Αναγνώστης σε ανάρτηση μας (Οι πυραμίδες με το ”εύκολο” χρήμα: Amway & DreamTrips !) μας έβαλε σε διαδικασία έρευνας.
Σχόλιο αναγνώστη:
Αυτές οι ‘άτυπες’, άνευ συνεπειών καταγγελίες είναι όλα τα λεφτά. Μην κάνουμε κάτι επίσημα και υποστούμε τις συνέπειες των ανακριβειών και ψεμμάτων που λέμε. Υπάρχει λόγος που δεν καταγγέλει ΚΑΝΕΙΣ επίσημα αυτές τις… “απάτες”. Μπορεί κάποιος να μαντέψει ποιός είναι?
Δεν ήθελα μια έρευνα 2,5 ωρών να παεί απαρατήρητη σε μορφή σχολίου, οπότε την παραθέτω εδώ μαζί με ένα άρθρο για της εταιρείες πυραμίδα και τα γνωστά Ponzi Schemes.
Διευκρίνιση: Οι εταιρείες πυραμίδα δεν είναι παράνομες (εκτός και αν κάποιο δικαστήριο εκδώσει κατηγορηματική απόφαση εναντίον μιας τέτοιας εταιρείας). Έχουν μια ξεκάθαρη γραμμή, με καλομελετημένη οργάνωση. Δεν παύουν πάντως να είναι σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικές και ζημιογόνες για πολύ κόσμο.
Η έρευνα μας προς απάντηση στο σχόλιο του αναγνώστη:
Υπάρχουν πολλές απ’αυτές τις εταιρείες, δηλαδή MLMs (multi-level marketing companies, πρόγραμμα/εταιρεία πολυεπίπεδου marketing).
Μια απλή λίστα βρίσκει κανείς στη Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_multi-level_marketing_companies),
ενώ εδώ (http://www.mlmwatchdog.com/li_directory_mlm_companies.html) βρίσκει πιο εκτενής λίστα.
Λοιπόν, για να πούμε τα πράγματα απλά, όταν μια εταιρεία έχει καλό/ά προϊόν/τα, δεν φαίνεται η ‘απάτη’ ξεκάθαρα. Εταιρείες όπως η Avon είναι γνωστές στο χώρο τους. Η ζήτηση προϊόντων (πχ καλλυντικά της Avon) είναι τέτοια που συντηρεί την ύπαρξη αντιπροσώπων.
Αλλά ακόμα και η Avon ξεζουμίζει τα μέλη της. Ευχομαί να γνωρίζετε λίγα Αγγλικά: http://voices.yahoo.com/surprising-things-consider-becoming-215669.html
Και για να απαντήσω στην ερώτησή σας, κ. Κυκρίλη περί καταγγελιών:
Γιατί 1) είναι καλοστημένες απάτες που βασίζονται σε επιχειρηματική επένδυση και όχι σε εξαναγκασμό, με την ύπαρξη προϊόντων να καμουφλάρει την κύρια πήγη εσόδων που είναι η στρατολόγηση ‘νέου αίματος’ μέσω εγγραφών.
Γιατί 2) οι περισσότεροι στρατολογούνται απο γνωστούς, συγγενείς, φίλους. Θα κάνεις αγωγή στη θεία σου, ή σε φίλη/φίλο;
Γιατί 3) όταν καταλάβεις οτι το πράγμα δεν προχωράει γιατί δεν μπορείς να βρείς πελάτες ή να κάνεις νέες εγγραφές, τα χρήματα που θα χάσεις θα είναι λιγότερα απ’ τα χρήματα που θα χρειαστείς για δικηγόρο. Εξάλλου, με ποιόν θα τα βάλεις; Με γκοτζάμ Avon ή Herbalife; Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να βρείς άλλους τόσους σαν εσένα για μαζική αγωγή κατά της εταιρείας.
Γιατί 4) πολλοί είναι αυτοί που δεν θέλουν να κάνουν θέμα τη χασούρα τους, να παραδεχτούν πως νόμιζαν τα κότερα και τα ιδιωτικά τζετ θα τα αποκτούσαν σχετικά γρήγορα, να μαθευτεί μέσω επίσημης καταγγελίας πως ήταν αφελείς και χάψαν το παραμύθι ‘γίνε και συ πετυχημένος επιχειρηματίας’.
Και τέλος 5) γιατί οτάν γίνεται ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ (η υπερβολή ‘ΚΑΝΕΙΣ’ στο σχόλιό σας δείχνει ακριβώς την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιείται απο recruiters), οι εταιρείες στάζουν παράδες για επίλυση της αγωγής (για λόγους PR, χωρίς να παραδεχτούν την ενοχή τους, βέβαια).
Και επειδή μ’αρέσει να μιλάω τεκμηριωμένα
Amway 2010:
http://www.mlive.com/business/west-michigan/index.ssf/2010/11/amway_agrees_to_pay_56_million.html
Herbalife 1997:
http://www.rickross.com/reference/herbalife/herbalife_lawsuit.html
αγωγή την οποία κέρδισαν το 1998 http://www.rickross.com/reference/herbalife/herbalife3.html
Fortune High Tech Marketing 2010:
http://pyramidschemealert.org/class-action-lawsuit-calls-mlm-fortune-high-tech-marketing-an-illegal-pyramid/
Herbalife 2011: Βελγικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η Herbalife είναι ένοχη για παράνομη πώληση
http://natofao.blogspot.gr/2011/12/herbalife.html και http://natofao.blogspot.gr/2011/12/herbalife.html
Business in Motion 2011: http://www.newswire.ca/en/story/883107/federal-court-of-canada-certifies-class-action-against-business-in-motion-international-corporation-bim-and-alan-kippax ή http://pyramidschemealert.org/canadian-police-bring-criminal-fraud-charges-against-mlm-business-in-motion/
Worldventures Marketing, LLC (δηλαδή η DreamTrips): http://dockets.justia.com/docket/louisiana/lamdce/3:2012cv00213/43099/
Σταματάω εδώ γιατί ο κατάλογος αγωγών είναι μεγάλος, αρκεί να’χει κανείς χρόνο να ψάξει.
Τέλος, διαβάστε αυτό το κομμάτι (6η ενότητα) >> 1979′s Amway case: A critical one that got away? εδώ http://www.financialindustryscam.com/mlm.htm που εξηγεί πως καταφέρνει ένα MLM να ξεγλιστρήσει νομικά απο κατηγορίες εκβιασμού / απάτης:
‘Amway was determined not to be a pyramid scheme because it claimed it had rules in place that discouraged inventory loading (front-loading), the practice of encouraging a distributor to buy more products than could be sold due to the market saturation potential inherent in MLM:
a representative must make at least 10 sales calls a month in order to be eligible for commissions (the 10 Customer Rule);
a representative must sell 70 percent of previously ordered inventory before placing a new order (the 70% Rule);
the company would buy back unsold inventory at 90 percent of cost (the 90% Buyback Rule).
These rules became known as the “Amway Safeguards”.’
————
εξαιρετική ανάλυση – συγχαρητήρια !
[…] συμπεράσματα δικά σας… ( πηγη […]