Τα τελικά σενάρια για τον ενιαίο φόρο ακινήτων


Δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να προκύψει από την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων που θα αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013 το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και το ΦΑΠ και προς το σκοπό αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη καταρτίσει τα τελικά σενάρια για τη μορφή του φόρου.

Αυτά τα σενάρια θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου σε σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για θέματα φορολογίας υπό τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα στη σύσκεψη της Δευτέρα αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ύψος του αφορολογήτου ορίου για το νέο φόρο, καθώς και τα κλιμάκια για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Καθώς οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι πολλοί ο ενιαίος φόρος ακινήτων εξετάζεται να επιβάλλεται με αφορολόγητο όριο 50.000, κάτι που αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες τη βασική εισήγηση. Ωστόσο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέλουν το όριο αυτό να αυξηθεί στις 100.000 ευρώ κάτι που όμως ανατρέπει τους εισπρακτικούς στόχους και θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα προβλέπει 7 – 9 φορολογικά κλιμάκια με τους συντελεστές να ξεκινούν από 0,15% και να φθάνουν μέχρι 2,5% για ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων στα νομικά πρόσωπα θα επιβληθεί με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου, ήτοι άλλος συντελεστής για εμπορικά ακίνητα, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ..

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβληθεί και σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και στα αγροτεμάχια, χωρίς να εξαιρούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Πάντως για αυτούς αναμένεται να καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία του αγροτεμάχιου.

Τέλος, φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 είχαν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμούς, θα πρέπει μέσα στις επέμενες εβδομάδες να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν ή να την οριστικοποιήσουν. Νομικά δε πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 είχαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα θα πρέπει να προσχωρήσουν σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων στην οποία περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 1-1-2013.

 

news

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s