Δώσε και σε μένα μπάρμπα!


Οι φωτογραφίες που δείχνουν το μέγεθος της κρίσης

Του Κώστα Α. Μπογδανίδη

Μια φωτογραφία είναι κάτι παραπάνω από 1000 λέξεις τελικά. Δεν αναφέρομαι στη φωτογραφία του κόσμου που απλώνει τα χέρια για να πάρει μια σακούλα από τρόφιμα. Εκεί πέραν της τεράστιας θλίψης που μας προκαλεί η εικόνα, έχουν βάλει το ‘χεράκι’ τους και τα μέσα ενημέρωσης….Υπάρχει όμως μια άλλη φωτογραφία που θα περάσει στο ντούκου…Στην περίπτωσή μας επιχειρηματίες, έμποροι, πάσης φύσεως επαγγελματίες συνωστίζονται στο Επιμελητήριο για να ακούσουν τα νεώτερα ενός προγράμματος του ΕΣΠΑ, που αφορά την ‘Ενίσχυση ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών’ και μοιράζει μόλις 22,5 εκατομμύρια ευρώ! Λέω μόλις γιατί ούτε μεγάλο πρόγραμμα είναι , ούτε από τα πιο ‘εύκολα’ που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια  από κοινοτικό πακέτο. Είναι όμως ένα ακόμη πρόγραμμα με δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, κωδικούς περίεργους, απαγορευτικές διατάξεις για τους περισσότερους ενδιαφερόμενους…

Κι όμως δεν θυμάμαι ποτέ πιο πολύ κόσμο -κι έχω δει ‘πακέτα’ από τον καιρό του…ΜΟΠ ζωή να ΄χουμε!- να τρέχει για να ακούσει λεπτομέρειες ενός νέου μέτρου. Γιατί; Δείχνει το μέγεθος της κρίσης; Ελπίζουν ότι θα βρουν λύση στο πρόβλημα της ρευστότητάς τους; Άνθρωποι που είχαν στήσει μια υγιή επιχείρηση και βρέθηκαν να ζητούν το αυτονόητο.Προφανώς πια δεν έχουν από που αλλού να προσδοκούν και αναμένουν από το ΕΣΠΑ να δώσει κονδύλια για να ζεσταθεί το κοκαλάκι της αγοράς. Φρούδες ελπίδες; Σίγουρα όχι, αλλά πάντως υπερβολικές…

Η φωτογραφία δείχνει επίσης το πόσο ελλειπής ήταν η ενημέρωση τα προηγούμενα χρόνια, πόσα λάθη έγιναν με αυτή την περιβόητη προγραμματική περίοδο 2007-2013. Το ΕΣΠΑ εδώ και πολλούς μήνες έπρεπε να τρέχει με γρηγορότερους ρυθμούς στις απορροφήσεις. Απλά και χωρίς παγίδες ,δίχως ιεροεξεταστικές μεθόδους για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα.

Όσοι προσπάθησαν να κάνουν μια απλή αίτηση μαζεύοντας πιστοποιητικά ξέρουν καλά το ΄θηρίο΄. Το δε κατόρθωμα του συγκεντρωτικού-γραφειοκρατικού ΕΣΠΑ θυμίζω ότι είναι αμιγώς ελληνικό. Ουδείς συνωμότησε εναντίον μας, μόνοι βγάλαμε τα ματάκια μας με πρώτο και καλύτερο τον πολλά βαρύ σημερινό υπουργό Ναυτιλίας  Μουσουρούλη που εμπνεύστηκε ως γενικός γραμματέας τότε αυτό το γραφειοκρατικό έκτρωμα .

 Έστω και τώρα λοιπόν ας κάνουν κάτι να ξεμπλοκάρουν τις διαδικασίες, να τρέξουν τα υπόλοιπα του προγράμματος. Κι ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020) ,που θα είναι εμφανώς ‘κουτσουρεμένη’ σε σχέση με το ΕΣΠΑ- υπολογίζουμε ότι θα πάρουμε 12-14 δις. έναντι των 25 – δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη και να έχουμε χιλιάδες αξιοπρεπείς επαγγελματίες να εμφανίζονται ως επαίτες του στιλ ‘δώσε και σε μένα μπάρμπα’!

cretalive

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s