Προσφυγή στο ΣτΕ από αγωνιστές κατοίκους του Ελληνικού για την αντισυνταγματική μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ


Στο ΣτΕ προσέφυγαν κάτοικοι του Ελληνικού ισχυριζόμενοι ότι η μεταβίβαση του 30% των εκτάσεων των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, στο ΤΑΙΠΕΔ προσκρούει σε συνταγματικές διατάξεις.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν κάτοικοι του Ελληνικού ισχυριζόμενοι ότι η μεταβίβαση του 30% των εκτάσεων των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προσκρούει σε συνταγματικές διατάξεις και σε πρόσφατη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, μεταβιβάστηκαν για 99 χρόνια στο ΤΑΙΠΕΔ, περίπου 5 εκ. τ. μ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, 426.011 τ. μ. του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά και 529.792 τ. μ. του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας, τη στιγμή που, όπως υποστηρίζουν, ο αιγιαλός, η παραλία, η χερσαία ζώνη της μαρίνας, τα δημόσια δάση και οι δασικές εκτάσεις υπάγονται στη δημόσια περιουσία του κράτους, η οποία είναι αναπαλλοτρίωτη.

Η μεταβίβαση των επίμαχων εκτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ έρχεται σε αντίθετη με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (αρθρ. 5 Σ.), του κοινωνικού κράτους (αρθρ. 25 Σ.) και της λαϊκής κυριαρχίας ως βάσης του πολιτεύματος (αρθρ. 1). Παράλληλα δε, παραβιάζεται το δικαίωμα στο περιβάλλον (αρθρ. 24 Σ.). Επίσης, σύμφωνα με το σχετικό δικόγραφο, η ανωτέρω μεταβίβαση είναι αντίθετη με τις διατάξεις των Ν. 3943/2011 και Ν. 4062/2012, με τις οποίες προβλέπεται ότι για τη μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτων στην εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» απαιτείται νόμος και όχι απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, όπως συνέβη εν προκειμένω.

Τέλος, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, η απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής θα έπρεπε να υπογραφεί και από τον υπουργό Πολιτισμού, καθώς στην επίμαχη έκταση υπάρχουν πολύ σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, ενώ, όπως επισημαίνεται, η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

 

tideon

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s