Οι ΑΠΕ αυξάνουν τις εκπομπές CO2 (και την αντίστοιχη κατανάλωση καυσίμων) ακόμα και με αέριο


Προκύπτει από τα επίσημα διαχρονικά στοιχεία της ηλεκτροπαραγωγής στην Γερμανία 1) ότι οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν μόνο από την αυξημένη χρήση αερίου και 2) ότι οι ΑΠΕ αυξάνουν τις εκπομπές CO2. Αυτό σημαίνει και αύξηση κατανάλωσης (ή μη εξοικονόμηση) καυσίμων εξ αιτίας των ΑΠΕ. Το έχουμε ξαναδεί: Οι ΑΠΕ (και ειδικά τα αιολικά που είναι και διαλείποντα και μεταβλητά) προϋποθέτουν μεταβαλλόμενες εφεδρείες, που μειώνουν την απόδοσή τους και αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές CO2. Επίσης, οι πρόσφατες εξλίξεις με (α) τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Γερμανία, (β) τις αντιδράσεις καταναλωτών και πολιτικών, και, προσθέτω εγώ, (γ) το ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να μην υφίσταται, και (δ) ότι το CO2 μάλλον δεν είναι φταίχτης, δίνουν καινούργια διάσταση στο όλο θέμα των ΑΠΕ για κάποια Σωτηρία. Πολλά λεφτά, για κάτι που δεν κάνει αυτό που υποτίθεται θα έκανε, και που αν το έκανε δεν θα έλυνε ανύπαρκτο πρόβλημα!

Λίγη υπομονή με τα γραφήματα (μεγαλώνουν με κλικ), είναι πολλά, αλλά το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο…

http://www.science-skeptical.de/klimawandel/erneuerbare-energien-fuhren-zu-hoheren-co2-emissionen-einige-fakten/009260/

Η ηλεκτροπαραγωγή από το 1991 μέχρι το 2011.  Φαίνεται η κρίση του 2008, και η αύξηση των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια.

Και οι λεπτομέρειες των ΑΠΕ: Αιολικά, βιομάζα, και, πρόσφατα, φωτοβολταϊκά.  Αυτά που ακούμε στις Πράσινες ειδήσεις. Μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στην Γερμανία.

Εδώ φαίνεται πτώση στην πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή (χωρίς μείωση ηλεκτροπαραγωγής ) στις αρχές της δεκαετίας του ’90 — κλείσιμο αναποτελεσματικών (παλιών, μη αποδοτικών) εργοστασίων Ανατολικής Γερμανίας — αύξηση των ΑΠΕ, ΚΑΙ αύξηση του αερίου μετά το 2005.

Σημαντική εξέλιξη ήταν η αύξηση της αποδοτικότητας των μονάδων. Μία σύγχρονη ανθρακική μονάδα έχει αποδοτικότητα 50%. Μία μονάδα αερίου διπλού κύκλου 60%. Η ονομαστική αποδοτικότητα των μονάδων στην Γερμανία ανέβηκε από 37,7% το 1990 σε 46,9% το 2011 (η συνεχής κόκκινη γραμμή). Ωστόσο, η μέτρηση της πραγματικής χρήσης καυσίμων δείχνει μεγαλύτερη χρήση από όση θα αντιστοιχούσε στην αυξημένη αποδοτικότητα μετά το 2002.  Η πραγματική αποδοτικότητα άρχισε να αποκλίνει, και να είναι μικρότερη από την ονομαστική. Οι μονάδες καίνε περισσότερα καύσιμα από αυτά που θα έπρεπε βάσει των προδιαγραφών τους.

Εδώ φαίνεται η απόκλιση της πραγματικής από την ονομαστική αποδοτικότητα, παράλληλα με την αύξηση των ΑΠΕ.

Εδώ φαίνεται η θετική εικόνα της μείωσης των εκπομπών CO2 από ηλεκτροπαραγωγή.  Από 744 τόνους ανά GWhr το 1990 σε 563 τόνους ανά GWhr το 2010 Αυτή είναι η μείωση των εκπομπών που διαφημίζεται. Αλλά…,

Αλλά εδώ φαίνεται ο πραγματικός λόγος της μείωσης των εκπομπών CO2:  Πρώτον, η αύξηση χρήσης αερίου, και δεύτερον η αύξηση της αποδοτικότητας στην χρήσης αερίου. Και περισσότερο αέριο, και πιο αποτελεσματικό αέριο. Θυμάστε την προηγούμενη ανάρτηση με τις διάφορες μορφές υδρογονανθράκων;  Το αέριο είναι CH4, το κάρβουνο είναι ατέλειωτα CCCC και πού και πού κανένα Η, Ο… Το CO2 μειώθηκε λόγω CH4!

Πίνακας με τις εκπομπές CO2. Οι ΑΠΕ δεν είναι ακριβώς χωρίς εκπομπές από μόνες τους… Εγκατάσταση, απεγκατάσταση…

Αυτές είναι οι υπολογισμένες εκπομπές ανά πηγή καυσίμου. Είναι  ενδιαφέρον ότι οι υπολογισμένες εκπομπές έχουν την ίδια τάση, με αυτές που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο, οι επίσημες είναι περί τους 100 τόνους CO2 ανά GWhr υψηλότερες από τις υπολογισμένες.

Η απόκλιση αυτή των εκπομπών (υπολογισμένες και πραγματικές) αρχίζει να φαίνεται το 2007 που επιδεινώνεται η απόκλιση της αποδοτικότητας των μονάδων (από την εκτεταμένη παρουσία των ΑΠΕ). Δηλαδή οι ΑΠΕ μειώνουν την αποδοτικότητα από την βέλτιστη, και αυτό έχει σαν συνέπεια περισσότερη κατανάλωση καυσίμου που φαίνεται σαν περισσότερες από τις αναμενόμενες εκπομπές. (Να θυμίσω αντίστοιχο φαινόμενο στη Ιρλανδία!)

Η Γερμανική ενεργειακή πολιτική επιβολής αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας στο δίκτυο, όχι  μόνο ανέβασε τις τιμές, αλλά αύξησε τις εκπομπές. Ο εκσυγχρονισμός των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με πολύ λιγότερα λεφτά, θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα χωρίς τις ακριβές ΑΠΕ.

Η Αμερική, βέβαια, με φτηνό σχιστολιθικό αέριο, και μείωσε εκπομπές CO2 αφού υποκατέστησε κάρβουνο με αέριο, και επειδή το αέριο ήταν φτηνό και εγχώριο αύξησε, σχετικά, το ΑΕΠ.

Ευχαριστώ την ThW για το link και τον petrol head για διορθώσεις στην μετάφραση. Μετάφραση τεχνικών όρων και τέτοιου θέματος από το Google translate έχει …περιορισμούς.

 

archaeopteryxgr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s