Πρώτη στην Ευρωζώνη η Ελλάδα, σε αύξηση εξαγωγών και μείωση εισαγωγών! 30% κάτω το έλλειμα εμπορικού ισοζυγίου


Παρά τις απολύτως αντίξοες συνθήκες, οι ελληνικές εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2012 τα 20,9 δισ ευρώ, 13% ψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2011! Αυτό που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η σύγκριση με τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε.: Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, ενώ από την ευρύτερη Ε.Ε. την ξεπερνά μόνο η Λεττονία (με αύξηση 15%, αλλά πολύ μικρότερη απόλυτη αξία). Οι περισσότερες χώρες από τις 27 της Ε.Ε., παρουσίασαν μονοψήφια αύξηση, ενώ οι «μεγάλοι» της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), αύξησαν τις εισαγωγές τους κατά 4-5%.

Αλλά και στις εισαγωγές, η Ελλάδα πέτυχε την πρωτιά! Μείωση εισαγωγών -9% στο 10μηνο, η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ε.Ε.! Ακολουθεί η Κύπρος με -8%, ενώ πολλές από τις χώρες εμφανίζουν αύξηση εισαγωγών. Ενδεικτικά, η Λεττονία (που είδαμε να αυξάνει περισσότερο τις εξαγωγές της), ήταν πρώτη της Ε.Ε. και τις εισαγωγές, με +14%!

Αν το δούμε συνδυαστικά, η Ελλάδα μείωσε το Έλλειμμα του Εμπορικού Ισοζυγίου της στο 10μηνο κατά 5,6 δισ (από -18,8 σε -13,2) ή κατά ~30%! Είναι μια εντυπωσιακή επίδοση και από τις υψηλότερες όλης της Ε.Ε.!

Πηγή: Eurostat

Περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το διεθνές εμπόριο της Ελλάδας και των άλλων μελών της Ε.Ε. στην έκθεση της Eurostat (στα Αγγλικά), εδώ:
http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/6-15012013-AP/EN/6-15012013-AP-EN.PDF

 

ellinikoproion

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s