Έως 23% οι κρυφές αυξήσεις της ΔΕΗ


Κρυφές αυξήσεις έως 23% στους λογαριασμούς του ρεύματος προκύπτουν για τα νοικοκυριά από τα «ψιλά γράμματα» των νέων τιμοκαταλόγων που δημοσίευσε τελικά τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της η ΔΕΗ. Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια σε εμπόρους, βιοτέχνες, επιχειρηματίες και αγρότες, οι οποίοι προαναγγέλλουν ότι θα μετακυλίσουν το ενεργειακό τους κόστος στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταναλωτές με εξοχικά και δεύτερες κατοικίες και κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες, που θα υποστούν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες ανατιμήσεις έως 23%, ενώ διψήφιες επιβαρύνσεις επιφυλάσσονται και για χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, για κατανάλωση 1.600 KWh η αύξηση του λογαριασμού θα είναι 15%. Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ καθιερώνουν τρεις αντί για τις τέσσερις που υπήρχαν μέχρι σήμερα, κατηγορίες

κατανάλωσης και οι οποίες είναι οι εξής: 0-800 KWh, 801-2.000 KWh και 2.000 KWh και πάνω.

Πρόκειται για μερικά από τα «ψιλά γράμματα» των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στις ανακοινώσεις που έκανε την Κυριακή το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα για δύο διαφορετικές καταναλώσεις:

  • Κάποιος που έχει κατανάλωση 800 KWh ανά 4μηνο. Χωρίς τον συνυπολογισμό των αναλογούντων φόρων, ο πελάτης της ΔΕΗ θα κληθεί φέτος να καταβάλει επί του συνολικού λογαριασμού 100,11 ευρώ έναντι 81,44 ευρώ πέρυσι. Δηλαδή 18,67 ευρώ επιπλέον αύξηση 23%. Κυρίως πλήττονται εξοχικά και β κατοικίες, αφού με τη διεύρυνση του Κοινωνικού κριτήριο, τα περισσότερα  νοικοκυριά με καταναλώσεις ως 800 KWh θα υπαχθούν σε αυτό.

  • Καταναλωτής που καίει 1.600 KWh ανά 4μηνο θα πληρώσει 213,56 ευρώ έναντι 186,04 ευρώ πέρυσι, περισσότερα δηλαδή κατά 27,52 ευρώ αύξηση 15%.

Αντιδράσεις στην αγορά

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης δηλώνει: «Ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει αναδειχθεί σε φόβο και τρόμο των επιχειρήσεων. Η αύξηση είναι τουλάχιστον προκλητική και προσθέτει ένα  επιπλέον βάρος στις πλάτες των συναδέλφων μας».

Για τις επιπτώσεις που θα φέρουν στις τιμές των προϊόντων κάνοντάς τα παράλληλα λιγότερο ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού, μιλούν βιομήχανοι και βιοτέχνες. «Κατά περίπου 35% έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων της βιομηχανίας στην

Ελλάδα καθιστώντας τες λιγότερο ανταγωνιστικές έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλοπουλος.

«Κάθε αύξηση στο ρεύμα μετακυλίεται στον καταναλωτή. Δεν υπάρχει αγρότης που να πληρώνει λιγότερα από 2.000 – 3.000 ευρώ για ρεύμα την περίοδο του ποτίσματος Μάιος – Οκτώβριος. Επιπλέον από τον Αύγουστο και ύστερα, μπήκε και στα αγροτικά τιμολόγια η χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που δεν υπήρχε πιο πριν» προσθέτει ο Λεωνίδας Πολυμενάκος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών.

sofokleous10

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s