Την ώρα που δημοσίευμα διαδικτυακού τόπου έφερε την Ρεπούση να έχει στείλει επιστολή στο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των γενοκτονιών, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ διέψευσε το γεγονός, όχι όμως την επιστολή.
Μια επιστολή που είναι αμφίβολο αν απηχεί τις επίσημες θέσεις της ΔΗΜΑΡ φέρεται να έχει υπογράψει η βουλευτής της κ. Μαρία Ρεπούση, προτρέποντας μάλιστα τους αποδέκτες της να υιοθετήσουν τις θέσεις της. Σύμφωνα με όσα γράφει η κ. Ρεπούση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχει «μια προβληματική διάταξη η οποία ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου». Και καθώς η ίδια είναι γνωστό ότι δεν συμμερίζεται τον χαρακτηρισμό της «γενοκτονίας» για τις περιπτώσεις των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας καλεί «συναδέλφους, πολιτικά κόμματα και δημοσιογράφους» να «υπάρξει αντίδραση (στη διάταξη αυτή) πολύ περισσότερο», όπως λέει, «όταν την εκδοχή αυτή επιθυμεί να την ενσωματώσει στο νόμο η ΝΔ».
Σημειώνεται όχι μέχρι στιγμής η ΔΗΜΑΡ δεν έχει καταδικάσει επισήμως την άρνηση της κ. Ρεπούση να αποδεχθεί την γενοκτονία των Ποντίων και των Μικρασιατών, καίτοι αυτές υπενθυμίζεται ότι έχουν αναγνωριστεί και από την Ελληνική βουλή.
Η ίδια η κ. Ρεπούση με tweet της δεν διέψευσε το περιεχόμενο της επιστολής αλλά το γεγονός ότι αυτή εστάλη προς το ΣΥΡΙΖΑ (όπως έγραψε νωρίτερα το Real.gr που αποκάλυψε το θέμα).
δεν έστειλα ποτέ καμία επιστολή στην επιτροπή δικαιωμάτων του Σύριζα
Πριν από λίγο, από την ΔΗΜΑΡ εστάλη και εκτενέστερη δήλωση της κ. Ρεπούση που αναφέρει τα εξής: «Στηρίζω όπως έχω δηλώσει δημόσια την πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο αντιρατσιστικό νόμο και δεν έχω επιφυλάξεις για καμία από τις διατάξεις του. Οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί από εμένα και άλλους ιστορικούς αφορούν την ποινικοποίηση της μνήμης και δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Περιττό είναι ίσως να πω ότι δεν έχω απευθύνει καμία σχετική επιστολή στην Επιτροπή Δικαιωμάτων ή σε άλλη επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ”.
Εν προκειμένω δηλαδή η κ. Ρεπούση αφού αυτοδιαψεύδεται (στην αρχική επιστολή της είχε μιλήσει για μια προβληματική διάταξη του νόμου) επιμένει ότι δεν θα έχει αντίρρηση με το νόμο Ρουπακιώτη εφόσον αυτός δεν θα αναφέρεται σε γενοκτονίες. Με άλλα λόγια αρνείται να αποδεχθεί την απόφαση της Βουλής που έχει αναγνωρίσει τις εν λόγω γενοκτονίες. Κατόπιν τούτων το ερώτημα παραμένει: Η ΔΗΜΑΡ επισήμως αναγνωρίζει τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Μικρασιατών, τις οποίες η κ. Ρεπούση με την επιστημονική της ιδιότητα υποκειμενικώς αποκηρρύσει;