Ποια τρόφιμα συντηρούνται εκτός ψυγείου;


Αν και όλοι μας θεωρούμε ότι συντήρηση τροφίμων σημαίνει ψυγείο, υπάρχουν ωστόσο τρόφιμα τα οποία δεν πρέπει να αποθηκεύονται σ” αυτό, διότι χάνουν την ποιότητά τους, επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Εύα Μακρή. Η ασφάλεια των τροφίμων δεν τίθεται σε κίνδυνο, αλλά η υφή ή η γεύση τους θα επηρεαστούν αρνητικά από την ψύξη.

Πατάτες και γλυκοπατάτες
Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, επειδή σε θερμοκρασία κάτω από 7 °C το άμυλο μετατρέπεται σε ζάχαρη και προκαλεί στις πατάτες μια γλυκιά γεύση και μια σκούρα όψη, όταν μαγειρεύονται.

Μέλι
Το μέλι κρυσταλλώνει (ζαχαρώνει) γρήγορα στο ψυγείο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, µπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, βυθίζοντας το γυάλινο δοχείο που περιέχει ζεστό νερό, μέχρι να γίνει πάλι ρευστό με απαλή υφή.

Μπισκότα
Μην αποθηκεύετε τα μπισκότα στο ψυγείο, εάν δεν περιέχουν κρέμα ή γέμιση κρέμας. Θα μπαγιατέψουν πιο γρήγορα και θα χάσουν σύντομα την ποιότητά τους.

Φιστικοβούτυρο

Διαβάστε την ετικέτα για το φιστικοβούτυρο που αγοράζετε. Μερικές εταιρείες βιολογικών προϊόντων στη συσκευασία τους συνιστούν ότι το προϊόν απαιτεί ψύξη. Το φιστικοβούτυρο πρέπει να αποθηκεύεται σε καλά κλεισμένο αεροστεγές δοχείο στο ντουλάπι της κουζίνας μας.

Ντομάτες
Οι ντομάτες χάνουν τη γεύση τους και την ποιότητά τους σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης είναι να τις τοποθετήσουμε σε μια μεγάλη επιφάνεια π.χ. ταψί, χωρίς όμως να τις στοιβάξουμε τη μία πάνω στην άλλη.

Ψωμί
Το άμυλο που περιέχεται στο ψωμί με την ψύξη κρυσταλλώνει δίνοντάς του μια πιο σκληρή υφή και ξεραίνεται, που σημαίνει ότι έχει χάσει την υγρασία του.

Κρεμμύδια
Μην αποθηκεύετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο, αφού εντός ψυγείου ευνοείται η μούχλα. Θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα ανοικτό δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από πατάτες, όπου διατηρούνται για έναν μήνα. Στο ψυγείο, βέβαια, διατηρούνται 1-2 μήνες, αλλά να έχετε υπ” όψιν ότι αλλάζει η γεύση τους. Επίσης, μην αποθηκεύετε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια, διότι τα αέρια που εκπέμπουν τα δύο αυτά λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις το ένα στο άλλο.

Ζεστό φαγητό
Μη βάζετε ζεστό φαγητό στο ψυγείο σας. Μπορείτε να το αφήσετε εκτός ψυγείου το πολύ μέχρι 2 ώρες, έως ότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν το αποθηκεύσετε αμέσως στο ψυγείο, λόγω αυξημένης θερμοκρασίας, ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων.

Συμπερασματικά, η σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων προϋποθέτει να διατηρούμε αυτά στη σωστή θερμοκρασία, μέσα στο ψυγείο καθαρά και ξεχωριστά, να πλένουμε τα χέρια μας όταν ετοιμάζουμε φαγητό, για να μη μεταφέρουμε βακτήρια σε τρόφιμα που υπάρχουν μέσα στο ψυγείο, και να χρησιμοποιούμε τους σωστούς τρόπους απόψυξής τους, έτσι ώστε να μην αναπτυχθούν μικρόβια.

Η πρόληψη από βακτήρια και μικροοργανισμούς ξεκινά όχι από τη στιγμή που θα αποθηκεύσουμε το τρόφιμο στο ψυγείο μας αλλά από τη στιγμή που θα το αγοράσουμε, αφού θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη μεταφορά του προϊόντος από το σούπερ μάρκετ στο σπίτι (αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος, χρόνος που χρειάζεστε για να φτάσετε στον προορισμό σας, διαρροή υγρών από το ψάρι ή το κοτόπουλο σε άλλα προϊόντα),στην ημερομηνία λήξης του προϊόντος, όπως επίσης θα πρέπει να αποφεύγουμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που έχουν αφεθεί ακάλυπτα στον πάγκο.

aragma

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s