Αυστηρότερες ρυθμίσεις για την οπλοκατοχή ζητά ο Ομπάμα


Στο θέμα της οπλοκατοχής –και μάλιστα από τη Μινεσότα, πολιτεία με παράδοση στο κυνήγι και ισχυρή παρουσία του λόμπι της NRA– επανήλθε σε ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα και επέμεινε στην ανάγκη το Κογκρέσο να δράσει άμεσα ώστε να βελτιωθεί το υπάρχον καθεστώς.

Στο θέμα της οπλοκατοχής –και μάλιστα από τη Μινεσότα, πολιτεία με παράδοση στο κυνήγι και ισχυρή παρουσία του λόμπι της NRA– επανήλθε σε ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα και επέμεινε στην ανάγκη το Κογκρέσο να δράσει άμεσα ώστε να βελτιωθεί το υπάρχον καθεστώς. Αναγνωρίζει πάντως ότι -πολιτικά τουλάχιστον- δεν θα είναι εύκολο.

Το Κογκρέσο, επισήμανε ο πρόεδρος, πρέπει να χαλαρώσει ή να άρει τους περιορισμούς σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ομοσπονδιακών Αρχών και των τοπικών Αρχών σχετικά με τους κατόχους όπλων.

Κάλεσε ακόμα σε συμφωνία για τον διορισμό μόνιμου διευθυντή για το Γραφείο Ελέγχου Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών (BATF), θέση που μένει ουσιαστικά ακέφαλη εδώ και 10 χρόνια.

Υπάρχει πλέον διακομματική υποστήριξη για τους ελέγχους πριν από την αγορά όπλων, είπε ακόμη ο πρόεδρος μπαίνοντας σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα της επιχειρηματολογίας του αλλά αναγνώρισε ότι «η αλλαγή του status quo ποτέ δεν είναι εύκολη και αυτό [το θέμα] δεν είναι εξαίρεση».

Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει αλλαγή, υπογράμμισε στο πλήθος είναι όλοι οι Αμερικανοί να πουν «αυτή η φορά είναι διαφορετικά».

Λίγες ημέρες πριν την καθιερωμένη Ομιλία για την Κατάσταση του Ένωσης, ένα είδος απολογισμού και προγραμματικών δηλώσεων για την πορεία της κυβέρνησης, ο Μπαράκ Ομπάμα πιέζει για αποφάσεις για ένα ζήτημα που διχάζει την αμερικανική κοινωνία.

Το λόμπι της οπλοκατοχής είναι εξαιρετικά ισχυρό –οικονομικά, κοινωνικά ακόμα και πολιτικά έχοντας ερείσματα μέσα στο Κογκρέσο– και, παρότι με τα γεγονότα του Κονέκτικατ βρέθηκε στη γωνία, δεν σκοπεύει να συμφωνήσει (εύκολα) σε μέτρα που θα περιορίσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά επί της ουσίας ανεξέλεγκτο δικαίωμα. Τα στρατιωτικού τύπου όπλα και η τυχόν απαγόρευσή τους θα είναι ίσως το δυσκολότερο σημείο της μεταρρύθμισης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει να ψηφιστούν τα μέτρα μέσα στο 2013 αλλά έχει προειδοποιήσει ότι η έλλειψη συμφωνίας θα τον οδηγήσει να πάρει πρωτοβουλίες ο ίδιος, φέρνοντας σε αυτή την περίπτωση το Κογκρέσο ενώπιον προειλημμένων αποφάσεων.

parapolitika

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s