάννη

Από την πλευρά της η Ολγα Κεφαλογιάννη διαμηνύει μέσω συνεργατών της ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. «Διαφάνεια παντού» δηλώνει η υπουργός Τουρισμού ενώ και ο νέος γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς με δηλώσεις του στο ΑΠΕ αναφέρει:

«Το απόγευμα της Παρασκευής 21-12-2012 ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΤ συνοδευόμενος από τον πρώην Ειδικό Σύμβουλο του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, κύριο Βασιλάκο, προσήλθαν στο γραφείο μου και με ενημέρωσαν ότι νωρίτερα, το μεσημέρι, γυναίκα αγνώστων στοιχείων εμφανίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και ζήτησε να εισπράξει πολύ μεγάλο ποσό μέσω επιταγής του ΕΟΤ.

Η υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος επικοινώνησε με τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΤ για να ενημερώσει για το συμβάν. Από τον πρώτο έλεγχο που διεξήγαγαν, επί τόπου, οι οικονομικές υπηρεσίες, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία σχετική οφειλή του ΕΟΤ προς το Νομικό Πρόσωπο, στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί η συγκεκριμένη επιταγή και γι΄ αυτό ζήτησαν την κατακράτηση της επιταγής.

Άμεσα, ενημέρωσα την Υπουργό Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, για όσα είχα διαπιστώσει ως εκείνη την στιγμή και η οδηγία της Υπουργού, ήταν: «Να πάνε όλα στον Εισαγγελέα, τώρα.»

Η πρώτη μας ενέργεια ήταν να απευθυνθούμε άμεσα στην Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου. Η εντολή της Υπουργού ήταν να κατατεθεί ταυτόχρονα μηνυτήρια αναφορά στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την διερεύνηση του όλου θέματος και ειδικότερα για το πως το μπλόκ των επιταγών, απο τις οικονομικές υπηρεσίες, βρέθηκε στα χέρια του πρώην Ειδικού Συμβούλου, του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ.

Όπως ενημερωθήκαμε, ανάμεσα στα πέντε άτομα που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση δεν βρίσκεται κανένας δημόσιος υπάλληλος που να υπηρετεί στον ΕΟΤ.

Οι υπηρεσίες μας, που λειτούργησαν άμεσα για την αντιμετώπιση της υπόθεσης, προβαίνοντας σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, θα συνεχίσουν να παράσχουν κάθε συνδρομή στις αρμόδιες αρχές ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια και οι ένοχοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά».

Αντεπίθεση Καραχάλιου

Ο Νίκος Καραχάλιος από την πλευρά του υποστήριξε χθες ότι κάποιοι προσπάθησαν να τον εμπλέξουν στην υπόθεση, ότι ο Κώστας Βασιλάκος πλαστογράφησε την υπογραφή του και άφησε να εννοηθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού προσπάθησε να τον εκτελέσει επικοινωνιακά. Γράφει στην ανακοίνωσή του:

«Διετέλεσα Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ για 12 εβδομάδες. Από τον πρώτο κιόλας μήνα διαπίστωσα μια σειρά από σοβαρές παρατυπίες και δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, που αφορούσαν θέματα οικονομικής διαφάνειας, οργανωτικής λειτουργίας και επικοινωνιακής στρατηγικής.

Η παρουσία μου στον δημόσιο βίο συνδέεται με δυο πράγματα: Την παραγωγή έργου και τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα μου σε ό, τι αφορά θέματα διαχείρισης δημοσίου χρήματος. Ειδικά σε μια εποχή κρίσης, όπου κάθε ευρώ το οποίο ξοδεύεται άσκοπα από το δημόσιο είναι ένα ευρώ χαμένο από τα ταμεία ανεργίας, τις συντάξεις των γερόντων και τους μισθούς των πολιτών.

Κάθε ενέργειά μου, για να φέρει αποτελέσματα, έπρεπε και πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη. Γι’ αυτό και όταν στις αρχές Δεκεμβρίου παρέλαβα το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, και αφού ενημέρωσα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΤ και την Υπουργό Τουρισμού, προχώρησα σε μια σειρά ενεργειών για τη διαλεύκανση της λογιστικής (;) τρύπας των 12 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία διαπιστώνεται στο πόρισμα».

Καταγγελίες για αδιαφάνεια και τρύπα 12 εκατ. ευρώ

Αφού λοιπόν αφήνει υπαινιγμούς ότι η αποπομπή του από τον ΕΟΤ έγινε γιατί βρήκε την «τρύπα» των 12 εκατ. ευρώο Νίκος Καραχάλιος καταγγέλει ότι ξεκίνησε εναντίον του πρωτοφανής εκστρατεία κατασυκοφάντησής του:

«Από εκείνη την ημέρα, και εδώ και τρεις εβδομάδες, ξεκίνησε μια πρωτοφανής σε μέγεθος και χυδαιότητα εκστρατεία κατασυκοφάντησής μου. Σκοπός, όσων θεωρούν ότι θα πληγούν από τη διερεύνηση των οικονομικών υποθέσεων του ΕΟΤ, είναι να με «εκτελέσουν» επικοινωνιακά, να με «τελειώσουν»‘ πολιτικά και να διαλύσουν την προσωπική ζωή μου.

Επειδή άντεξα στο πρώτο κύμα των επιθέσεων, προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Προσπάθησαν να με εμπλέξουν σε αυτή την υπόθεση. Βιάστηκαν. Η υπόθεση της πλαστογραφίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι πολύ σοβαρή, αλλά αποτελεί ερασιτεχνική απάτη, μπροστά στα επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ».

«Πλαστογράφησαν την υπογραφή μου»

Και συνεχίζει ο Νίκος Καραχάλιος λέγοντας ότι κάποιοι πλαστογράφησαν την υπογραφή του στην επιταγή των 147.000 ευρώ που επιχείρησε να εισπράξει ο Κώστας Βασιλάκος:

«Σήμερα το πρωί, ενημέρωσα το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ασφάλειας για όσα γνωρίζω σχετικά με την υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής. Ήταν ήδη σαφές στις αρχές ότι κάποιοι είχαν πλαστογραφήσει την υπογραφή μου.

Αυτή η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, γι’ αυτό και επ’ αυτού δεν θα κάνω εκ νέου κανένα απολύτως σχόλιο, παρά μόνο αν μου ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές, τις οποίες ήδη συνδράμω για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Καταγγελίες για τον νέο γενικό του ΕΟΤ Πάνο Λειβαδά

Ο κ. Καραχάλιος προχωρά στις καταγγελίες ένα βήμα πιο πέρα και βάλλει εναντίον του διαδόχου του στον ΕΟΤ Πάνου Λειβαδά, αφήνοντας εκ νέου αιχμές για προβλήματα διαφάνειας στον Οργανισμό:

«Αν όμως θέλουμε να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει στον ΕΟΤ, πρέπει να κινηθούμε βήμα-βήμα. Ελπίζω ότι ο «διάδοχός» μου (ο οποίος ακόμη και σήμερα, μια εβδομάδα μετά τον διορισμό του δεν είχε τον επαγγελματισμό να επικοινωνήσει μαζί μου) θα εκτελέσει τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, που αφορούν στην κάθαρση στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Ο ΕΟΤ έχει αξιόλογα στελέχη, όπως όμως κάθε οργανισμός μπορεί να έχει και «αρρωστημένα μυαλά».

Επαναλαμβάνω: Όσοι προσπάθησαν να με τελειώσουν, μάλλον βιάστηκαν.

Ξέρω ότι θα προσπαθήσουν ξανά…» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Καραχάλιος

Το μίσος και οι διαφωνίες

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο υπουργείο Τουρισμού αναφέρουν ότι η πρόσφατη απομάκρυνση του Νίκου Καραχάλιου από τον ΕΟΤ δεν οφείλεται σε ζητήματα διαφάνειας τα οποία καταγγέλει. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο κ. Καραχάλιος στο πόρισμα που είχε συντάξει για την τρύπα των 14 εκατ. ευρώ δεν αναφέρεται ποιοί είναι οι υπεύθυνοι για τη μαύρη τρύπα αλλά απλώς ζητάει να διερευνηθεί το θέμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απομάκρυνση του κ. Καραχάλιου από τον ΕΟΤ οφείλεται σε τρεις λόγους: πρώτον γιατί καθυστέρησε τη στελέχωση των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, δεύτερον γιατί διαφωνούσε με την Ολγα Κεφαλογιάννη για το μέλλον του Οργανισμού (ο ίδιος ήθελε γραφεία, τουριστικούς ακολούθους και ιδιωτικές εταιρείες επικοινωνίας) και τρίτον γιατί κάλυψε τα έξοδα της πρώην μοντέλας και γυμνάστριας Γιάννας Νταρίλη, η οποία ήρθε από την Αμερική για θέματα προβολής του ελληνικού τουρισμού.

Φωτογραφία: Eurokiniossi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s