Η Πειραιώς αποκτά Κύπρου και Λαϊκή


Στον έλεγχο της Ελλάδας περνάνε τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας, όπως αποφασίστηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Μετά τη συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά τον έλεγχο των υποκαταστημάτων της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής στην Ελλάδα. Η Ελληνική Τράπεζα δεν πωλείται και θα παραμείνει ως έχει.

Η συμφωνία έγινε με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους για την Κύπρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ελληνική πλευρά έχει έτοιμο το σχέδιο άμεσης αποσύνδεσης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από τους μητρικούς ομίλους στην Κύπρο. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με έκτακτο νομοθετικό διάταγμα με το οποίο θα περνούν στον έλεγχο της Ελλάδας οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος συστημικής αποσταθεροποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις Κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα. Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η απόφαση δίνει βαθιά ανάσα στους καταθέτες των τραπεζών καθώς διασφαλίζει τις καταθέσεις και άνω των 100 χιλ. ευρώ ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα λάβει η Κύπρος για την εξυγίανσή της. Οι δύο κυπριακές τράπεζες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω υποκαταστημάτων και έχουν χορηγήσει δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 22 δισ. ευρώ, ενώ διατηρούν καταθέσεις περίπου 13,1 δισ. ευρώ.

paraskhnio

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s