Ετοιμάζονται στην Κύπρο για την ευρω-έξοδο


Γ.ΟΜΗΡΟΥ: «ΝΑ AΠΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ουσιαστικά ζήτησε σήμερα να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ, λέγοντας ότι «Είναι ανάγκη να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί ο απεγκλωβισμός της Κύπρου από τα δεσμά της τρόικας άμεσα».

Μιλώντας στο 50ο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, ο κ. Ομήρου είπε ότι «μεταξύ αποδοχής της ταπεινωτικής και εξουθενωτικής μεταχείρισης που θα οδηγεί σε συνεχή υποδούλωση το λαό και τη χώρα μας και της εξέτασης μιας άλλης στάσης και θέσης της Κύπρου, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός και καμιά αμφιταλάντευση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαρτίου είναι εξοντωτική για την Κύπρο καθώς επιβάλλει την εξουθένωση των δύο «πνευμόνων» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες, ενώ είπε ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα της Τρόικας, υπάρχει ο κίνδυνος η κυπριακή οικονομία να οδηγηθεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, φτώχεια και κοινωνική δυστυχία.

Συμπλήρωσε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με τη μελλοντική διαχείριση του φυσικού πλούτου και τη λύση του Κυπριακού.

Σημειώνεται πως η τρόικα βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του Μνημονίου που θα επιτρέψει τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης της Κύπρου στα πλαίσια του μηχανισμού διάσωσης των 10 δισ. ευρώ.

Χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις τόνισε ότι τα μέλη της τρόικας (ΕΕ, EKT και ΔΝΤ) βρίσκονται στη Λευκωσία για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας και αναμένεται να αναχωρήσουν στις αρχές Απριλίου. Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει για το χρηματικό ποσό της συμμετοχής του Ταμείου στη δανειακή συμφωνία με τη Λευκωσία και όπως είπε ο Ράις, εκτιμά ότι αυτό δεν θα γίνει πριν το τέλος Απριλίου.

Οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου που αναζητούν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, όπως και η πλειοψηφία των Κύπριων πολιτών θέλουν να τεθεί το ζήτημα πριν έρθει για ψήφιση στην Βουλή το Μνημόνιο το οποίο είναι αμφίβολο έτσι ή αλλιώς αν θα ψηφιστεί…

 

defencenet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s