ΣΥΡΙΖΑ: Προανακριτική για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο – Δεν υπάρχει παραγραφή


Με επίθεση κατά της συγκυβέρνησης για συγκάλυψη των ευθυνών συνοδεύει τη δική του πρόταση Προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο, 37 σελίδων, κατατέθηκε στη Βουλή και ζητά περαιτέρω διερεύνηση για τους χειρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι για τον κ. Παπακωνσταντίνου υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση των εξής αδικημάτων: υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία, παράβαση καθήκοντος και πλαστογραφία. Επιπροσθέτως, για τον κ. Βενιζέλο σημειώνεται ότι πρέπει να ερευνηθεί για πιθανή τέλεση των αδικημάτων της υπεξαγωγής εγγράφου, απιστίας και παράβασης καθήκοντος.

Το νομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής.

Με το κείμενο  ζητείται επίσης «να επεκταθεί η διερεύνηση σε πρόσωπα και αδικήματα για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις και στοιχεία από την έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, μετά και τη διαβίβαση του πορίσματος του Σ.Δ.Ο.Ε. για το ύψος των διαφυγόντων φόρων, πορίσματος που πρέπει απαραιτήτως να αποτελέσει τμήμα της δικογραφίας που θα εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την αντίστοιχη πρόταση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ως «θέατρο σκιών» και καταγγέλλει πως «η πολιτική σκοπιμότητα της κατεπείγουσας διαδικασίας είναι καταφανής.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, κίνητρο είναι ένας νέος, τρικομματικός- κυβερνητικός «όρκος σιωπής», για να προστατευτεί ο απαραίτητος για την Κυβέρνηση κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και να αποσιωπηθούν οι τεράστιες ευθύνες για τους χειρισμούς του κατά την θητεία του ως Υπουργού Οικονομικών και Αντιπροέδρου των Κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου, όταν πήρε και κράτησε κρυφά στην κατοχή του, επί μήνες, την περιβόητη λίστα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πολιτικά συμπεράσματα που παραθέτει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ δεν αποτελεί «μεμονωμένο περιστατικό». Αντίθετα, πρόκειται για μια από τις στιγμές κατά τις οποίες οι αμαρτωλές σχέσεις και οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι μεταξύ εγχώρια κεφαλαιοκρατίας και πολιτικής ελίτ της εξουσίας έρχονται στην επιφάνεια. Βεβαίως κανείς δεν δικαιούται να δηλώνει έκπληκτος. Οι σχέσεις και οι συναλλαγές αυτές δεν είναι καινούριες αλλά αντίθετα δομούν το ελληνικό σύστημα εξουσίας της μεταπολίτευσης σε κάθε του πτυχή: Μεγαλοκαναλάρχες και πτωχευμένοι μεγιστάνες των ΜΜΕ, εφοπλιστές, βιομήχανοι, έμποροι όπλων, μεγαλοκατασκευαστές προμηθευτές του Δημοσίου, πάσης φύσεως μικροί ή μεγάλοι καπιταλιστές είναι ταυτόχρονα προστάτες και προστατευόμενοι ενός πολιτικού συστήματος έτοιμου και ικανού για όλα, πρόθυμου να κάνει τα πάντα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους (που είναι και δικά του, αλλά συγκρούονται με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού) και να εγγυηθεί την επιβίωση τους στον διεθνή κεφαλαιακό ανταγωνισμό» και προσθέτοντας ότι «Αυτό έκανε το πολιτικό σύστημα με την λυσσαλέα υποστήριξη της μνημονιακής πολιτικής, αυτό έκανε και με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Στην πρώτη περίπτωση παραβιάζοντας ευθέως και εξακολουθητικά τη συνταγματική νομιμότητα και όχι μόνο, στη δεύτερη περίπτωση παραβιάζοντας εξόφθαλμα τον ίδιο τον ποινικό νόμο»

topontiki

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s