Διατίμηση των βασικών προϊόντων τώρα


Του Αθανασίου Θεοδωράκη*

Η ακρίβεια δυστυχώς καλπάζει, παρά την σημαντική μείωση των εισοδημάτων και την βαθιά οικονομική ύφεση. Οι τιμές των βασικών προϊόντων είναι υψηλότερες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, οι αναφορές στον τύπο  είναι καθημερινές, οι συγκρίσεις απελπιστικές. Το μοντέλο του ελληνικού καπιταλισμού δεν καταλαβαίνει ούτε από ύφεση, ούτε από κρίση, ούτε από κοινωνική αναταραχή. Η εσωτερική υποτίμηση δεν λειτουργεί ορθολογικά, οι αντιστάσεις είναι σημαντικές, η αγορά δεν λειτουργεί. Ούτε τα ελληνικά προϊόντα τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης, οι τιμές είναι υψηλές ακόμα και στον τόπο παραγωγής τους. Ο έλληνας παραγωγός πληρώνεται με 60 λεπτά το κιλό το μπρόκολο και στο παντοπωλείο της γειτονιάς το ίδιο προϊόν πωλείται 3 ευρώ το κιλό.

Οι ειδικοί βέβαια έχουν εξηγήσει προ πολλού ότι η αγορά στην Ελλάδα  δεν λειτουργεί όπως αλλού, οι δομές είναι διαφορετικές, ο έλεγχος ανύπαρκτος. Δεν υπάρχει ούτε κοινωνικός έλεγχος, ούτε κίνημα καταναλωτών. Τα κέρδη πολλών ελληνικών επιχειρήσεων παραμένουν υψηλά, είναι κατά 30% μεγαλύτερα του μέσου κοινοτικού όρου κι αν προσθέσουμε την φοροδιαφυγή τότε πάμε σε μεγαλύτερα νούμερα.

Τα απλά ελληνικά προϊόντα πανάκριβα, τα ίδια προϊόντα στο εξωτερικό είναι φθηνότερα: ένα πακέτο ξηρών σύκων Ευβοίας των 500 γραμμαρίων στην Αθήνα κοστίζει 4,5 ευρώ και στις Βρυξέλλες 3,5 ευρώ. Επιπλέον οι πολυεθνικές εταιρείες πωλούν ακριβότερα τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι στρεβλώσεις της αγοράς δεν διορθώνονται διότι δεν υπάρχει έλεγχος, ούτε εκ μέρους του κράτους, ούτε και εκ μέρους τω καταναλωτών. Κι όμως η κοινωνική κρίση είναι έντονη, η ανεργία αυξάνεται, οι νεόπτωχοι πληθαίνουν. Η συγκινητική και γενναία κοινωνική αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι έλληνες δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται όχι μόνο ατομική ή κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και οργανωμένη εθνική πολιτική αλληλεγγύης.

Επειδή δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι, ούτε διαθέσιμα κονδύλια, θεωρώ ότι οι τιμές στα 20 βασικά είδη κατανάλωσης (ψωμί, γάλα, αυγά, αλεύρι, τυρί, λάδι, κ,ά) πρέπει να μειωθούν κατά 30%. Ετσι θα τονωθεί η αγορά, θα προκύψει τζίρος, θα ανακουφισθεί οικονομικά η λαϊκή οικογένεια. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ για την αποφυγή νομικών περιπλοκών, λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνει η χώρα, να προχωρήσει σε διατίμηση των βασικών ειδών κατανάλωσης, επειδή ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί. Το κράτος έχει την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και ταυτόχρονα έχει την κυριώτερη ευθύνη για την προστασία και την επιβίωση του πληθυσμού. Το εθνικό συμφέρον πρέπει να υπερτερήσει των άλλων και να οδηγήσει άμεσα στη λήψη έκτακτων μέτρων πάταξης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και αποκατάστασης του υγιούς ανταγωνισμού.

 

*Το νέο βιβλίο του Αθ. Θεοδωράκη «Εξαιρετικώς επείγον. Πολιτεία και Δημοκρταία Ανθρωπιάς», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

hassapis-peter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s