Η θέση της ΕΕ για τη γενετική τροποποίηση ζώων


 Γενετική τροποποίηση των ζώων
Κοινοβουλευτική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη για την πολιτική θέση της Ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με την ανάπτυξη και χρήση γενετικά τροποποιημένων ζώων.

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις 13 Μαΐου 2013     E-005290-13
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή Άρθρο 117 του Κανονισμού
Kriton Arsenis (S&D)


 Η Επιτροπή παρέλαβε μια έκθεση και συστάσεις για τη χάραξη πολιτικής από το πρόγραμμα Πήγασος για τη γενετική τροποποίηση ζώων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε μια επιστημονική γνωμοδότηση δια της οποίας παρέχονται κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αξιολόγηση του κινδύνου στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές από γενετικώς τροποποιημένα (ΓΤ) ζώα καθώς και την υγεία και ευζωία των ζώων.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα γνωρίζει ότι υφίστανται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με ευζωία των ζώων όπως και δεοντολογικού χαρακτήρα, όσον αφορά τη γενετική τροποποίηση των ζώων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αρχές των ΗΠΑ πρόκειται σύντομα να καταλήξουν σε κάποια απόφαση σχετικά με το εάν θα επιτρέπεται η είσοδος του γενετικά τροποποιημένου σολομού ιχθυοτροφείου στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα.

Η ΕΕ πρέπει αναλόγως και επειγόντως να διαμορφώσει τη δική της πολιτική σε σχέση με την ανάπτυξη και τη χρήση των γενετικά τροποποιημένων ζώων.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και των ευρύτερων ανησυχιών κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα σχετικά με τα ΓΤ ζώα, ποια είναι η πολιτική θέση της Επιτροπής όσον αφορά:
1.την ανάπτυξη και 2. τη χρήση των ΓΤ ζώων;
Πηγή  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2013-005290+0+DOC+XML+V0//EL&language=el

σχετική μας ανάρτηση

17-4-13                    Πράσινο φως για Σολομό AquaBounty στις ΗΠΑ
πηγή   http://hellenicrevenge.blogspot.com/2013/04/aquabounty.html

Στις ΗΠΑ, αναμένεται να δοθεί έγκριση για διάθεση κρέατος γενετικά τροποποιημένων ζώων (GM farm animals) μέχρι το καλοκαίρι

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε πράσινο φως για τον GM Σολομό AquaBounty.

Ο Σολομός AquaBounty τροποποιήθηκε γενετικά για να φθάνει σε μέγεθος διπλάσιο από τον κανονικό.  Ο  AquaBounty είναι στείρος και δημιουργήθηκε με την εισαγωγή στο σολομό του Ατλαντικού, ενός γονιδίου από το είδος eel-like ocean  και ενός γονιδίου για παραγωγή αυξητικής ορμόνης, που διπλασιάζει το μέγεθός του.

 Οι ΗΠΑ αναμένεται να δώσουν έγκριση για τη διάθεση του σολομού AquaBounty μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
16-4-13 GM meat and fish set to go on sale: Scientists to press ahead despite public outrage
Aquabounty salmon set to granted approval in the U.S.
The US is expected to approve Aquabounty salmon in the next few weeks.
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2309668/GM-meat-fish-set-sale-Scientists-press-ahead-despite-public-outrage.html

στη ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Γενετιστές του Roslin Institute, πιέζουν (σχετικό αίτημα στις 14-4-13) τη Βρετανική κυβέρνηση, να στηρίξει την έγκριση των προϊόντων  μεταλλαγμένων ζώων  για την καταπολέμηση της πείνας.

Η έγκριση προϊόντων GM ζώων, θα γίνει αιτία για να δούμε στο μέλλον να εκτρέφονται χοίροι γίγαντες, κότες με θηλυκά μόνο κοτοπουλάκια και βοοειδή με γονίδια από μπαμπουίνους για να είναι ανθεκτικά σε ασθένειες.

Η κίνηση για άσκηση πίεσης  των γενετιστών στην κυβέρνηση, ανησυχεί τους επικριτές της GM  τεχνολογίας, που δίνουν μάχη για να εμποδίσουν την εξάπλωση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Η καθηγήτρια γενετικής Helen Sang, στο Roslin Institute όπου κλωνοποιήθηκε το πρόβατο Dolly, επιμένει πως πρέπει να ξεπεραστεί ο φόβος για τα τρόφιμα «Φρανκενστάιν» όπως δηλώνει «είμαστε σε μια συναρπαστική στιγμή γιατί τα GM ζώα αποκτούν ιδιότητες που δεν μπορούν να επιτευχθούν με συμβατικές μεθόδους κτηνοτροφίας.    Η νέα τεχνική σύνθεσης DNA επιτρέπει ακριβείς αλλαγές στα ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.   Η παραγωγή τροφίμων είναι μια διεθνής επιχείρηση και τα γενετικά τροποποιημένα ζώα μπορεί να γίνουν αποδεκτά σε άλλες χώρες πριν γίνουν αποδεκτά στη Βρετανία.   Είναι ζήτημα χρόνου να αποφασίσουν τα σουπερμάρκετ να πωλούν τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα »

Ο Bruce Whitelaw, καθηγητής βιοτεχνολογίας ζώων στο Ρόσλιν, είπε ότι βασική προτεραιότητα των επιχειρήσεων εκτροφής ζώων είναι να δημιουργηθούν ζώα ανθεκτικά στις ασθένειες και να εξασφαλιστεί -δηλαδή να καθοριστεί- το φύλο των απογόνων τους.

Φυσικά προκύπτουν σοβαρές αντιδράσεις σε αυτά τα επιχειρήματα και ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία, που εκφράστηκαν από την Dr Helen Wallace of GeneWatch, και τον Pete Riley, of the GM Freeze campaign.

πηγή
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2013/04/aquabounty.html

Το πρόγραμμα Πήγασος για τη γενετική τροποποίηση ζώων.

Το πρόγραμμα εξετάζει τα ζητήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη και χρήση (εμπορευματοποίηση) των  γενετικά τροποποιημένων ζώων (GM), τα παράγωγα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

[The interdisciplinary EC consortium (the PEGASUS project) aimed to examine the issues raised by the development, implementation and commercialisation of genetically modified (GM) animals, and derivative foods and pharmaceutical products.]

Ηθικές και δεοντολογικές ανησυχίες για την περιβαλλοντική ασφάλεια, την ασφάλεια των μεταλλαγμένων τροφίμων, και το βασανισμό των μεταλλαγμένων πειραματόζωων

Γνωρίζουμε ότι υφίστανται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με ευζωία των ζώων όπως και δεοντολογικού χαρακτήρα, όσον αφορά τη γενετική τροποποίηση των ζώων.

GM Ζώα χρησιμοποιούνται ως πηγές κυττάρων, ιστών και οργάνων για ξενομεταμοσχεύσεις  (Μεταμοσχεύσεις οργάνων από GM γουρούνια στον άνθρωπο)

Δημιουργούνται GM ζώα (γουρούνια) φιλικά στο περιβάλλον Enviropig™’ το σάλιο τους περιέχει το ένζυμο φυτάση και τα κόπρανά τους περιέχουν λιγότερο φώσφορο (έτσι μειώνεται η ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων)

GM κατσίκες που παράγουν πρωτεΐνες μεταξιού στο γάλα τους [ Nexia ιατρικές εφαρμογές (π.χ. σε ράμματα και αλεξίσφαιρα γιλέκα, αντίστοιχα)]

γάλα διαγονιδιακών αγελάδων με ανθρώπινη λακτοφερρίνη
γενετικά τροποποιημένες αίγες της αμερικανικής εταιρείας GTC Biotherapeutics παράγουν γάλα για παρασκευή του αντιθρομβωτικού φάρμακου ATryn.

GM ζώα ανθεκτικά στις ασθένειες, για παράδειγμα, βοοειδή που παράγουν το αντιβιοτικό lysostaphin στο γάλα τους και έχουν αυξημένη αντίσταση σε μαστίτιδα

Διαγονιδιακά φυτά και ζώα ως βιοαντιδραστήρες (Bioreactors)  παραγωγής φαρμάκων

(rabbits genetically engineered to express human erythropoietin (EPO))

GMΖώα συντροφιάς  (κλωνοποιημένα ζώα, Hyperallergenic γατες, Glofish ψάρια (κουνέλια κλπ) που λάμπουν στο σκοτάδι,  ταχύτερα άλογα αγώνων)

Δοκιμές τοξικότητας και καρκινογένεσης

προγράμματα μεταλλαξογένεσης (χρησιμοποιούν χημικά μεταλλαξιογόνα όπως ENU, ή φυσικά, όπως η ακτινοβολία, για να αυξήσουν τον φυσικό ρυθμό μετάλλαξης του DNA)

 Αυξημένη ανάπτυξη και παραγωγικότητα GM ζώων κτηνοτροφίας

περιβαλλοντικές επιπτώσεις (ασφάλεια), πιθανή η σκόπιμη (δόλια) απελευθέρωση GM ζώων

Η έρευνα της σύγχρονης βιοτεχνολογίας, είναι επιστημονικά περιττή και ηθικά αδικαιολόγητη.

(ξοδεύονται τεράστια χρηματικά ποσά,  βασανίζονται και πεθαίνουν χιλιάδες ζώα και ο περιβαλλοντικός κίνδυνος είναι ανυπολόγιστος)

hellenicrevenge

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s