Έρχεται σκληρότερο το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων


Έρχεται σκληρότερο το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων – Προβλέπει «ποινή» φόρου 22% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν θα συγκεντρώσουν σε δαπάνες το 25% του εισοδήματος τους – Στο 1 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας

Σκληρότερο γίνεται για τα εισοδήματα του 2013 το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων, το οποίο προβλέπει ποινή φόρου 22%, έναντι 10% που ίσχυε μέχρι τώρα για τους φορολογούμενους που δεν καταφέρουν να συλλέξουν σε δαπάνες το 25% του εισοδήματος τους.

Το μέτρο αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους και δεν συνδέεται με την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, καθώς αφορά ακόμα και υπόχρεους με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου.

Το μέγιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ορίζεται στα 10.500 ευρώ και η ποινή φόρου θα επιβάλλεται στην διαφορά της αξίας ανάμεσα στις αποδείξεις που απαιτούνται και αυτές που συλλέγονται.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 5000 ευρώ. Εάν συλλέξει αποδείξεις αξίας 4.000, τότε θα «τιμωρηθεί» με πρόσθετο φόρο 220 ευρώ (22% στα 1000 ευρώ).

Τα 10.500 ευρώ αποτελούν το ανώτατο ποσό των αποδείξεων που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Σε αυτό το επίπεδο εισοδήματος μηδενίζεται η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τη νέα μορφή που έχει η φορολογική κλίμακα.

Με το νέο αυτό όριο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν μικρότερο αριθμό αποδείξεων αφού το προηγούμενο σύστημα προέβλεπε ανώτατο όριο απαιτούμενων αποδείξεων τα 15.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από την εφορία αναγνωρίζονται οι αποδείξεις που αφορούν σε κάθε είδους δαπάνη του φορολογούμενου, πλην αυτών για τις οποίες: δίνεται ειδική φορέκπτωση (π.χ. ιατρικά έξοδα), αποτελούν τεκμήριο (π.χ. δίδακτρα, αγορά ΙΧ) και αφορούν πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφορών (π.χ. αστικά, αεροπορικά) και δαπάνες κοινής ωφέλειας και τηλεφωνίας.

Το μέτρο οριστικοποιήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και θα περάσει με τη μορφή τροπολογίας στο φορολογικό νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε και η πορεία των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας όπου διαπιστώθηκε ότι οι εισπράξεις έως 31 Δεκεμβρίου ήταν 1,053 δισ. ευρώ έναντι στόχου εσόδων 1,250 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα είχαν κατατεθεί στις Εφορίες περίπου 100.000 πινακίδες.

Μ.Χ.
bankingnews

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s