Πτώση 14ων θέσεων για την Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου


Ραγδαία είναι η πτώση της χώρας μας όσον αφορά στον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με τον κατάλογο που καταρτίζει κάθε χρόνο η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

Για την ετήσια κατάταξη, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα θέτουν έξι κριτήρια για κάθε χώρα: τον πλουραλισμό, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, τις έννοιες του περιβάλλοντος και της αυτολογοκρισίας, το νομικό πλαίσιο, τη διαφάνεια και τέλος τις υποδομές πληροφόρησης. Κάθε χώρα παίρνει ένα «βαθμό» από 0 έως 100, με το μηδέν να αντιστοιχεί σε μια «ιδανική κατάσταση».

Η χώρα μας βρίσκεται στην 84η θέση της σχετικής λίστας, έχοντας απολέσει 14 θέσεις. Για τη χώρα μας, όπως και για την Ουγγαρία υπάρχει η εξής παρατήρηση: «Οι θεσμοί χειρίζονται επικίνδυνα τους νόμους-φίμωτρο».

Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία, ενώ στις τελευταίες η Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν. Η Συρία και η Σομαλία, το Ιράν, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Κούβα, το Σουδάν και η Υεμένη συμπληρώνουν τον κατάλογο των χωρών που σέβονται λιγότερο την ελευθερία του Τύπου στα 179 κράτη που εξετάστηκαν.

Στις χώρες που σημείωσαν «ιλιγγιώδεις πτώσεις» περιλαμβάνεται το Μάλι που είναι στην 99η θέση (-74 θέσεις σε σχέση με το 2011) κυρίως μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου στο Μπαμακό. Όσον αφορά την Τουρκία (154η, -6 θέσεις) «είναι σήμερα η πρώτη φυλακή παγκοσμίως για τους δημοσιογράφους, κυρίως αυτούς που ασκούν κριτική στις αρχές για το κουρδικό ζήτημα».

Όπως αναφέρεται, η Κίνα (174η) «δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης» με μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και πολιτών χρηστών του Διαδίκτυο να εξακολουθεί να είναι στη φυλακή και η λογοκρισία στο διαδίκτυο να παραμένει μείζον εμπόδιο στην πρόσβαση στην πληροφορία.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν επίσης ότι «η στροφή στην καταστολή που υιοθετήθηκε μετά την επιστροφή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν» ήταν αιτία η Ρωσία να χάσει έξι θέσεις και να καταλάβει την 148η για το 2012.

Τέλος, η έκθεση εκτιμά ότι αν οι 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγονται στις 30 πρώτες θέσεις της κατάταξης, «το ευρωπαϊκό πρότυπο φθείρεται».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s