Ποια μπορεί να είναι φθηνή αλλά και φιλική προς το περιβάλλον θέρμανση; Είναι το καυτό ερώτημα ενός χειμώνα, που καταγράφει χαμηλές θερμοκρασίες σε μια χώρα που οι κάτοικοι της δοκιμάζονται οικονομικά.Σε μια περίοδο που η τιμή του πετρελαίου έχει κάνει απαγορευτική αυτή την επιλογή για όλο και περισσότερα νοικοκυριά.
Η λύση ενός ενεργειακού τζακιού φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων Ελλήνων. Το in.gr συνομίλησε με τον κ.Μιχάλη Προδρόμου, συνεργάτη του WWF σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενέργειας και τον κ.Ιορδάνη Φράγκο, πρόεδρο και δ.σύμβουλο της Art & Flame για να απαντήσουν σε όλες τις απορίες και ερωτήσεις γύρω από αυτό τον εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης.
• Τι είναι ενεργειακό τζάκι;
«Είναι μια εστία κλειστού τύπου» εξηγεί ο κ.Φράγκος «κατασκευασμένη από πυράντοχα υλικά (μαντεμι,ατσάλι,πυρότουβλο κ.τ.λ.), που μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε τον τρόπο καύσης του εκάστοτε καύσιμου υλικού (ξύλο,μπριγκέτα,πέλλετ) ανάλογα με τις ανάγκες μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μέγιστος βαθμός απόδοσης σε ποσοστό 70% έως και 87% της θερμογόνου απόδοσης του ξύλου, έναντι μόλις 10% – 15% ενός συμβατικού τζακιού»
«Τα ενεργειακά τζάκια» επισημαίνει ο κ.Προδρόμου «αποτελούν μια φιλική λύση για το περιβάλλον και την τσέπη μας, λόγω του μεγάλου βαθμού απόδοσης τους (πάνω από 60%, τη στιγμή που οι ανοιχτές εστίες έχουν αντίστοιχα 10 – 20%), καθώς εκμεταλλεύονται τον θερμό αέρα τον οποίο έχουν παράξει. Επιπλέον, μειώνονται δραστικά οι απώλειες θερμότητας τις οποίες έχουμε από τον αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού που διαφεύγει μέσω της καμινάδας ενός παραδοσιακού τζακιού.»
• Μπορεί να υποκαταστήσει την κεντρική θέρμανση;
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, ναι. » λέει ο κ.Προδρόμου.«Ένα υδραυλικό ενεργειακό τζάκι δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης με τα θερμαντικά σώματα όλου του σπιτιού, στα οποία μεταφέρει μέσω σωληνώσεων το ζεστό νερό. Καθώς πρόκειται για σύνθετες εγκαταστάσεις, είναι απαραίτητη η επιλογή έμπειρου συνεργείου, με καλή θεωρητική και τεχνική γνώση.»
«Οι σημερινές ενεργειακές εστίες» σύμφωνα με τον κ.Φράγκο «είναι υψηλής τεχνολογίας και έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως κύρια πηγή θέρμανσης παρέχοντας ομοιόμορφη θερμοκρασία σε ολόκληρο το σπίτι. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με διανομή θερμού αέρα σε κάθε δωμάτιο μέσω αεραγωγών με τη βοήθεια του βαντιλατέρ είτε με τα σώματα καλοριφέρ καθώς το ενεργειακό τζάκι με την δυνατότητα αυτή είναι στην ουσία ένας λέβητας.»
• Τι μπορώ να θερμάνω;
«Με τη χρήση ενεργειακού τζακιού» εξηγεί ο κ.Φράγκος «μπορούμε να θερμάνουμε ενιαίους χώρους αλλά και ολόκληρα διαμερίσματα από 50 έως και 250τ.μ..Τα τετραγωνικά που μπορεί να θερμάνει ένα ενεργειακό σύστημα είναι συνάρτηση της ισχύος της εστίας, της μόνωσης του σπιτιού, των κλιματολογικών συνθηκών και της διαρρύθμισης των χώρων.»
«Εξαρτάται από την ισχύ του μοντέλου που θα επιλέξουμε,» αναφέρει ο κ.Προδρόμου «αλλά και μια σειρά παραγόντων όπως η ποιότητα κατασκευής του κτιρίου, η συνολικά θερμαινόμενη επιφάνεια, η τοποθεσία του αλλά και η χρήση που κάνουμε. Προφανώς, όσο μεγαλύτερη ισχύ επιλέξουμε, τόσο αυξάνει και το κόστος αγοράς.»
• Είναι εύκολη η τοποθέτησή του;
«Η διαστασιολόγηση ενός ενεργειακού τζακιού,» επισημαίνει ο κ.Προδρόμου «τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, ο σωστός αερισμός του, οι ανάγκες πυροπροστασίας, η εγκατάσταση επί μέρους εξαρτημάτων κοκ απαιτούν εξειδικευμένους μηχανικούς, για να εξασφαλιστεί η ασφαλής και αποδοτική λειτουργία του τζακιού.»
«Η τοποθέτηση ενός ενεργειακού τζακιού» τονίζει ο κ.Φράγκος «είναι μια διαδικασία εύκολη αλλά πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο ώστε να αποφευχθούν κακοτεχνίες»
• Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με τα σώματα του καλοριφέρ
«Υπάρχουν τζάκια ενεργειακά» εξηγεί ο κ. Φράγκος «που έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με τα σώματα του καλοριφέρ. Αυτά είναι τα λεγόμενα τζάκια λέβητες και έχουν ως βασική τους λειτουργία τη διοχέτευση της ενέργειας που παράγεται από την καύση της καύσιμης ύλης, στο νερό. Τα τζάκια αυτού του τύπου μας παρέχουν και ζεστό νερό χρήσης.»
• Χρησιμοποιώ ξύλο ή άλλο υλικό για καύση;
«Συνηθέστερα χρησιμοποιείται ξύλο,» αναφέρει ο κ.Προδρόμου «ωστόσο υπάρχουν και μοντέλα με καύση πέλετς – σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούμε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Δε πρέπει ποτέ να καίμε ακατάλληλα υλικά (επεξεργασμένη ξυλεία, συνθετικά υφάσματα, πλαστικά, οικιακά απορρίμματα κοκ)».
«Υπάρχουν τζάκια ενεργειακά» λέει ο κ.Φράγκος «τα οποία καίνε ξύλο ή και μπριγκέτα και υπάρχουν και τζάκια τα οποία καίνε πέλλετ».
• Είναι φιλικό προς το περιβάλλον;
«Είναι φιλικά προς το περιβάλλον» τονίζει ο κ.Φράγκος «διότι καίνε τα ξύλα με τρόπο οικολογικό διότι έχουν και δευτερογενή καύση. Η δευτερογενής καύση συντελεί ώστε τα καυσαέρια της πρωτογενούς καύσης να καίγονται με δευτερεύουσα φλόγα πριν την είσοδο τους στην καμινάδα χαρίζοντας έτσι όχι μόνο ένα εντυπωσιακό θέαμα διπλής φλόγας και ακόμη μεγαλύτερης απόδοσης αλλά και επομένως εκπομπή λιγότερων ρύπων στο περιβάλλον».
• Ποιό είναι το κόστος; Επιδοτείται;
«Το κόστος» εξηγεί ο κ.Προδρόμου «κυμαίνεται από 2.000 έως 6.000 ευρώ και προς το παρόν δεν επιδοτείται. Το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον επιδοτεί μέρος των εργασιών αναβάθμισης του συστήματος θέρμανσης τις οποίες «εγκρίνει» ο ενεργειακός επιθεωρητής σε περίπτωση που θεωρεί πως αξιοποιούν μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά σε κάθε περίπτωση το σύνολο των εργασιών πρέπει να αναβαθμίζουν την ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας κατά μια βαθμίδα, ή να μειώνουν την ετήσια κατανάλωση ενέργειας κατά 30%, σε σχέση με το κτίριο αναφοράς».
«Το κόστος του ενεργειακού τζακιού ποικίλει»σημειώνει ο κ.Φράγκος.«Ξεκινά από τα 1000,00€ και ανεβαίνει ανάλογα με το είδος της εστίας και την απόδοσή της.»
• Πρακτικές συμβουλές για τη χρήση του.
«Σε όλα τα τζάκια» τονίζει ο κ.Φράγκος «που καίνε ξύλο επιβάλλεται να γίνεται καθαρισμός της καμινάδας. Η συχνότητα του καθαρισμού εξαρτάται από τη χρήση του τζακιού. Συνήθως ο καθαρισμός της καμινάδας πρέπει να γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να κλείσει η καμινάδα από βρωμιές και να καπνίσει το τζάκι.
Η καμινάδα σας πρέπει να καθαρίζεται υποχρεωτικά κάθε έξι περίπου τόνους ξύλου που καίτε εφ’ όσον το τζάκι λειτουργεί με κλειστή την πόρτα της εστίας. Αν το τζάκι μας λειτουργεί πολλές ώρες ανοικτό ή αν τα ξύλα που χρησιμοποιούνται είναι χλωρά, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πιο τακτικά (ανά 3 – 4 τόνους ξύλου). Διατηρώντας καθαρή την καμινάδα μας εξασφαλίζουμε τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του τζακιού μας.
Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους ανθρώπους για την αποφυγή των ζημιών και καλύτερο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να προσέχετε να επιλέγετε καύσιμα υλικά καλής ποιότητας δηλαδή ξύλα, μπριγκέτα και πέλλετ με ελάχιστη υγρασία. Επίσης είναι σημαντικό να αποθηκεύονται τα υλικά αυτά σε στεγανούς χώρους.»
• Υπάρχει ενεργειακό τζάκι χωρίς καμινάδα;
« Το ενεργειακό τζάκι ξύλου» λέει ο κ.Φράγκος «χρειάζεται οπωσδήποτε καμινάδα, η οποία απαραίτητα πρέπει να είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εγγυώνται την μέγιστη απόδοση.»
• Mπορώ να μετατρέψω το συμβατικό τζάκι μου σε ενεργειακό;
«Ναι,» επισημαίνει ο κ.Προδρόμου «είναι δυνατό, αλλά έχει ένα αυξημένο κόστος –πάνω από 2.000 ευρώ – ενώ σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνουν κακοτεχνίες.»
«Υπάρχει η δυνατότητα» εξηγεί ο κ.Φράγκος «να μετατραπεί ένα συμβατικό τζάκι σε ενεργειακό με την τοποθέτηση μιας ένθετης ενεργειακής εστίας – κασέτας. Η αναβάθμιση αυτή πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο συνεργείο, είναι σύντομη και διασφαλίζει τη μέγιστη απόδοση του τζακιού. Το κόστος μετατροπής είναι χαμηλό και τα οφέλη αυτής θα αποσβέσουν το κόστος σε σύντομο χρονικό διάστημα.»
Μπράβο, ευχαριστώ πολύ! Αρκετά αναλυτικός οδηγος για τα ενεργειακα τζακια, περιλαμβάνει ότι μπορεί να ψάχνει κανεις
Πολυ κατατοπιστικο το αρθρο σας!