ΚΕΠΕ: Στο 30% θα φτάσει η ανεργία


Δραματικά είναι τα στοιχεία του ΚΕΠΕ για την πορεία της ανεργίας μέσα στο 2013 και της.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του ΚΕΠΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που θα δώσει στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, η ανεργία θα χτυπήσει «κόκκινο» καθώς διαμορφωθεί στο 30%, ενώ η ύφεση θα φτάσει το 4,1%.

Ωστόσο, η έκθεση του ΚΕΠΕ έχει και ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, προβλέπει ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου σχεδόν θα μηδενιστεί εντός του έτους.

Αντίστοιχη είναι και η πρόβλεψη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία σε συνδυασμό με την έκθεση του ΚΕΠΕ έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών.

Πτώση των εσόδων του κράτους

Μάλιστα, όπως επισημαίνει σε δημοσίευσή του «Το Βήμα», η έκθεση του ΚΕΠΕ δεν είναι το μοναδικό «σημάδι»: Μετά τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη συρρίκνωση των εσόδων του δημοσίου τον Ιανουάριο κατά 16% σε σύγκριση με το «ταμείο» του Ιανουαρίου του 2011 (ή 770 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος), ανάλογη εικόνα καταγράφηκε και για εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές.

Συρρίκνωση των εσόδων στα Ταμεία

Κατά τις πληροφορίες, τα έσοδα του ΙΚΑ τον Ιανουάριο συρρικνώθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% κι αντί της πρόβλεψης για είσπραξη 1,05 δισ. ευρώ κινήθηκαν λίγο πάνω από 900 εκατ. ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερη, πάνω από 15%, είναι η πτώση των εσόδων του ΟΑΕΕ (του ταμείου ασφάλισης των αυτοαπασχολουμένων) καθώς αυξάνεται ο αριθμός εμπόρων, βιοτεχνών, αυτοκινητιστών και ελεύθερων επαγγελματιών που δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Και στις δυο περιπτώσεις οι επιμέρους δείκτες, όπως η πτώση των εσόδων από ΦΠΑ που ανήλθε σε 17% τον περασμένο μήνα ή η αύξηση του αριθμού των ανέργων σε ποσοστό πάνω από 26% στις αρχές του έτους, δείχνουν ότι η πραγματική οικονομία σαρώνεται από πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ύφεσης.

Τα οικονομικά του ΙΚΑ επιδεινώνονται καθώς όσοι πληρούσαν τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης ως το τέλος του 2012 έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν με αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι, το 2012 να υποβληθούν 117.306 αιτήσεις συνταξιοδότησης (για κύρια και επικουρική σύνταξη) έναντι 61.530 το 2011, 18.772 το 2010 και 23.872 το 2009.

Αθροιστικά την τετραετία της μεγάλης ύφεσης συνταξιοδοτήθηκαν από το ΙΚΑ πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι και απονεμήθηκαν περισσότερες από 221.000 συντάξεις (κύριες και επικουρικές).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s