Οι δημόσιοι υπάλληλοι που καταθέτουν αίτηση για συνταξιοδότηση θα λαμβάνουν το 50% του μισθού


ΤΟ 50% του μισθού τους θα λαμβάνουν, εντός 40 ημερών, οι δημόσιοι υπάλληλοι που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απονομής της κανονικής τους σύνταξης.
Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα αναρτηθεί αύριο για δημόσια διαβούλευση προβλέπει την καθιέρωση του θεσμού της προκαταβολής της σύνταξης από το Δημόσιο, που θα ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού.

Ο εξερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής έναντι της σύνταξής του το 50% του βασικού μισθού που λάμβανε κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία. Με την καταβολή της οριστικής σύνταξης θα γίνεται τελική οριστική εκκαθάριση.

Ο χρόνος αναμονής σήμερα για την απονομή μιας σύνταξης κυμαίνεται από εννέα μήνες έως και δύο έτη, ανάλογα με το ταμείο και την ύπαρξη ή μη διαδοχικής ασφάλισης. Αποτέλεσμα είναι να περιμένουν στην ουρά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς η σύνταξή τους είναι σε αρκετές περιπτώσεις η μοναδική πηγή εισοδήματος.  Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από 15.298 το 2009 υπερδιπλασιάστηκαν το 2010 και έφτασαν τις 33.928, υποχώρησαν ελαφρά στις 28.480 το 2011 και εκτιμάται ότι υπερέβησαν και πάλι τις 30.000 στη διάρκεια του 2012.

Στο νομοσχέδιο που προωθείται για κατάθεση στη Βουλή θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που προβλέπουν την «αξιοποίηση» των αδρανών καταθέσεων, μετά την πάροδο 20ετίας, από το ελληνικό Δημόσιο, αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς σκοπούς στήριξης των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι:

Τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη συμπλήρωση της 20ετίας η τράπεζα θα πρέπει να ενημερώνει εγγράφως τον καταθέτη ή τους συγγενείς του για την ύπαρξη μη κινούμενου λογαριασμού και το ποσό που τηρείται σε αυτόν. Όταν συμπληρώνεται η 20ετής προθεσμία που προβλέπει ο νόμος η τράπεζα υποχρεούται να καταβάλει σε λογαριασμό που έχει κοινοποιήσει προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ποσό που περιέχεται στο λογαριασμό.

express

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s