Μέτρα για τα προβλήματα των αγροτών αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί, κατά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Τα μέτρα περιλαμβάνουν καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τον Ιούλιο, αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ -στα περυσινά επίπεδα- της επιστροφής φόρου πετρελαίου που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, καθώς και επιστροφή 300 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ «σε αληθινούς αγρότες».
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε επίσης ότι «κανένας αγρότης δεν χάνει τη γη του» και εμφανίστηκε αποφασισμένη να διευθετηθεί το θέμα των υποθηκών αγροτικής γης στη νέα Αγροτική Τράπεζα.
«Έχουμε μελετήσει όλα τα επί μέρους αιτήματα των αγροτών, και τα δώδεκα. Έχουμε επεξεργαστεί λύσεις και προτάσεις. Τις θέσαμε υπόψιν του Πρωθυπουργού και των αρχηγών απόψε και έχουμε την έγκριση τους και την πλήρη υποστήριξη τους να επιλυθούν τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα και να δρομολογηθούν οι λύσεις για την επίλυση και των υπολοίπων. Επειδή ορισμένα θέματα άπτονται του δικού μας υπουργείου, αλλά απαιτούν τη συνεργασία και με άλλα υπουργεία, γι’ αυτό και χρειάστηκε χρόνος, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτές τις λύσεις» είπε ο κ. Τσαυτάρης.
«Η κυβέρνηση εξήντλησε τα περιθώρια που είχε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, προκειμένου να ικανοποιήσει στο μέτρο του δυνατού τα δίκαια αιτήματα των αγροτών» δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος προσθέτοντας: «Αισιοδοξώ ότι οι αγρότες κατανοούν τη δύσκολη περίσταση που περνάει η πατρίδα μας. Το ’13 είναι μια χρονιά δοκιμασίας και υπομονής για όλους τους Έλληνες και νομίζω ότι θα επιστρέψουν στις αγροτικές τους εργασίες».
Δηλώσεις για το θέμα των αγροτών έκαναν μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί όπως είχα ζητήσει, το ζήτημα των αγροτών μας συζητήθηκε στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. Και καταλήξαμε σε ένα πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Τσαυτάρης, που δίνει προοπτική και στους υπάρχοντες σήμερα αγρότες, αλλά κυρίως στα νέα παιδιά που πρέπει να πεισθούν να πάνε από τις πόλεις στην ύπαιθρο. Γιατί στην ελληνική γεωργία θα οικοδομήσουμε για μια ακόμη φορά το νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής της χώρας. Οι αποφάσεις που πήραμε για τα αγροτικά θέματα δίνουν μία υπεύθυνη ρεαλιστική απάντηση σε πολλά αιτήματα και ανοίγουν την προοπτική για να λύσουμε ακόμη περισσότερα» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Αντιμετωπίσαμε και συζητήσαμε τα αιτήματα και τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν για τους αγρότες. Και αναδείξαμε εκείνη την πολιτική, η οποία πράγματι δίνει απάντηση σε πάρα πολλά που σήμερα απασχολούν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικότερα τον κόσμο τον αγροτικό» δήλωσε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης
Οι προτάσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών είναι αναλυτικά οι εξής:
1. Εντός Φεβρουαρίου συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς – και σε όσους επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι:
Εντός του Φεβρουαρίου θα καταβληθεί σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η συνδεδεμένη ενίσχυση θα δοθεί και στους αγρότες των οποίων η σοδειά δεν ικανοποιεί το όριο της ελάχιστης στρεμματικής παραγωγής γιατί επλήγη από το πράσινο σκουλήκι. Διευκρινίζεται, όμως, ότι δεν θα καταβληθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στους λίγους γεωργούς που δήλωσαν ‘μηδενική’ παραγωγή, για προφανείς λόγους.
2. Επιδότηση του κόστους ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους:
Με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ο Κανονισμός ‘de minimis’ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 30 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ζωοτροφών. Το πρόγραμμα αφορά αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους. Ήδη έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις στους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών.
3. Πληρωμή Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας:
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 η έγκριση των δανείων στις κονσερβοποιίες από την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ. Η καταβολή των χρημάτων, όπως ζητήθηκε από τους ροδακινοπαραγωγούς, θα γίνει κατευθείαν στους λογαριασμούς τους. Προκειμένου να υλοποιηθεί, οι εταιρείες κονσερβοποιίας θα ενημερώσουν την Τράπεζα για το αρχικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί στους αγρότες και την προκαταβολή που ήδη τους δόθηκε, έτσι ώστε να εξοφληθούν οι δικαιούχοι παραγωγοί.
4. Επιστροφή του ΦΠΑ για τους αγρότες:
Στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής μειώθηκε το ποσοστό της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από 11% στο 6% (από περίπου 400 εκατ. σε περίπου 250 εκατ. ευρώ). Η μείωση αυτή κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έγινε οριζόντια στους 292.000 δικαιούχους.
Ωστόσο, μετά από ελέγχους και τη λήψη μέτρων εξυγίανσης στην επιστροφή ΦΠΑ μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων του ΟΣΔΕ, αποδείχθηκε ότι 37.000 αγρότες από το σύνολο των 292.000 δικαιούχων του ειδικού καθεστώτος λάμβαναν αδικαιολόγητα πολλαπλάσια του δηλωθέντος εισοδήματός τους επιστροφή του ΦΠΑ. Με δεδομένο αυτό αναμένεται ότι από την επιστροφή ΦΠΑ με συντελεστή 6% θα προκύψει αδιάθετο ποσό, το οποίο στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα αναδιανομής του στους αγρότες δικαιούχους.
Από την 01.01.2014, στο πλαίσιο της καθιέρωσης των απλοποιημένων βιβλίων εσόδων-εξόδων και για τους αγρότες, ο ΦΠΑ των εισροών θα συμψηφίζεται άμεσα, οπότε και οι αγρότες θα λαμβάνουν ακριβώς το ΦΠΑ που τους αναλογεί.
5. Συνταξιοδότηση αγροτών:
Παρατείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών κατά δύο έτη, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς σύνταξη όσοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έβγαιναν σε σύνταξη γήρατος στα 65 ενώ το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67.
Με ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας που προωθείται στη βουλή δίνεται η δυνατότητα σε όσους κατά το χρόνο της συνταξιοδότησής τους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ έως 4.000 ευρώ να μπορούν να συνταξιοδοτούνται και το οφειλόμενο ποσό να παρακρατείται σταδιακά από τη σύνταξη που θα λαμβάνουν.
Υπενθυμίζεται ότι και για τους αγρότες ισχύει η διάταξη που δίδει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης.
6. Υπερυποθηκευμένη γη από δάνεια αγροτών στην ΑΤΕ:
Το πρόβλημα επιλύεται ως εξής:
-
α) Για όσα δάνεια έχουν εξοφληθεί, θα γίνει εξάλειψη της υποθήκης με μηδενικό κόστος για τους αγρότες.
-
β) Απομειώνεται η υποθήκη, στο 120% της σημερινής αξίας του δανείου: για μεν το 80% των δανείων που μεταφέρθηκαν στην Πειραιώς-ΑΤΕ (εξυπηρετούμενα δάνεια), η προσαρμογή θα γίνει από την Τράπεζα. Για δε το 20% των δανείων που έμειναν για εκκαθάριση στην παλαιά ΑΤΕ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια), από τον εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.
-
γ) Τέλος, για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, με νομοθετική ρύθμιση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ καθορίζεται ο τρόπος αποπληρωμής τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν με απώλεια των αγροτεμαχίων τους οι αγρότες.