Νέος ασφαλιστικός χάρτης


Της Ρούλας Σαλούρου

Αν το 2012 χαρακτηρίζεται ως ο χρόνος που άλλαξε τα πάντα, το 2013 θα είναι ο χρόνος που θα εφαρμοστούν όλες αυτές οι αλλαγές, διαμορφώνοντας έναν νέο ασφαλιστικό χάρτη στη χώρα.  Και μάλιστα σωρευτικά. Χωρίς δε, να μπορεί κανείς να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν μέσα στο νέο έτος, επιπλέον παρεμβάσεις. Τουναντίον. Τόσο το ήδη ψηφισθέν πρόγραμμα προσαρμογής, όσο και το Μνημόνιο 3 προβλέπει αφενός νέα μέτρα κάθε φορά που δεν θα επιτυγχάνονται οι στόχοι των προηγούμενων, αφετέρου 4 δισ. ευρώ αδιευκρίνιστα μέτρα…

Ενώ ο ίδιος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν έρχεται να παραδεχθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε τις προσδοκίες επιβάλλοντας μεγαλύτερες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις από τις συμφωνηθείσες με την τρόικα, στο τέλος του Ιανουαρίου, περίπου 3 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα υποστούν το πρώτο σοκ των μειώσεων στις συντάξεις τους.

Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν τμηματικά, σε τέσσερις δόσεις, και η αρχή θα γίνει από τις συντάξεις Φεβρουαρίου που θα καταβληθούν για όλους, στις 31 Ιανουαρίου.

Το ενιαίο σύστημα πληρωμών, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους, ώστε να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2013.

Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο συνωστισμού των συνταξιούχων στις τράπεζες, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, δηλαδή στις 31 του Ιανουαρίου. Παρ’ ό,τι η καταβολή των συντάξεων γίνεται μέσω  τραπεζικών λογαριασμών, είναι πολλοί οι συνταξιούχοι που έχουν συνηθίσει να βρίσκονται από νωρίς το πρωί στις τράπεζες, την ημέρα πληρωμής των συντάξεών τους, προκειμένου να εκταμιεύσουν το σύνολο του ποσού. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη φορά, δεν αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα, καθώς συνολικά, την ίδια ημέρα θα πληρωθούν από 91 διαφορετικά Ταμεία και τομείς κύριας και επικουρικής σύνταξης, σε 2.952.082 δικαιούχους 4.328.548 συντάξεις.

Όσο για τις προβλεπόμενες μειώσεις, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επεσήμανε ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος, η απαιτούμενη προεργασία έχει γίνει και οι περικοπές θα επιβληθούν κανονικά, βάσει των προβλέψεων. Αναλυτικά, εκτός από τα δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας που καταργήθηκε, το Μνημόνιο προβλέπει επίσης:

Η  μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων άνω των 1.000,00 ευρώ από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία μειώνονται ως εξής:

* Ποσό σύνταξης ή  αθροίσματος άνω  των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500.00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το  ποσό που εναπομένει  δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ

* Ποσό σύνταξης ή  αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το  ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.

* Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά ποσοστό 15% και σε κάθε περίπτωση το  ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.

* Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος συντάξεων άνω των 3.000,01 ευρώ μειώνεται κατά ποσοστό 20%. Το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 2.550,01 ευρώ.

* Για τον υπολογισμό του ποσοστού της μείωσης λαμβάνεται υπόψη το καταβλητέο ποσό συντάξεως ή του ως άνω αθροίσματος την 31.12.2012 μετά τις μειώσεις και τις παρακρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

Οι συντάξεις του Ιανουαρίου καταβλήθηκαν χωρίς τη μείωση που προβλεπόταν από τον νέο νόμο, όμως το υπουργείο Εργασίας αποκλείει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί ολόκληρο το ποσόν της μείωση στη σύνταξη του Φεβρουαρίου.

Βάσει του σχεδιασμού, οι συντάξεις που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο θα είναι ψαλιδισμένες με την περικοπή του 5% έως 20%, αλλά και με το ποσοστό εκείνο που αναλογεί στην περικοπή της σύνταξης του Ιανουαρίου.

Βάσει του Μνημονίου, το 2013 καθορίζεται ανώτατο όριο καταβολής στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου στα 720 ευρώ.

Δυσκολεύουν επίσης, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ για ανασφάλιστους υπερήλικες αγρότες. Εκτός από το να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα το λιγότερο 20 έτη και όχι 15, όπως ίσχυε ως τώρα. Ακόμα πρέπει να μην υπερβαίνουν από άλλη πηγή (π.χ. ενοίκιο) τα 4.320 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα ή εάν είναι έγγαμοι τα 8.640 ευρώ.

Αλλαγές στα όρια ηλικίας

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη. Με το Ν.3863/2010 ο εργαζόμενος θα  έπαιρνε σύνταξη με 40 έτη εργασίας στα 60 ή με όσα χρόνια στα 65 έτη. Με το νέο Μνημόνιο απαιτούνται 40 έτη εργασίας και πλήρη σύνταξη στο 62ο έτος ηλικίας.

Ειδάλλως η πλήρη σύνταξη θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.

Επιταχύνεται η εφαρμογή του νόμου 3863/2010 κατά 2 έτη. Έτσι ό,τι ήταν να εφαρμοστεί από 1/1/2015, έχει άμεση εφαρμογή από 1/1/2013.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω διατάξεις οι ακόλουθες περιπτώσεις:

* οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρες ανίκανων τέκνων καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

* οι ασφαλισμένοι στους ανωτέρω φορείς κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του ν. 4024/2011.

* Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31.12.2012, λόγω συμπλήρωσης  των προϋποθέσεων του απαιτούμενου  χρόνου ασφάλισης και ορίων ηλικίας.

* Οι ασφαλισμένοι των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι οποίοι μέχρι 31.12.2012 έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν τις κατ’ έτος προβλεπόμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Μειώνεται το εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων. Στους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας από 1.8.2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται ποσοστιαία κατά φορέα-τομέα πρόνοιας.

Συγκεκριμένα: στον Τομέα Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ κατά 2,21%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων του ΤΑΠΙΤ κατά 17,35%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ κατά 18,38%, στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ κατά 26,77%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ κατά 63,91%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ κατά 41,52%, στον Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 22,67%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ κατά 42,29%, στον Τομέα Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος του ΤΠΔΥ κατά 36,94%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ταμείου Νομικών του ΤΠΔΥ κατά 52,21%, στον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 6,19%,  στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 8,21%, στον Τομέα Πρόνοιας  Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Θες/νίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 28,41%, στον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 3,84%, στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιονικής –Λαϊκής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 41,17%, στον Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 17,42%, στον Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ κατά 32,80%, στον Τομέα Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 83,00%, στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 1,94%, στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 45,49%, στο Λογαριασμό Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 35,11%. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του Δ.Σ. των οριζομένων στο προηγούμενο εδάφιο Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΤΠΔΥ μπορεί να αυξομειώνεται το ανωτέρω οριζόμενο ποσοστό μείωσης  μέχρι 35%.

Καταργήθηκε  η εργοδοτική εισφορά που καταβάλλουν στο ΙΚΑ οι εργοδότες υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ. Η μείωση αφορά 1,1% και ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2012.

Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για παλαιούς ασφαλισμένους από 1/1/2013. Μέχρι το τέλος του2012, υπήρχε πλαφόν 2432,25 ευρώ στις εισφορές των εργαζομένων που είχαν ασφαλιστεί για 1η φορά πριν το 1993. Για τους νέους ασφαλισμένους το πλαφόν εισφορών ήταν 5543,55 ευρώ μηνιαία Από 1/1/2013 το πλαφόν των παλαιών ασφαλισμένων εξισώθηκε με αυτό των νέων. Με την εξίσωση αυτή θα υπάρξει απώλεια από το καθαρό εισόδημα για όσους λαμβάνουν αποδοχές μεγαλύτερες των 2432,25 ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s